Megszólalt Orbán a devizahitelekkel kapcsolatban

Pénzcentrum
2013. július 26. 09:02

"Nyugodt, higgadt tárgyalásokat kezdünk a bankokkal" - jelentette ki Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban, a jövő héten, kormány és bankok között kezdődő egyeztetésekkel kapcsolatban. Arról is beszélt, hogy a kormány az igazságos adórendszer bevezetésére törekszik, ezért a családi adókedvezmény kiterjesztése mellett ismét gondolkodik a luxusáfa bevezetésén. Újra nekirugaszkodunk - mondta a kormányfő, utalva arra, hogy legutóbb a Bizottság előtt bukott el a javaslat.

Devizahitelek

A kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy tárgyalási mandátumot ad a nemzetgazdasági miniszternek arra, hogy tárgyaljon arról: a devizahiteleket ki kell vezetni Magyarországról - fejtette ki. Ez azt jelenti szerinte, hogy "most van ilyen, de a jövőben nem lesz". Tájékoztatása szerint "Varga Mihály szabad kezet kapott, a tárgyalásoktól függ, hogy törlik-e a devizahiteleket vagy forintosítják".

Elismerte, hogy korábban nem sokat foglalkoztak az egyeztetésekkel a bankokkal. "De most más a helyzet, Magyarország erősebb, ezért higgadt és fegyelmezett tárgyalásra van lehetőség" - tette hozzá.

"Az alkotmányossági háttér is megvan a tárgyalásokhoz, a kormány ugyanis megvizsgálta a horvát esetet. Több megoldás is létezik arra, amivel módosítani tudjuk a szerződéseket. De olyan megoldást kell találni, amely nem dönti be a bankrendszert" - emelte ki.

"A lényeg, hogy megszűnjön a jelzálog alapú, lakáscélú devizahitel" - húzta alá megismételve Varga Mihály szavait. Kiemelte, hogy a kormány a lakáscélú devizahitelekkel akar és tud foglalkozni, mert lényeges szempont a kormány számára a lakás, az otthon biztonsága. "A szabad felhasználású devizahitelekkel nem tud és nem is akar foglalkozni" - húzta alá.

"Nem a meglévő eszközöket akarjuk finomítani" - mondta.

A miniszterelnök azt kérte Varga Mihálytól, hogy siessen az ügy megoldásával, mert a devizahitelek törékennyé teszik az embereket és a magyar gazdaságot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jön a luxusáfa?

A beszélgetésből kiderült, hogy a miniszterelnök nem tett le a luxusadó bevezetéséről. Futunk még egy kört erről az Európa Bizottsággal - vetítette előre Orbán, ezzel utalva arra, hogy legutóbb a Bizottság nem járult hozzá a magasabb áfakulcs bevezetéséhez.

Varga Mihály miniszter azt a felhatalmazást kapta, hogy ennek megfelelően készüljön a költségvetés.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy például a luxusautóra, vagy az ékszerekre vonatkozhatna a magasabb áfakulcs.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 19. 16:52
Képbe szeretnéd hozni magad az új hét indulására? Vasárnap délutánra készültünk egy csokorra a  hét...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm