Bank corporate finance building seen from below. The sign bank visible close. Sky reflecting in the glass facade. More Facade pictures below

Végre eldobják a magyarok a készpénzt? Sokan már a bankfiókot is elfelejtették

2021. augusztus 11. 11:08

Másfél év után tartott élő sajtótájékoztatót az Erste Bank, az eseményen pedig a Pénzcentrum is jelen volt. A vezetők által ismertetettekből kiderült, a pénzintézet 31,8 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta 2021 első félévét. A működési bevételek 24,1 százalékkal haladták meg a tavalyi év azonos időszakának eredményét, míg a költségek ettől jóval elmaradó mértékben, 5,1 százalékkal emelkedtek. A hitelezés bővülése ugyanakkor lassult a tavalyihoz képest, a lakossági ügyfélvagyon viszont 19 százalékkal bővült egy év alatt.

Az Erste Bank rendkívül eredményes időszakot zárt. A 2021-es év első felében 31,8 milliárd forint adózás utáni nyereséget könyvelhettek el. A bank működési bevételei jelentősen, 24,1 százalékkal emelkedtek, míg a működési költségek ennél jóval csekélyebb mértékben, csupán 5,1 százalékkal nőttek. Ennek köszönhetően a működési eredmény 45,5%-os növekedéssel 49,5 milliárd forintra emelkedett az első félévben. -  ismertette az eredményeket Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója

A fizetési moratórium, a jelzáloghitel és az NHP Hajrá hatására 7,3%-kal nőtt a bank hitelállománya a 2020 június végi állapothoz képest. A betétállomány növekedése részben a moratórium, részben a visszafogott fogyasztás hatására volt ilyen kiemelkedő.

A koronavírus járvány hatásai ennek ellenére meglátszanak, az NPL állomány a tavaly június végi 2,1 százalékról 2,9 százalékra nőtt.  És bár az ügyfélhitelek állománya június végén 7,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az új hitelek kihelyezése ugyanakkor lassult. 2020 első féléviétől 10,6 százalékkal maradt el. A lakossági ügyfélvagyon ennek ellenére 19 százalékkal növekedett.

Ezután Harmati László kapott szót, aki áttért a lakossági üzletágra vonatkozó eredményekre. A lakossági területen az új kihelyezések értéke a banknál megegyezett a tavalyival, az összetétele viszont sokat változott.  Az Erste lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese ismertette, hogy az általános piaci folyamatokat követve az Erste Banknál is szűkült a Babaváró piaca és erősödött a Személyi Kölcsön. Előbbiből a tavalyi első féléves 48 milliárdos folyósítás után az idei év első hat hónapjában csak 36 milliárd forintnyit folyósítottak, a szegmens tehát 26 százalékos visszaesést produkált.

A növekedés igazán kiugró viszont a Jelzáloghitelek és a Mikro hitelek esetében volt. Előbbinél 34 százalékos. A tavalyi év első felében folyósított 45 milliárd után 2021 első félévében 61 milliárdos jelzáloghitelt folyósítottak, ami 34 százalékos növekedést jelent, a Mikro hitelek piaca viszont még ezt is túlszárnyalta. A hiteltípus 66 százalékos növekedést ért el, egyetlen év alatt. A tavalyi év első 6 hónapjában még csak 4,2, idén már 7 milliárd forintnyi ilyen típusú hitelt folyósított a bank a lakossági ügyfeleinek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bankkártyás online vásárlások aránya pedig 2 év alatt 40 százalékos emelkedést ért el.2019-ben még csak 13 százalékon állt, idén már 18 százalékon. Ezt leginkább az online tartalomfogyasztásban történt grandiózus növekedés mozgatta.

A digitális tartalmakhoz köthető online bankkártyás vásárlások száma 2019-ről 2020-ra 28 százalékos, majd idénre újabb 13 százalékos növekedést ért el. Az ilyen vásárlások 75 százalékát egyébként jelenleg a média, zene, film előfizetések és vásárlások teszik ki, 25 százalékát pedig a videójátékokra vonatkozó előfizetések és tranzakciók. A digitális forradalom másik állomása, hogy egyre több ügyfél digitálisan aktív. Az Erste-nél  ez már a lakossági ügyfelek 58 százalékát jelenti, a csak mobilbankot használók pedig  mostanra túlsúlyba kerültek.

A lakosság megtakarítási kedve a bank tapasztalatai szerint továbbra is magas. A kamatkörnyezet miatt idénre sokat növekedett az értékpapír-befektetések aránya. Egy év alatt ez a növekedés 26 százalékos volt, így már 2 milliárd 894 millió forintos az Erste-csoport által kezelt értékpapír állomány. Ebből a Részvényállomány, tavaly óta 36 százalékot növekedve 647 millió forinton, a Befektetési jegyállomány pedig 38 százalékos növekedést produkálva az idei első félév végén 1 milliárd 383 millió forinton állt. - árulta el Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm