21 °C Budapest
View of garage at night with two friends working on restoring classic car

Alig ismert mérgek kallódnak a magyar otthonokban: ezeket dobd ki, ALS betegséget okozhatnak

2024. április 17. 06:37

Egy friss tanulmány szerint a garázsokban tárolt vegyi anyagok, mint például a benzin, gyomirtók és festékek, növelhetik az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) kialakulásának kockázatát, amely betegség Stephen Hawking halálát is okozta - jelentette a Daily Mail.

Egy friss kutatás rámutat arra, hogy a garázsokban tárolt vegyi anyagok növelhetik az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) kialakulásának esélyét. Ez a betegség okozta Stephen Hawking halálát is, miután évtizedekig szenvedett tőle. A Michigani Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során kiderült, hogy a benzint, gyomirtót, növényvédő szereket, festéket és faipari kellékeket tartalmazó garázsok kapcsolatba hozhatók az ALS megjelenésével. Dr. Stephen Goutman szerint az otthoni expozíciók jelentős szerepet játszanak a betegség kialakulásában.

Az Amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) becslése szerint az Egyesült Államokban 31 000 ember él ALS-szel, évente pedig 5000 új eset kerül diagnosztizálásra. Az Egyesült Királyságban ez az állapot mintegy 5000 embert érint. Az ALS-t motoros neuronok problémája okozza az agyban és idegekben, amelyek idővel leállnak működni. Néhány esetben genetikai összefüggést találnak, de a legtöbb esetben sporadikus.

A texasi kutatók által végzett tanulmány kimutatta, hogy bizonyos rovarölő szerek veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek rákkeltő hatásúak lehetnek. A Michigani Egyetem kutatócsoportja több mint 600 amerikai résztvevőt vizsgált meg, akik közül 367-nek volt ALS-ük. A résztvevők kitöltöttek egy felmérést otthoni vegyi anyag-expozíciójukról.

A statisztikai elemzés alapján megállapították, hogy a garázsban tárolt vegyszerek - különösen a benzin vagy kerozin, a benzinmotoros berendezések és a fűápoló termékek - jelentős kockázati tényezőnek bizonyultak az ALS kialakulása szempontjából. A garázsban történő tárolás erős összefüggést mutatott a betegség kockázatának növekedéséve, ellentétben a különálló garázsból történő tárolással.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Stuart Batterman professzor szerint ez annak tudható be, hogy hidegebb éghajlaton a garázsból származó levegő könnyen bejuthat a lakótérbe. Az ALS Association szerint az esetek 5-10%-a örökletes jellegű. Az ALS súlyosbodó neurodegeneratív betegség, ami jelentős izomkontroll-vesztést okozhat. Jelenleg nincs gyógymódja és halált okozhat. Az első tünetek között szerepelhetnek izomrángások és gyengeség. A Mayo Klinika kutatói szerint az ALS-nek nincs ismert oka és csak egy kis része örökletes. Magyarországon a közelmúlt óta egy ismert eset van: Karsai Dániel alkotmányjogász rendkívüli nyíltsággal beszél betegségéről, állapota azonban fokozatosan romlik. Erről korábban már írtunk, ide kattintva elolvashatod:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem