Mutatjuk, mennyiért csaphatnak le az élelmesek idén a prémium édességre!
Az Egyesült Királyságban végzett új kutatás szerint a kisgyermekek kalóriabevitelének csaknem fele ultrafeldolgozott élelmiszerekből származik, ami hosszú távon egészségügyi kockázatokat hordoz magában. A University College London szakemberei által készített tanulmány rávilágít arra, hogy ez a táplálkozási minta a gyermekek növekedésével csak erősödik, és hétéves korra már a kalóriabevitel 59 százalékát teszik ki ezek a termékek.
A European Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány közel 2600 gyermek étkezési szokásait vizsgálta. A kutatók arra kérték a szülőket, hogy több napon keresztül dokumentálják gyermekeik étrendjét, majd elemezték, hogy ezek milyen mértékben tartalmaznak feldolgozatlan, minimálisan feldolgozott, illetve ultrafeldolgozott élelmiszereket.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek kategóriájába olyan iparilag előállított termékek tartoznak, amelyek általában magasabb zsír-, cukor- és sótartalommal rendelkeznek. Ilyenek például a készételek, gabonapelyhek, joghurtok, kekszek, kolbászok, chipsek és az előre felszeletelt kenyerek. Ezek fokozott fogyasztása összefüggésbe hozható számos egészségügyi problémával, beleértve az elhízást, a szív- és érrendszeri betegségeket, a mentális egészségi problémákat és a rákos megbetegedéseket felnőttkorban.- írta az euronews.
A vizsgálat kimutatta, hogy a kisgyermekek leginkább ízesített joghurtokat, magas rosttartalmú reggeli gabonapelyheket és teljes kiőrlésű kenyereket fogyasztanak az ultrafeldolgozott élelmiszerek közül. Hétéves korra ez a minta némileg változik, és előtérbe kerülnek a pudingok, édes gabonapelyhek és fehér kenyerek.
Dr. Rana Conway, a tanulmány vezető szerzője és a UCL táplálkozástudományi szakértője hangsúlyozta:
Nem könnyű egészségesen táplálni a gyerekeket a jelenlegi élelmiszeripari környezetünkben. A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek gyakran olcsóbbak, mint azok az élelmiszerek, amelyeket a szülők szívesen adnának a gyermekeiknek, mint például a friss gyümölcsök és zöldségek.
A kutatók öt csoportba osztották a kisgyermekeket az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának mértéke alapján. A legalacsonyabb szinten a gyerekek kalóriáik 28 százalékát kapták ezekből a forrásokból, míg a legmagasabb szinten ez az arány 69 százalék volt. Fontos megjegyezni, hogy mind az öt csoportban a gyermekek több hozzáadott cukrot fogyasztottak, mint a brit kormány által ajánlott 5 százalékos kalóriabeviteli felső határ.
JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
A tanulmány rámutatott arra is, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekre való hagyatkozás a gyermek legkorábbi éveiben az idő múlásával is fennmarad. Clare Llewellyn, a UCL elhízáskutató intézetének docense kiemelte:
A korai évek étkezési szokásai fontosak, mivel segítenek kialakítani azokat a szokásokat, amelyek a gyermekkorban és felnőttkorban is megmaradhatnak.
A kutatók szerint új szakpolitikákra lenne szükség az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentése érdekében. Javaslataik között szerepel figyelmeztető címkék elhelyezése az élelmiszerek csomagolásán, illetve olyan támogatások bevezetése, amelyek segítenek a szülőket az egészségesebb élelmiszerek választásában.
Újabb fordulat a népszerű csodagyógyszer ügyében: ezzel a mellékhatással sok fogyókúrázó nem számolt
A gyógyszer népszerűségével párhuzamosan egyre több mellékhatásról számolnak be a felhasználók.
Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
-
A régi konvektor új élete - a gázkonvektor korszerűsítése fillérekből (x)
Magyarországon százezres nagyságrendben üzemel gázkonvektor az otthonokban. Ezek többsége több mint 30 éves, mechanikus szerkezet, amely korlátozottan szabályozható, így gyakran alul- vagy túlfűt. A jó hír, hogy van egy kifejezetten olcsó megoldás a régi konvektor korszerűsítésére, amellyel a szerkezet szabályozhatóbb, így energia- és költséghatékonyabb lesz.