Two pills in the human palm. Medical theme. Selective focus.

Újabb gyógyszert vonnak ki a forgalomból Magyarországon: rengeteg beteget érinthet

2023. január 22. 18:54

Ismét eltelt egy hét, beköszöntött az igazi tél, hideg időjárással, hóval és esővel. Összeszedtük, melyek voltak a 3. hét legolvasottabb, legérdekesebb és legfontosabb cikkei a Pénzcentrumon!

Ismét eltelt egy mozgalmas hét, rengeteg, az életünket nagyban befolyásoló eseménnyel, sok esővel és némi havazással. Hogy könnyebben eligazodj, most összeszedtük neked a 3. hét legfontosabb, legérdekesebb és legolvasottabb cikkeit a Pénzcentrumról. Ha tovább szeretnéd olvasni az anyagot, kattints a címre, vagy a képes ajánlóra!

Mutatjuk a 229 milliós luxuspanelt: sokkoló árak a magyar lakáspiacon

A legdrágább eladó budapesti panellakás ma 229 millió forintba kerül - tudta meg a Pénzcentrum. Az ingatlanpiaci szakértők szerint ennek ellenére a panellakások négyzetméterára jelentősen csökkent az utóbbi hónapokban. A leggyakoribb jelszó: rezsivédett, ugyanis a távfűtést ma még nem érinti a rezsiemelés, ez pedig az egekbe lökte az ingatlanárakat.

Máris bárki elkaphatja az új COVID rémálomvariánst: ezt minden oltottnak, oltatlannak tudnia kell

Azt egyelőre a kutatók sem tudják pontosan, hogy a legújabb koronavírus-variánsokkal szemben mekkora védelmet jelenthet egy korábbi megfertőződés. Az viszont biztos, hogy a megfelelő védelem kialakuláshoz nagy vírusterhelésre van szükség, amit viszont oltottaknál nehéz észlelni, ugyanis náluk kisebb eséllyel következnek be súlyosabb tűnetek (amik eredendően mutatják a nagyobb vírusterhelést). Ráadásul a legújabb, rémálomvariánsként is emlegetett XBB.1.5. még nagyon kevés ideje van velünk, ezért nem is tudhatjuk, mennyire véd ellene bármilyen korábbi fertőződés. A szakértők viszont logikusan arra következtetnek, hogy az ez új variáns nagy fertőzőképességgel bír, azért fontos betartani néhány alapszabályt a terjedésének lassításához.

Ide menekítik megspórolt forintjaikat a magyar családok: lehet még nyerni rajta?

A készpénzállomány 9 százalékát valutában tartjuk magunknál, évek óta nem vettek a magyarok annyi devizát, mint a tavalyi esztendő harmadik negyedévééig. Ennek biztosan nem csak az az oka, hogy a járványos évek után sokkal többen mentek el nyaralni: a Pénzcentrum által megkérdezett szakértők egybehangzóan állítják, hogy egyszerűen megrendült a saját pénzünkbe vetett bizalom.

Ezekben a megyékben a legégetőbb a tanárhiány: a magyar óvodákban is egyre romlik a helyzet

5 év leforgása alatt durván 6000 fővel csökkent a pedagógusok létszáma Magyarországon, és ezzel párhuzamosan a KSH adatai szerint nőtt az egy tanárra, óvodapedagógusra jutó gyerekek száma is. Mint kiderült, a legkisebbeknél a legrosszabb a helyzet, ám az általános- és középiskolákban is egyre leterheltebbek a tanárok, hiszen arányaiban egyre tobb gyerekkel kell foglalkozni. A megyékre lebontott adatok alapján azt is megnéztük, hol a legégetőbb a tanárhiány: kiderült, hogy elég nagy a különbség a legjobb és a legrosszabb országrészek között.

Ilyen házakba menekülnek a hitelek elől a kispénzű magyarok: sokan nem tudják, mire vállalkoznak

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az emelkedő kamatok sokak számára megnehezítik a lakáshitelhez jutást. Így egyre többen kénytelenek lejjebb adni a megvásárlandó ingatlanokkal szemben támasztott igényeikből, így pedig sokan újra a megfizethetőbb, zártkerti ingatlanok felé fordulhatnak. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakemberek szerint az utóbbi években jelentős áremelkedés volt tapasztalható ebben a szegmensben is. Ugyanakkor kiemelték, hogy bár klasszikus lakáshitelt nem lehet ilyen ingatlanra igényelni, de bizonyos családtámogatásokkal élhet, aki ilyet akar venni. A legdrágább zártkerti ingatlanok a Balatonnál vannak, nem ritkán több száz millió forintért adják el őket.

Tényleg nagyot lehet most kaszálni ezzel az állampapírral? Itt az igazság az EU-bajnok befektetésről

Ma vásárolhatunk először a Prémium Magyar Államkötvény, valamint annak euróban kibocsátott változataiból - a kamat és a hozam alapján úgy tűnik, hogy jelenleg nincs ennél jobb a befektetések piacán. A Pénzcentrumnak nyilatkozó egyik szakértő szerint óvatosan kell persze bánni megtakarított pénzünkkel, egy másik pedig arra intett, hogy figyeljen oda, aki az állampapírok rohama közepette továbbra is a tőzsdében látja a pénze fialtatásának legjobb módszerét. Azt is fontos észben tartani, hogy a hozamok függenek az inflációtól - tehát inkább rövid távon érdemes állampapírban gondolkodni.

Ezzel keresheted rommá magad 2023-ban: itt a befektetési guruk titkos tippje

2022. egyértelműen a hozamemelkedések éve volt a kötvénypiacokon. Évek óta nem látott magasságba emelkedtek az állampapírok hozamai. Ez a befektetők szempontjából ugyan veszteséget jelentett, viszont idén már itt is érdemes lehet jó befektetési lehetőségeket keresni.

Tévhitben él az öröklés kapcsán a legtöbb magyar: ezt rengetegen nem tudják, sok pénzük bánja

Örökség esetén fontos lenne tisztázni előre a majdani tulajdoni viszonyokat. Felmérések szerint Magyarországon 100-ból mindössze 30 ember tervezi, hogy ír végrendeletet, de végül csak 7 teszi meg, pedig hasznos tud lenni. De mi a teendő akkor, ha elhunyt hozzátartozónk után nem pénzt vagy ingatlant, hanem jelentős adósság, hiteltartozás is maradt? Ennek járt most utána a Pénzcentrum. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18