35 °C Budapest
Váltsak most eurót? Mi lesz, ha kilépnek a britek csütörtökön?

Váltsak most eurót? Mi lesz, ha kilépnek a britek csütörtökön?

2016. június 21. 11:02

Nagyon szoros küzdelemre számítanak a közvélemény-kutatók: csütörtökön szavaznak a britek arról, hogy Anglia tagja maradjon az Európai Uniónak, vagy sem. Ha fontban tartod a megtakarításaid egy részét, például azért, mert Londonban dolgozol, akkor picit kezdhetsz aggódni. Mutatjuk, milyen lehetőségeid vannak.

A brit font az év eleje óta majdnem 5 százalékkal gyengült az euróval szemben, ami annak volt köszönhető, hogy bizonytalan a népszavazás végkimenetele.

Az euró/font árfolyamának alakulása az elmúlt egy évben (Forrás: Portfolio Financial)

 

Ha a csütörtöki szavazáson a bentmaradást pártolók győznek, akkor elkezdhet visszaerősödni a brit deviza, ha viszont a Brexit hívei kerülnek többségbe, akkor további jelentős esés jöhet akár már pénteken. Egyetlen nap alatt akár további 5-10 százalékot is eshet a font árfolyama, ha ez megvalósul

 - mondta Beke Károly, a Portfolio.hu elemzője

Hozzátette: mindez azt jelenti, hogy ha valaki a közeljövőben szeretne jelentős mennyiségű fontot euróra vagy akár forintra átváltani, annak azt érdemes mérlegelni, mekkora esélye van a brit kilépésnek. Ha arra számítasz, hogy végül győz a józan ész a választópolgároknál, akkor érdemes lehet kivárni a szavazás utánig, hiszen akkor a font erősödésével ugyanazért az összegért több eurót vagy forintot kaphatsz. Ha viszont arra számítunk, hogy kilépnek a britek, akkor érdemes lehet már a szavazás előtt átváltani a szükséges összeget - hangsúlyozta a Portfolio.hu elemzője. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közvélemény-kutatások egyelőre kiélezett küzdelmet mutatnak, a bukmékerek viszont még mindig azt gondolják, hogy marad az Európai Unióban Anglia.

Akinek jelentős befektetése van angol fontban, annak lehet, hogy érdemes kivárnia a szavazás előtt, vagy más devizába fektetni a pénzét. Várhatóan feszült időszak jön a piacon a hét végén és a jövő hét elején, ilyen helyzetekben pedig könnyű belefutni egy komolyabb veszteségbe is.

Ha a menekülés mellett döntesz

Klasszikus menekülőeszköz az arany, a svájci frank vagy a japán jen. Az euró jelen esetben nem annyira szerencsés, mert ha a britek kilépnek, akkor várhatóan az euró is gyengülni fog, mivel esetleg megkérdőjeleződik az EU jövője. Az elemző szerint ilyenkor az alacsony kockázatú befektetések lehetnek még a nyerők, bankbetét, esetleg állampapír.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?