17 °C Budapest
cigarette smoking ashtray

Brutális cigarettadrágulás jöhet: 7300 forint is lehet egyetlen doboz 2 éven belül

2024. április 24. 19:44

Egy friss kutatás eredményei szerint Angliában a cigaretta árának emelkedése, valamint a dohányzás egészségre gyakorolt káros hatásainak tudatosulása egyre több felnőttet ösztönöz a leszokásra. A Covid-járvány és a gazdasági nehézségek tovább fokozzák ezt a tendenciát - jelentette a BBC.

Egy friss kutatás alapján Angliában a cigaretta árának növekedése jelentős motivációt jelent sokak számára a dohányzás felhagyásához. A vizsgálat, amely közel 6 000 személy megkérdezésén alapult, kimutatta, hogy minden negyedik felnőtt fontolgatja a leszokást az áremelkedés miatt.

Az egészségügyi állapot továbbra is a legfőbb indíték a dohányzásról való leszokásra. A University College London által végzett tanulmány szerint azonban a megtakarított pénz kiemelése további motivációt jelenthet a dohányosok számára. Jelenleg egy húszas csomag cigaretta átlagára több mint 14 font (kb. 6 400 forint), amelynek várhatóan 2026-ra 16 fontra (kb. 7 300 forint)  történő emelkedése előreláthatólag tovább ösztönzi majd az embereket a leszokásra.

A dohány és annak toxinjai olyan súlyos betegségekhez vezethetnek, mint a tüdőrák és különböző szív- és tüdőbetegségek. Az élethosszig tartó dohányosok körülbelül fele korai halál áldozata lehet.

A tanulmány, amely 2018 és 2023 között évente készült felméréseken alapul, arra is rámutatott, hogy a Covid-járvány óta növekszik azon személyek aránya, akik megpróbálnak leszokni a dohányzásról. Ez részben másokat is inspirálhatott. A legfrissebb adatok szerint Anglia felnőtt lakosságának csak 12,7%-a dohányzik, ami jelentős csökkenést mutat a 2011-es közel 20%-hoz képest.

A válaszadók fele egészségügyi aggodalmakra hivatkozik leszokási próbálkozásaik indítékaként, míg egy negyedük az emelkedő cigarettaárak miatt döntött így - ez az arány a világjárvány előtti időszakhoz képest növekedett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan éri meg a leszokás?

A BMJ Public Health folyóiratban publikált kutatás szerint a pandémia feltehetően növelte a dohányosok tudatosságát az egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban. Dr. Sarah Jackson szerint az e-cigarettákra való átállás segíthet csökkenteni a kiadásokat, ami fontos üzenet lehet jövendőbeli kormányzati kampányokban.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy míg a dohányosok hetente átlagosan 20 fontot költöttek cigarettákra, addig az e-cigarettát használók csak 6,30 fontot fizettek ugyanebben az időszakban. Angliában emellett megfigyelhető volt egy bizonyos demográfiai változás is: növekedett a középosztálybeli és gazdagabb nők aránya a dohányosok között, akik 45 év alattiak.

Legutóbb pedig egy új törvényjavaslat került elfogadásra, amely tiltja a cigarettavásárlást mindenki számára Angliában, akik 2009 után születtek. Ez része annak a törekvésnek, hogy csökkenjenek az eladott e-cigi termékek vonzerőssége gyermekek számára ízekre és csomagolásra vonatkozó korlátok bevezetésével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem