6 °C Budapest
Panic attack in public place. Woman having panic disorder in city. Psychology, solitude, fear or mental health problems concept. Depressed sad person surrounded by people walking in busy street.

Rengeteg magyar retteg most az ukrán háború miatt: így előzhető meg a totális lelki összeomlás

2022. február 25. 17:03

Éppen csak hogy elkezdtünk kiheverni az elmúlt évek történéseit és kezdtük el úgy éreznik, hogy végre minden visszatérhet a normális kerékvágásba. Erre Oroszország lerohanta Ukrajnát. Világszerte milliók szoronganak most, hogy vajon mi fog történni, de vajon mi az, ami segít, hogy ne uralkodjon el rajtunk a szorongás és a depresszió?

Csütörtök hajnalban, szinte pontosan két évvel azután, hogy a járvány átvette az uralmat az életünk felett kitört az orosz-ukrán háború. A világon mindenhol milliók figyelik félelemmel vegyes érdeklődéssel, hogy mi történhet még. Ez pedig nem csoda, hiszen az elmúlt két év bezártsága, bizonytalansága már így is hatalmas sérüléseket okozott az emberek mentális egészségében. Most pedig, amikor éppen elkezdtük látni a fényt az alagút végén kitört a háború.

A médiától kezdve a közösségi oldalakon át mindenhonnan ömlenek a rémhírek a nyakunkba, így nem csoda, ha eluralkodik rajtunk a pánik és elkezdünk szorongani. Az első, és legfontosabb dolog amit tisztáznunk kell az az, hogy ez az érzés teljesen normális és egyáltalán nem vagyunk benne egyedül. De vajon mit tehetünk azért, hogy ne essünk teljesen szét és ne vegye át a hatalmat felettünk a szorongás és a depresszió? A Huffpost összeszedte, hogy mik azok a hétköznapi dolgok, amikkel segíthetünk magunkon és a környezetünkön, hogy ne omoljunk össze mentálisan a világ történése miatt érzett félelemtől.

A megfelelő forrásokból kell tájékozódni

Azt már a koronavírus elején is megtapasztaltuk, hogy a téves információk futótűzként képesek terjedni a közösségi média felületein. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy csak és kizárólag hiteles forrásokat kövessünk. Érdemes, ha lehetséges több felületen is utána olvasni a kérdésnek, mielőtt azt megosztjuk másokkal, vagy akár elhisszük azt.

Nagyon veszélyes tud lenni ugyanis a pontatlan információk, kontextusból kiragadott videók, történetek terjesztése. Ezek gyakran csak elősegítik a pánikkeltést és a saját szorongásunkat tápláljuk vele.

Határokat kell húznunk

A 21. században hajlamosak vagyunk a közösségi médiából tájékozódni kizárólagosan, viszont ebben az esetben érdemes az ott töltött órák számát lecsökkenteni, vagy akár teljes szünetet tartani. Természetesen fontos, hogy tájékozottak legyünk és odafigyeljünk arra, hogy mi történik a világban, de hagynunk kell az agyunknak időt, hogy pihenjen.

Ha esetleg már azon kapja magát, hogy nem tud aludni és még akkor is a hírfolyamunkat frissítjük érdemes inkább másfelé terelni a figyelmünket, nézni egy filmet, ami megnyugtat minket, játszani esetleg, vagy zenét hallgatni.

A megfelelő szakemberekre kell figyelni

Szerencsére mostanra már eljutottunk addig, hogy a társadalom elfogadóvá vált aziránt, hogy segítséget kérjünk, ha mentális problémáink adódnak. Bár nem mindenki engedheti meg magának a pszichológust, vagy gondolja úgy, hogy segítségre lenne szüksége tele van már a social media szakemberekkel, akik, ha nem is speciálisan ránk szabják a tanácsaikat mégis nagy segítséget jelentenek.

Viszont ezen a ponton fontos kiemelni, hogy amekkora segítség lehet egy szakember oldala akkora kárt tudnak okozni azok az influenserek, akik csak kontárként osztogatják az életről a nagy tanácsaikat. Éppen ezért ebben az esetben is érdemes tájékozódni.

Nem szabad elhagyni a napi rutint

Könnyű mondani egy ilyen helyzetben, hogy ki kell alakítani egy mindennapos rutint, de talán mindennél fontosabb, hogy ez sikerüljön. Ha egy tragikus esemény következik be az életünkben – legyen itt szó egy személyes tragédiáról, vagy mint jelen esetben egy ilyen, a világot megrengető eseményről – könnyedén el tudjuk veszteni a kontrolt a mindennapjaink felett. Viszont minél inkább ragaszkodunk a szokásos rutinunkhoz, annál inkább úgy fogja érezni az agyunk és a testünk, hogy kézben tartjuk az irányítást.

Mozognunk kell valamilyen formában

Ezzel senkit se leptünk meg valószínűleg, de a mentális egészség megtartásához elengedhetetlen a mozgás. Jelen esetben viszont kifejezetten azért fontos, hogy levezessük valamilyen formában a bennünk lévő feszültséget. Teljesen mindegy ebben az esetben, hogy jógázunk, meditálunk, ütjük a boxzsákot vagy csak elvisszük a kutyánkat sétálni. A lényeg, hogy levezessük a számunkra működő módon a feszültséget.

Sírni nem szégyen

Nem szégyen, ha úgy érezzük, hogy könnyekben törnénk ki legszívesebben látva, hogy mi történik a világban. Ilyenkor nem szabad elnyomni az ingert, mert az csak hozzájárul a rossz mentális állapothoz. A szakértők szerint fontos, hogy ha úgy érezzük sírnunk kell akkor megtegyük, hiszen ezzel elismerjük, hogy hogyan érezzük magunkat és közelebb jutunk a megkönnyebbüléshez. Nem mellékesen több kutatás bebizonyította, hogy a sírás terápiás hatással bír.

Oda kell figyelni a megküzdési mechanizmusainkra

Teljesen normális, ha egy stresszes szituációban megiszik az ember pár pohár bort a barátaival, vagy este a TV előtt kibont egy sört. Ez a kultúránk része, nincs azzal baj, ha az ember néha így vezeti le a stresszt. Egészen addig a pontig, amíg ez függőséggé nem alakul és már napi rendszerességgel nyúlunk az alkoholhoz vagy más, egészségtelen megküzdési mechanizmushoz. Ha egy szerettünkön, vagy magunkon egy káros szenvedély kialakulását vesszük észre érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni, akinek a segítségével le tudjuk győzni a mentális nehézségeket.

Segítséget kell kérni ha szükséges

Fontos, hogy legyen valaki, akinek beszélhetünk az érzelmeinkről, a félelmeinkről. Legyen ez egy terapeuta, egy munkatárs, akiben megbízunk, a családunk vagy a barátaink. Ezek a támogató kapcsolatok elengedhetetlenek a nyugtalanság és a trauma időszakában, hiszen minél inkább ki tudjuk beszélni a félelmeinket annál közelebb kerülünk a gyógyuláshoz.

Figyeljen oda magára ezekben az időkben. Ha azt veszi észre magán, hogy elzárkózik mások elől, nem tartja be a napi rutinját, vagy hírtelenek, hevesek az érzelmi hullámzásai, amik megnehezítik az életét itt az ideje, hogy megfelelő segítséget kérjen egy szakembertől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?