World cancer day, February 4. Hand holding blue, red, green, pink, black and yellow ribbons for supporting people living and illness. Healthcare and Autism awareness day concept

Jó hír a magyar dohányosoknak: már van rá mód, hogy megmeneküljenek a halálos tüdőráktól?

2024. április 10. 11:42

32. alkalommal rendezte meg a Nemzeti Rákellenes Napot a Magyar Rákellenes Liga. Az esemény keretében elhangzott, hogy a rákot nem szabad tabuként kezelni, a rák nem magánügy. A daganatos megbetegedések gyakoriságából adódóan nagy terhet ró a betegellátási rendszerre, az egész magyar társadalomra - tolmácsolta Dr. Révész János országos kórház-főigazgató (OKFŐ) gondolatait Rozványi Balázs a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Magyarországon 1993 óta minden év április 10-én tartják a Nemzeti Rákellenes Napot. A dátum az Országos Rákbizottság megalakítójának, dr. Dollinger Gyulának születésnapja előtt tiszteleg.

Prof. dr. Polgár Csaba főigazgató-főorvos (Országos Onkológiai Intézet) az emlőrák brachiterápiás sugárkezeléséről tartott előadás. A brachiterápia a legősibb módszere a sugárkezelésnek, mely nem külső, hanem belső terápia. A brachiterápia története a radioaktivitás felfedezésével kezdődött és hosszú út vezetett a mai technológia kialakulásáig. Ma már elsődlegesen emlőmegtartó műtét utáni sugárkezelés esetén használják. Új alkalmazási területe a terápiának a helyi daganatkiújulás kezelése, egy második emlőmegtartó műtét után. Korábban kiújulás esetén az emlő eltávolítása volt a bevett kezelés, de ma már erre nem feltétlenül van szükség. 

A szakértő elmondta, hogy a kutatásaikból kiderült, hogy az emlőrák brachiterápiás sugárkezelése ugyanolyan hatékony, mint az emlőeltávolító műtét a kiújulás megelőzésében. Ez hatalmas eredmény, hiszen ilyen esetben az emlő levételére nem kerül sok, ezért életminőség szempontjából is hatalmas előrelépés lehet ennek a régi módszernek az újragondolt alkalmazása.  

Prof. dr. Tenke Péter a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház Urológiai Osztály osztályvezető főorvosa a robotsebészet eredményeiről tartott előadást. A bevezetőben kiemelete a robotsebészet gyökereit a science fiction irodalomban, amely ma már valósággá vált. A robotsebészet rendszerét ma a Da Vinci rendszer uralja. Jelenleg Magyarországon 8 sebészeti robot dolgozik a betegellátásban. 

A szakértő kiemelte, hogy a robotsebészet precizitása jelentősen hozzájárul a betegek életminőségjavításához mint a kontinencia és a (korai) potencia. Ezeken a területeken egyértelműen jobbak a robotsebészeti eredmények a kutatások szerint. Kevesebb a vérveszteség, a transzfúziós igény, a szövődmények is ritkábbak - többek között ezeket emelte ki Tenke Péter a robotsebészet és hagyományos sebészet eredményeinek összehasonlítása során.

Azt is elmondta, hogy a robotok alkalmazása nemcsak a betegek, hanem az orvosok egészsége szempontjából is nagyon fontos. A műtétek során alkalmazott kényszertartás igénybeveszi a szakemberek szervezetét, így az ő egészségük megőrzése szempontjából is előnyösebb a robottechnológia. A szakértő kiemelte azt is, hogy a robotok alkalmazása mindent összeadva költséghatékonyabb is, mint a hagyományos sebészet. 

Dr. Bogos Krisztina az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója az LDCT, vagyis alacsony dózisú tüdőrák szűrésről tartott előadást. Az közismert, hogy a tüdőrák világszerte és Magyarországon is az egyik vezető ok a korai halálozásban. A korai felismerés ezen betegség esetében is döntő lehet. A dohányzás óriási kockázati tényező a betegség kialakulásában, de a felismerést is gátolja a dohányzás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A megjelenő tünetek nem feltétlenül ösztönzik orvoshoz fordulásra a betegeket - emelte ki a szakember, mint az egyik fő okaként a kései felismerésnek. Az LDCT technológiáról szólva elmondta, hogy a legnagyobb előnye, hogy rejtett elváltozásokat is észlelni tud, szemben a korábban alkalmazott módszerekkel. Sajnos a technológiai fejlődés ellenére sem tudnak olyan eredményeket elérni a gyógyításban, mivel a betegek nem vesznek részt az önkéntes szűrővizsgálatokon. Nemzetközi példák vegyes képet mutatnak az LDCT alkalmazásában.

Magyarországon is elérhető a vizsgálat, van már szándék a központi bevezetésre is. Több LDCT szűrőprogram is zajlott már hazánkban, a HUNCHEST I programban résztvevők 1,1%-ánál szűrték korai stádiumban a tüdőrákot. A szakember azt is kiemelte, hogy a mellkasröntgen esetében behívót kaptak a betegek, de leletet nem kaptak a szűrésen. Az LDCT-szűrésen ma már kap a beteg leletet is. 

A HUNCHEST II program 2019 és 2022 között zajlott. További 9 központ csatlakozott a programhoz, már modellezték a betegutakat és nagy hangsúlyt fektettek a betegtoborzásra is, melyben háziorvosok nyújtottak segítséget. A vizsgálatban önkéntesen résztvevőknek lehetősége volt vért adni is, melyek alapján biomarkereket kerestek a kutatók, mely még inkább segítheti a korai felismerést a jövőben. 

Működik egy nemzetközi vizsgálat is (SOLACE), mely 2023 októberében kezdődött és 2025 márciusáig tart. Ennek a programnak a nők a célcsoportja, ugyanis amíg sokáig a tüdőrák a férfiak betegsége volt, a nők körében egyre nő a betegek száma és a nemek aránya is kezd kiegyenlítődni. Bogos Krisztina elmondta, hogy úgy számolják, 2030-ra akár meg is fordulhat a tüdőrákosok aránya a nők javára. 

Kérdésre válaszolva Bogos Krisztina elmondta, hogy a passzív dohányosoknak is érdemes kivizsgáltatni magukat. Egyénileg érdemes erről konzultálni a háziorvossal. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem