16 °C Budapest

Megszólalt Orbán a devizahitelekkel kapcsolatban

Pénzcentrum
2013. július 26. 09:02

"Nyugodt, higgadt tárgyalásokat kezdünk a bankokkal" - jelentette ki Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban, a jövő héten, kormány és bankok között kezdődő egyeztetésekkel kapcsolatban. Arról is beszélt, hogy a kormány az igazságos adórendszer bevezetésére törekszik, ezért a családi adókedvezmény kiterjesztése mellett ismét gondolkodik a luxusáfa bevezetésén. Újra nekirugaszkodunk - mondta a kormányfő, utalva arra, hogy legutóbb a Bizottság előtt bukott el a javaslat.

Devizahitelek

A kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy tárgyalási mandátumot ad a nemzetgazdasági miniszternek arra, hogy tárgyaljon arról: a devizahiteleket ki kell vezetni Magyarországról - fejtette ki. Ez azt jelenti szerinte, hogy "most van ilyen, de a jövőben nem lesz". Tájékoztatása szerint "Varga Mihály szabad kezet kapott, a tárgyalásoktól függ, hogy törlik-e a devizahiteleket vagy forintosítják".

Elismerte, hogy korábban nem sokat foglalkoztak az egyeztetésekkel a bankokkal. "De most más a helyzet, Magyarország erősebb, ezért higgadt és fegyelmezett tárgyalásra van lehetőség" - tette hozzá.

"Az alkotmányossági háttér is megvan a tárgyalásokhoz, a kormány ugyanis megvizsgálta a horvát esetet. Több megoldás is létezik arra, amivel módosítani tudjuk a szerződéseket. De olyan megoldást kell találni, amely nem dönti be a bankrendszert" - emelte ki.

"A lényeg, hogy megszűnjön a jelzálog alapú, lakáscélú devizahitel" - húzta alá megismételve Varga Mihály szavait. Kiemelte, hogy a kormány a lakáscélú devizahitelekkel akar és tud foglalkozni, mert lényeges szempont a kormány számára a lakás, az otthon biztonsága. "A szabad felhasználású devizahitelekkel nem tud és nem is akar foglalkozni" - húzta alá.

"Nem a meglévő eszközöket akarjuk finomítani" - mondta.

A miniszterelnök azt kérte Varga Mihálytól, hogy siessen az ügy megoldásával, mert a devizahitelek törékennyé teszik az embereket és a magyar gazdaságot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jön a luxusáfa?

A beszélgetésből kiderült, hogy a miniszterelnök nem tett le a luxusadó bevezetéséről. Futunk még egy kört erről az Európa Bizottsággal - vetítette előre Orbán, ezzel utalva arra, hogy legutóbb a Bizottság nem járult hozzá a magasabb áfakulcs bevezetéséhez.

Varga Mihály miniszter azt a felhatalmazást kapta, hogy ennek megfelelően készüljön a költségvetés.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy például a luxusautóra, vagy az ékszerekre vonatkozhatna a magasabb áfakulcs.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 28. 06:56
A rezsicsökkentés 2022. augusztusától módosult, már csak egy meghatározott mennyiség áram és gáz veh...
Holdblog  |  2022. szeptember 28. 05:11
Az Örökös dilemmák legújabb epizódjában Dr. Parti Tamással, a Budapesti Közjegyzi Kamara elnökével b...
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 18:58
A magyar projekt fókuszában az oktatás áll majd.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 27. 13:40
Ha katás voltál augusztus végéig, akkor szeptember végéig nyilatkoznod kell, hogy mennyi bevételed s...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?