An indecisive, real person, elderly 96 year old senior adult man grocery shopper - supporting himself with his hand by holding onto his shopping cart - is leaning down in front of a supermarket grocery store refrigerated section cooler door looking at multiple potential frozen food dinner choices. His uncertain face is reflected in the refrigerator glass window. Image has some grain.

Ezért lesz nagyon rossz vége annak, ha valaki csak ilyen kajákat eszik: hosszú a fekete lista

2024. április 19. 14:46

A feldolgozott élelmiszerek, beleértve a mosást, tisztítást, aprítást és hőkezelést is, szinte minden általunk fogyasztott étel előállításának részét képezik, azonban az ultrafeldolgozott termékek több szakértő szerint is kerülendők. Persze nem mindenki szereti jó és rossz élelmiszerként megkülönböztetni az ennivalót, mégis a legjobb választás a friss alapanyagokból otthon készült ételek fogyasztása lehet - jelentette a Huffpost.

A feldolgozott élelmiszerek szinte minden étkezésünk részét képezik, és nem csak a gyorsételekre korlátozódnak. Dr. Pauline Jose, családorvos szerint minden élelmiszer vagy alapanyag, amelyen bármilyen változtatást végeztek - legyen az mosás, tisztítás, aprítás, melegítés, pasztőrözés, erjesztés, sózás vagy füstölés - feldolgozottnak tekinthető. A tápanyagok hozzáadása, úgy mint például a D-vitamin tejbe való bekeverése pozitív példa a feldolgozásra. Azonban az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint a fagylalt vagy a fagyasztott pizza, kerülendők a szakember szerint.

Jose hangsúlyozza az otthoni ételkészítés és a friss zöldségek használatának fontosságát. A csomagolt élelmiszerek vásárlása esetén azt tanácsolja, hogy olvassuk el a címkéket és kerüljük az ismeretlen összetevőket. Figyelmeztet arra is, hogy egyes csomagolt élelmiszerek titán-dioxidot tartalmazhatnak, ami egészségügyi problémákhoz vezethet.

Kim Shapira dietetikus és táplálkozási terapeuta szerint viszont nem célszerű az ételeket "jónak" vagy "rossznak" minősíteni. A dietetikus úgy véli, fontosabb az általános táplálkozási minta figyelemmel kísérése, és ez alapján kialakítani egyfajta egyensúlyt. Az egészséges táplálkozás részeként javasolja gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását.

Ugyanakkor Jose tapasztalatai szerint páciensei gyakran panaszkodnak fáradtság és emésztőrendszeri problémák miatt, amikért gyakran a túlzott mennyiségű feldolgozott élelmiszer fogyasztása lehet a ludas. Hosszú távon ez magas vérnyomást, cukorbetegséget és más egészségügyi problémákat is okozhat. Shapira azt javasolja, hogy naponta legalább négy adag gyümölcsöt és zöldséget együnk. Emellett kiemeli a tesztmozgás fontosságát is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jose szerint az oktatás kulcsfontosságú az egészségesebb étkezés elősegítése terén, főleg az alacsony jövedelmű közösségekben. Hangsúlyozza, a csomagolt termékek címkéinek olvasásának és az egyszerűbb ételkészítési módszerek alkalmazásának jelentőségét a tudatos életmód kialakításában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem