Elképzelhetetlennek tartják a Pénzcentrum által megkérdezett egészségügyi szakértők, hogy a tavaly ellenőrzött orvosok több mint egyharmada szándékosan ne végezné a munkáját.
A változatos, vitamindús, tudatosan összeállított étrend, a rendszeres testmozgás és a minőségi, 8 órás alvás a leghatékonyabb módja annak, hogy elkerüljük a tavasszal jelentkező kimerültséget, más néven a tavaszi fáradtságot. A jó közérzethez hozzátartozik, hogy együnk, ha éhesek vagyunk, aludjunk, ha álmosak vagyunk és mozogjunk, sportoljunk a szabadban – javasolja Szabó Adrienn, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa, aki egy 3 napos mintaétrendet is ajánl.
Természetes folyamat, hogy a hideg, sötét, téli hónapok után a tavasz beköszöntével és a hőmérséklet emelkedésével az energiaigény megváltozik. A napsütéses órák számának növekedésével ugyanis többet vagyunk ébren, aktívabbak vagyunk, emiatt kevesebbet alszunk. Az alvást szabályozó melatonin hormon szintje mindezek hatására csökken, ez pedig változást okoz a szervezetben. A sejtek az éjszakai pihenés közben regenerálódnak legjobban, és aki nem piheni ki magát, az fáradtabb, enerváltabb lehet – mondja Szabó Adrienn. Hozzáteszi: ahhoz, hogy ezt az állapotot elkerüljük, az étkezésre, a vitaminokra és a mozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.
Az egészség megőrzéséhez, a fáradtság leküzdéséhez szükség van a megfelelő vitaminszintre, és a természetes vitaminforrásokra, mint a friss zöldségek, gyümölcsök, az olajos magvak, gabonafélék, hüvelyesek. Vannak azonban olyan mikrotápanyagok, amelyek kifejezetten az állati eredetű nyersanyagokban fordulnak elő: a tejtermékekben, húsokban, a halakban, a tojásban – emeli ki a szakember. A hőmérséklet emelkedésével kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, a fáradtsággal együtt azonban nő az ember étvágya, ezért érdemes figyelni arra, hogy mit mivel fogyasztunk. Egy jól összeválogatott menüsor hozzájárul ahhoz, hogy minden évszakban jól érezzük magunkat – mutat rá Szabó Adrienn.
Az alábbi, felnőtteknek szóló étrend inkább egy inspiráció a változatos, tavaszi étkezéshez, szezonális alapanyagokkal. A táblázat nem tartalmaz pontos mennyiségeket, mivel az mindenki számára más és más lesz. Az étkezés mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás, minden étkezéshez javasolt egy nagy pohár vizet meginni.
1. nap | 2. nap | 3. nap | |
Reggeli |
Fahéjas zabkása (nagy szemű zabpehely, zabkorpa, víz) házi lekvárral, pirított napraforgómaggal és mákkal Gyógynövény tea |
Körözött Teljes kiőrlésű tönköly kenyér Lucerna csíra, sárgarépa, karalábé Gyümölcs tea |
Gombás-pórés rántotta Teljes kiőrlésű kenyér Fekete retek Paradicsomlé Zöld tea |
Tízórai | Sült tök | Étcsokoládé Aszalt szilva |
Natúr joghurt, lenmag maroknyi aszalt meggy |
Ebéd | Céklás hajdina rizottó kecskesajttal rukkolával |
Minestrone leves sok-sok zöldfűszerrel és zöldséggel, csicseriborsóval | Édesburgonya püré, párolt lilakáposztával, sült pisztráng |
Uzsonna | Alma Kis maroknyi dió |
Házi zabkeksz Körte |
Aszalt barack Kis maroknyi mandula |
Vacsora | Medvehagymás zöldborsókrém tökmagolajjal Teljes kiőrlésű kenyér Hónapos retek Lilakáposzta csíra |
Saláta Vörösbab, lilahagyma, csemege uborka, sült zellercsíkok, reszelt répa, fejes saláta, bulgur, olíva olaj |
Vöröslencsekrém Sokmagvas kenyér Borsó csíra Jégcsap retek Jégsaláta |
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Hétszeres életfogytiglant kapott az isztambuli robbantásos merénylet elkövetője
- Menteni kell a halakat egy hazai tóból
- Európa többet költ fegyverekre, mint a hidegháború idején
- Megint borul a belvárosi közlekedési rend – íme a részletek
- Káliuminjekciókkal ölte meg magatehetetlen betegét egy pécsi ápoló
- Rövidített útvonalon közlekedik a H5-ös HÉV a hétvégén