29 °C Budapest

Megszólalt Orbán a devizahitelekkel kapcsolatban

Pénzcentrum
2013. július 26. 09:02

"Nyugodt, higgadt tárgyalásokat kezdünk a bankokkal" - jelentette ki Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban, a jövő héten, kormány és bankok között kezdődő egyeztetésekkel kapcsolatban. Arról is beszélt, hogy a kormány az igazságos adórendszer bevezetésére törekszik, ezért a családi adókedvezmény kiterjesztése mellett ismét gondolkodik a luxusáfa bevezetésén. Újra nekirugaszkodunk - mondta a kormányfő, utalva arra, hogy legutóbb a Bizottság előtt bukott el a javaslat.

Devizahitelek

A kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy tárgyalási mandátumot ad a nemzetgazdasági miniszternek arra, hogy tárgyaljon arról: a devizahiteleket ki kell vezetni Magyarországról - fejtette ki. Ez azt jelenti szerinte, hogy "most van ilyen, de a jövőben nem lesz". Tájékoztatása szerint "Varga Mihály szabad kezet kapott, a tárgyalásoktól függ, hogy törlik-e a devizahiteleket vagy forintosítják".

Elismerte, hogy korábban nem sokat foglalkoztak az egyeztetésekkel a bankokkal. "De most más a helyzet, Magyarország erősebb, ezért higgadt és fegyelmezett tárgyalásra van lehetőség" - tette hozzá.

"Az alkotmányossági háttér is megvan a tárgyalásokhoz, a kormány ugyanis megvizsgálta a horvát esetet. Több megoldás is létezik arra, amivel módosítani tudjuk a szerződéseket. De olyan megoldást kell találni, amely nem dönti be a bankrendszert" - emelte ki.

"A lényeg, hogy megszűnjön a jelzálog alapú, lakáscélú devizahitel" - húzta alá megismételve Varga Mihály szavait. Kiemelte, hogy a kormány a lakáscélú devizahitelekkel akar és tud foglalkozni, mert lényeges szempont a kormány számára a lakás, az otthon biztonsága. "A szabad felhasználású devizahitelekkel nem tud és nem is akar foglalkozni" - húzta alá.

"Nem a meglévő eszközöket akarjuk finomítani" - mondta.

A miniszterelnök azt kérte Varga Mihálytól, hogy siessen az ügy megoldásával, mert a devizahitelek törékennyé teszik az embereket és a magyar gazdaságot.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jön a luxusáfa?

A beszélgetésből kiderült, hogy a miniszterelnök nem tett le a luxusadó bevezetéséről. Futunk még egy kört erről az Európa Bizottsággal - vetítette előre Orbán, ezzel utalva arra, hogy legutóbb a Bizottság nem járult hozzá a magasabb áfakulcs bevezetéséhez.

Varga Mihály miniszter azt a felhatalmazást kapta, hogy ennek megfelelően készüljön a költségvetés.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy például a luxusautóra, vagy az ékszerekre vonatkozhatna a magasabb áfakulcs.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?