20 °C Budapest

Eljött a devizahitelesek hete, gyengül a forint

Pénzcentrum
2013. július 29. 10:02

  A Magyar Nemzeti Bank rugalmassá tett inflációs célkövetéses rendszere együttesen rányomja a bélyegét a magyar fizetőeszköz teljesítményére. Emiatt a forint ma reggel ismét 298 közelében jár az euróval szemben, ami egyúttal egyhavi mélypont közeli forintot is jelent.

Egyhavi mélypont közelében a forint

Miért a devizahitelesek hete a mostani?

Itthon a legnagyobb piaci figyelmet egyértelműen a devizahitelesek problémája kaphatja. Az a probléma, amit úgy tűnik, hogy a kormányzati szándék még inkább a bankok vállára kíván átterhelni. A kérdés csak az, hogy pontosan milyen mértékben és hogyan. Amit tudunk, hogy a lakásalapú hiteleseken kívánna a kormányzat segíteni, a szabad felhasználásúakon nem. Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter szavai szerint a társadalmi igazságosság jegyében kezelik a helyzetet. Vagyis igazságtalanságként értelmezik, hogy a devizában való eladósodást választók egy része rosszabbul járt a forintalapot választóknál (ugyanakkor szándékuk szerint a forintosok sem járhatnának rosszabbul). További indoklásuk szerint az adósok nem láthatták előre az árfolyamváltozásból eredő kockázatokat, így pedig egy "rossz" termékről van szó.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Orbán Viktor, miniszterelnök szavai szerint egyenesen igazságot szolgáltatnak. Állítása szerint világossá akarják tenni a jövőre nézve minden nagy tőkés csoport számára, hogy nem lehet még egyszer úgy profitot előállítani Magyarországon, hogy embereket szednek rá. Ez a fajta kommunikáció rendkívüli agresszivitást és felbujtást sugall a bankrendszer felé, bár ez itthon már megszokható volt. Ugyanakkor ez leginkább annak ágyazhat meg, hogy a bankrendszer viselje ismét a mentőötlet terhét. Ez nem meglepő, hiszen a kormányzat kénytelen lesz tartani a 3 százalékos deficitcélját, ugyanis nem kívánják kockáztatni az EDP eljárásba való visszakerülést.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?