21 °C Budapest
child eating bowl of cereal and milk dripping off spoon

Alattomos kór keseríti minden 4. magyar gyerek életét: lépnie kell a szülőknek, mert nagy baj lesz

2023. október 17. 16:04

Magyarországon minden negyedig gyerek elhízott, ugyanakkor egy jó részük annyira válogatós, hogy mindössze 2-3 fajta ételt eszik meg. Vajon ez miért van így? Erre keresi egy vadonatúj kutatás a választ, mely a gyermekek étkezési szokásait vizsgálta. Eszerint összesen négy nagy kategóriába sorolhatóak be, ami alapján jobban megérthetjük, az okokat és az összefüggéseket és hatékonyan vehetjük fel a harcot a túlevéssel vagy például a válogatóssággal.

Az elhízás komoly tünetegyüttes, nem szabad félvállról venni, főként ha már gyermekkorban jelentkezik. Mivel ma körülbelül minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott Európában és Magyarországon is.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a megfelelő életmód kialakítása gyermekkorban kezdődik, és nagymértékben meghatározó a későbbi életszakaszok tekintetében is. Amit gyermekkorban csinálunk, ahogy étkezünk, ahogy mozgunk, vagy amilyen módon kezeljük a stresszt, mind-mind tanult viselkedésformák, amelyeket elsősorban szüleink alakítanak. 

Vannak olyan családok, ahol generációk óta az étkezés az egyik legfontosabb szeretetnyelv, így persze az egész család túlsúlyos. Ha a gyermek egy ilyen családban nő fel, jó eséllyel hízik el ő is. Máshol azonban az a gond, hogy a gyerek nem eszik eleget, válogatós, súlyosabb esetben alultáplált is már. 

Ha azonban többet tudunk a gyerekkori étkezési szokások típusairól, tehetünk azért, hogy egészségesebb, tudatosabb felnőtt váljon a legfiatalabb generáció tagjaiból. Éppen ezért az Aston Egyetem kutatói közel 1000 brit szülőt kérdeztek ki gyermekeik étkezési stílusáról. Eredményeik szerint minden gyerek alapvetően négy étkezési kategória egyikébe sorolható.

Míg 16 százalékuk a "válogatós" kategóriába tartozik, nagyobbik részük, 84 százalékuk vagy "lelkes", "boldog" vagy "tipikus" evő - számol be a kutatásról a Daily Mail cikke. A a kutatócsoport azt tűzte ki célul, hogy megvizsgálja az általános iskolás gyermekek étkezési viselkedésmintáit, és azt, hogy ezek hogyan kapcsolódnak a táplálkozási szokásokhoz. 995 három és öt év közötti gyermek szüleit kérdezték meg Angliában és Walesben a kicsik étkezési szokásairól nyolc viselkedési forma szerint, melyek

  • az ételre való reagálás,
  • az érzelmi túlevés,
  • az étel élvezete,
  • az ivás iránti vágy,
  • a jóllakottságra való reagálás,
  • az evés lassúsága,
  • az érzelmi alultápláltság és
  • az ételekkel kapcsolatos nyűgösség voltak.

Az eredményeket ezután összevetették, és az evők négy különböző kategóriáját tárták fel.  A kutatók szerint a gyermekek 44 százaléka mind a nyolc viselkedésmódban átlagos szintet ért el, és a tipikus evők közé sorolandó, 16 százalékuk az elkerülő (vagy válogatós) evők közé sorolható.

Az elkerülő evést mutatók számára az étkezés nyűg, emellett lassan esznek, nem túl nagy élvezettel, legalábbis a másik három profilhoz képest'

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 - írták a kutatók az Appetite című szaklapban megjelent tanulmányukban.Tizennyolc százalék a boldog evők aránya, akiknél kiemelkedően magas volt az étel élvezetének szintje, és egyáltalán nem ettek lassan.

Végül 22 százalékot a lelkes evők közé soroltak, akiknél az étel élvezete gyakrabban volt jellemző, és a jóllakottság belső jelzéseire való érzékenységük gyengébb. A kutatók szerint az ebbe a csoportba tartozó gyermekeknél a legnagyobb a túlfogyasztás és a súlygyarapodás kockázata.

Röviden összefoglalva így lehet jellemezni az egyes kategóriákat:

  • 44%- átlagos evő: tipikus étkezési minták
  • 16% - válogatós: lassan eszik és nem élvezi
  • 22% - lelkes evő: élvezi az ételt, de túl gyorsan eszik
  • 18% - boldog evő: élvezi az ételt, nem válogatós

A kutatócsoport reméli, hogy az eredményeket fel lehet használni a gyermekek egészséges táplálkozásának javítását célzó személyre szabottabb stratégiák kidolgozására. Dr. Abigail Pickard, a tanulmány vezető szerzője elmondta:

A szülők ezt a kutatást felhasználhatják arra, hogy megértsék, milyen típusú étkezési mintát mutat a gyermekük. Ezután a szülő az étkezési profilt a gyermek táplálkozási stratégiájához igazíthatja. Például a mohón evő gyermekek számára hasznosabb lehet az ételek korlátozása, vagyis az, ha egyáltalán nem tartanak rágcsálnivalókat otthon, vagy nem tesznek ki ételeket a konyhapultra, hogy ezzel is csökkentsék a kísértést. Ezzel szemben, ha egy gyermek válogatós magatartást tanúsít, előnyösebb, ha kiegyensúlyozott és változatos ételválaszték lenne előtte, ami elősegítheti az ételek kipróbálásának vágyát anélkül, hogy az evésre kényszerítenénk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm