22 °C Budapest
View of garage at night with two friends working on restoring classic car

Alig ismert mérgek kallódnak a magyar otthonokban: ezeket dobd ki, ALS betegséget okozhatnak

2024. április 17. 06:37

Egy friss tanulmány szerint a garázsokban tárolt vegyi anyagok, mint például a benzin, gyomirtók és festékek, növelhetik az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) kialakulásának kockázatát, amely betegség Stephen Hawking halálát is okozta - jelentette a Daily Mail.

Egy friss kutatás rámutat arra, hogy a garázsokban tárolt vegyi anyagok növelhetik az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) kialakulásának esélyét. Ez a betegség okozta Stephen Hawking halálát is, miután évtizedekig szenvedett tőle. A Michigani Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során kiderült, hogy a benzint, gyomirtót, növényvédő szereket, festéket és faipari kellékeket tartalmazó garázsok kapcsolatba hozhatók az ALS megjelenésével. Dr. Stephen Goutman szerint az otthoni expozíciók jelentős szerepet játszanak a betegség kialakulásában.

Az Amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) becslése szerint az Egyesült Államokban 31 000 ember él ALS-szel, évente pedig 5000 új eset kerül diagnosztizálásra. Az Egyesült Királyságban ez az állapot mintegy 5000 embert érint. Az ALS-t motoros neuronok problémája okozza az agyban és idegekben, amelyek idővel leállnak működni. Néhány esetben genetikai összefüggést találnak, de a legtöbb esetben sporadikus.

A texasi kutatók által végzett tanulmány kimutatta, hogy bizonyos rovarölő szerek veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek rákkeltő hatásúak lehetnek. A Michigani Egyetem kutatócsoportja több mint 600 amerikai résztvevőt vizsgált meg, akik közül 367-nek volt ALS-ük. A résztvevők kitöltöttek egy felmérést otthoni vegyi anyag-expozíciójukról.

A statisztikai elemzés alapján megállapították, hogy a garázsban tárolt vegyszerek - különösen a benzin vagy kerozin, a benzinmotoros berendezések és a fűápoló termékek - jelentős kockázati tényezőnek bizonyultak az ALS kialakulása szempontjából. A garázsban történő tárolás erős összefüggést mutatott a betegség kockázatának növekedéséve, ellentétben a különálló garázsból történő tárolással.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Stuart Batterman professzor szerint ez annak tudható be, hogy hidegebb éghajlaton a garázsból származó levegő könnyen bejuthat a lakótérbe. Az ALS Association szerint az esetek 5-10%-a örökletes jellegű. Az ALS súlyosbodó neurodegeneratív betegség, ami jelentős izomkontroll-vesztést okozhat. Jelenleg nincs gyógymódja és halált okozhat. Az első tünetek között szerepelhetnek izomrángások és gyengeség. A Mayo Klinika kutatói szerint az ALS-nek nincs ismert oka és csak egy kis része örökletes. Magyarországon a közelmúlt óta egy ismert eset van: Karsai Dániel alkotmányjogász rendkívüli nyíltsággal beszél betegségéről, állapota azonban fokozatosan romlik. Erről korábban már írtunk, ide kattintva elolvashatod:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem