24 °C Budapest

Eljött a devizahitelesek hete, gyengül a forint

Pénzcentrum
2013. július 29. 10:02

  A Magyar Nemzeti Bank rugalmassá tett inflációs célkövetéses rendszere együttesen rányomja a bélyegét a magyar fizetőeszköz teljesítményére. Emiatt a forint ma reggel ismét 298 közelében jár az euróval szemben, ami egyúttal egyhavi mélypont közeli forintot is jelent.

Egyhavi mélypont közelében a forint

Miért a devizahitelesek hete a mostani?

Itthon a legnagyobb piaci figyelmet egyértelműen a devizahitelesek problémája kaphatja. Az a probléma, amit úgy tűnik, hogy a kormányzati szándék még inkább a bankok vállára kíván átterhelni. A kérdés csak az, hogy pontosan milyen mértékben és hogyan. Amit tudunk, hogy a lakásalapú hiteleseken kívánna a kormányzat segíteni, a szabad felhasználásúakon nem. Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter szavai szerint a társadalmi igazságosság jegyében kezelik a helyzetet. Vagyis igazságtalanságként értelmezik, hogy a devizában való eladósodást választók egy része rosszabbul járt a forintalapot választóknál (ugyanakkor szándékuk szerint a forintosok sem járhatnának rosszabbul). További indoklásuk szerint az adósok nem láthatták előre az árfolyamváltozásból eredő kockázatokat, így pedig egy "rossz" termékről van szó.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Orbán Viktor, miniszterelnök szavai szerint egyenesen igazságot szolgáltatnak. Állítása szerint világossá akarják tenni a jövőre nézve minden nagy tőkés csoport számára, hogy nem lehet még egyszer úgy profitot előállítani Magyarországon, hogy embereket szednek rá. Ez a fajta kommunikáció rendkívüli agresszivitást és felbujtást sugall a bankrendszer felé, bár ez itthon már megszokható volt. Ugyanakkor ez leginkább annak ágyazhat meg, hogy a bankrendszer viselje ismét a mentőötlet terhét. Ez nem meglepő, hiszen a kormányzat kénytelen lesz tartani a 3 százalékos deficitcélját, ugyanis nem kívánják kockáztatni az EDP eljárásba való visszakerülést.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
MEDIA1  |  2022. május 23. 13:24
Ma már elismert fotósként dolgozik a szigetországban. Váradi Béla egy podcastos interjúban mesélte e...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?