18 °C Budapest
Mother giving medicine cough syrup to her little daughter at home.

Temérdek magyar inkább nemet mond ezekre a gyógyszerekre: ez sem tudja meggyőzni őket

2023. szeptember 13. 09:42

A románok és a bolgárok több mint kétszer annyi antibiotikumot szednek be, mint a magyarok, miközben a régióban mi vagyunk a legkevésbé fogékonyak az egészségügyi reklámokra.  

A pandémia előtti időszakhoz képest jelentősen megnőtt a vény nélkül kapható gyógyszerek iránti igény a régióban – írja az azenpenzem.hu a dentsu globális kreatív-, marketing- és médiaügynökségnek a kelet-közép-európai egészségügyi helyzetről készített tanulmányára hivatkozva. A vizsgált 9 országban (Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia) 2019 óta 10 százalékkal nőtt azok száma, akik a gyógyszerek szedésében látják egészségük zálogát.

Ugyanakkor a költségérzékenység is emelkedett: a minél olcsóbb, márkázatlan gyógyszereket keresők száma 8 százalékkal nőtt. A kizárólag orvos által felírt készítményeket használók száma nem változott, míg a csupán vény nélkül kapható gyógyszereket vásárlók létszáma 7,5 százalékkal bővült. Tizenhárom százalékkal csökkent azonban a kizárólag természetes alapú készítményekben bízók száma, ahogyan a megelőző célú gyógyszerezést választók mennyisége is visszaesett 8 százalékkal.

A hazai adatok nagyjából követik a régiós átlagot, ám akadnak komoly eltérések is: a régióban átlagosan az emberek 40 százaléka fogékony az egészségügyi reklámokra, míg a magyarok esetében ez az arány csak 32 százalék. Szintén jelentős eltérés, hogy a magyarok fele annyi antibiotikumot sem szed be, mint amennyit Romániában és Bulgáriában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem