35 °C Budapest

Ismét megszólalt a devizahitelekről a nemzetgazdasági miniszter

Pénzcentrum
2013. július 24. 20:01

Áttekintette mai ülésén a kormány a devizahitelek kérdését és megvitatta az NGM és a KIM előterjesztését - nyilatkozta Varga Mihály a kormany.hu-ra feltett videóban. A nemzetgazdasági miniszter ezúttal a jelzálogalapú devizahitelek kivezetéséről beszélt.

"A kormány a mai ülésén áttekintette a devizahitelek körül kialakult helyzetet és azt a döntést hozta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előterjesztésének megvitatása után kezdjek megbeszéléseket a Bankszövetséggel" - fogalmazott a kormány.hu-ra felkerült videóanyagban Varga Mihály, aki azt is hozzátette, hogy ezek a tárgyalások a bankokkal jelenleg is zajlanak.

"Ezeket az egyeztetéseket folytatni fogjuk és kiegészítjük két szemponttal. A kormány úgy döntött, hogy lehetőség szerint a tárgyalások arra vonatkozzanak, abba az irányba menjenek, hogy Magyarországon a jelzálogalapú devizahitelek kivezetésre kerüljenek. Hogy ez milyen formában és milyen időtartamban, az majd a Bankszövetséggel folytatott tárgyalásoktól függ" - magyarázta. "A másik elvárása a kormánynak az volt, hogy olyan megegyezés szülessen, amelynek keretében a forint alapú lakáshitelek törlesztőrészletei, és egyáltalán a forinthitel adósok nem járhatnak rosszabbul, mint a devizahitelt választók" - folytatta.

A nemzetgazdasági miniszter fenti kijelentése azért érdekes, mert az MTI-n szerda délben lejött nyilatkozata szerint a kormány arra törekszik, hogy ki kell vezetni a hazai hitelpiacról a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket. Ahogy véleményünkben jeleztük, nem mindegy, hogy a teljes jelzálogalapú devizaállományról vagy csak a lakáscélú hitelekről van szó.

Varga azt is elmondta a videóinterjúban, hogy holnap délelőtt már tájékoztatja a Bankszövetség képviselőit a kormányülésről és jövő héten elkezdik a megbeszéléseket.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50