20 °C Budapest
Young woman checking her blood sugar using glucometer ant trying to synchronize it with smart watches app on yellow background with vegetables on it.

Ezen szorong a legtöbb magyar az egészsége kapcsán: apróságnak tűnik, de nagy baj lehet belőle

2023. november 29. 22:02

A megkérdezett európai válaszadók fele elégedetlen egészségi állapotával, és 91 százalékuk változtatni szeretne életmódjának legalább egy aspektusán – derült ki az Ipsos által nyolc európai országban készített, az egészségi állapotot és egészségtudatosságot vizsgáló kutatásból. A legtöbben a stressz és az elhízás miatt aggódnak, azonban az életmódváltás a többség számára nehézségekbe ütközik: 72 százalékuk küszködik motivációs problémával. A kutatás rámutatott arra is, hogy az okoseszközök segítséget nyújthatnak a sikeres életmódváltásban, az okosórát használó válaszadók 87 százaléka tudott új, egészséges szokást – például gyakoribb testmozgást – kialakítani, vagy tapasztalt javulást az alvási és étkezési szokásai terén az eszközétől kapott adatok és javaslatok alapján.

Az általános egészségügyi állapotot és egészségügyi tudatosságot vizsgáló kutatást készített a Huawei megbízásából az Ipsos idén szeptemberben. A „Kutatás az okosóra-használatról és attitűdökről” című felmérés célja, hogy rámutasson, a vizsgált európai országok lakosai milyen egészségügyi tünetekkel, kihívásokkal küzdenek, illetve mennyire foglalkoztatja őket az egészségük, és elégedettek-e egészségi állapotukkal. A kutatás emellett azt is vizsgálta, hogy az okosórák milyen hatással vannak viselőjük egészségére, szokásaira és életmódjára.

A stressz és a túlsúly a legaggasztóbb a többség számára

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók fele elégedetlen általános egészségi állapotával. A megkérdezettek többsége az elhízás (46 százalék), a kimerültség (29 százalék) és a mozgékonyság hiánya (26 százalék) miatt aggódik. A válaszadók 91 százaléka szeretne javítani egészségi állapotának legalább egy aspektusán, a megkérdezettek átlagosan négy egészséges szokás kialakítását tervezik. A legtöbbek számára a stressz csökkentése az elsődleges (43 százalék), ezt követte a megfelelő testsúly megőrzése (40 százalék), az egészséges táplálkozás (35 százalék), a megfelelő alvás biztosítása (35 százalék) és a napi testmozgás (34 százalék) bevezetése.

A tervek és elképzelések megvalósítása azonban nehézséget okoz: a résztvevők 72 százaléka ismerte el, hogy az életmódja megváltoztatásához további motivációra van szüksége, illetve gyakran elveszíti motivációját az egészséges tevékenységek fenntartásában.

Új szokások kialakítását nagymértékben támogathatják az okosórák

A kutatásból kiderült az is, hogy az okosórák pozitív hatással vannak az új, egészséges szokások kialakítására. Az okosórát használók 87 százaléka állította, hogy legalább egy új, egészséges életmóddal kapcsolatos szokást vezetett be az eszközétől kapott információk vagy javaslatok eredményeként. A legtöbben a gyakoribb testmozgást (47 százalék), majd a hosszabb edzésidőt (41 százalék) említették, a válaszadók 39 százaléka elkezdett jobban odafigyelni alvási szokásaira, 28 százalék pedig változtatott étrendjén az okosórájától származó információk alapján.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az okosórát rendszeresen használó válaszadók 67 százaléka állította, hogy az eszközeik elemzései és javaslatai hatására tudatosabbá váltak, és egészségesebb életmódot folytatnak. Összességében az okosórákat használók 88 százaléka értett egyet azzal, hogy okoseszközük segített javítani fizikai egészségi állapotukon; 86 százalékuk szerint mentális egészségükön, 76 százalékuk szerint pedig általános életminőségükre is kedvező hatással van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem