20 °C Budapest
Doctor holding Pfizer Biontech vaccine against coronavirus COVID disease

Erről minden Pfizerrel, Modernával oltottnak tudnia kell: komoly fordulatot vett a COVID-oltások pere

2024. április 14. 16:10

A massachusettsi szövetségi bíróság felfüggesztette a Moderna által a Pfizer és BioNTech ellen, a COVID-19 vakcina technológiája kapcsán indított szabadalmi pert.

Richard Stearns amerikai kerületi bíró felfüggesztette azt a Moderna által indított szabadalmi pert, melyben az amerikai gyógyszergyártó megvádolta a szintén amerikai Pfizert és a német BioNTechet, hogy 2010 és 2016 között megsértette az mRNS-technológiára vonatkozó szabadalmait. Azaz az egymással partnerségben álló két cég egyszerűen lemásolta a Moderna technológiáját, és azt továbbra is engedély nélkül használja a Pfizer-oltásként ismert mRNS-vakcinája létrehozásához - írja a Reuters.

A bírói döntés szerint a per mindaddig nem folytatódhat, amíg az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatal nem hoz döntést arról, hogy a Moderna által, a vakcinákkal kapcsolatban benyújtott szabadalmak érvényesek.

A Moderna csalódottságát fejezte ki a döntés miatt, ugyanakkor hisznek szabadalmaik erejében és érvényében. A Pfizer és a BioNTech képviselői nem kommentálták a történteket.

Ahogyan az imsert, a gyógyszergyártók vitája 2022-ben kezdődött, amikor a Moderna azt állította, hogy a Pfizer és a BioNTech megsértette hírvivő-RNS alapú vakcinatechnológiájának szabadalmi jogait. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az alperesek az ügyben az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatalhoz fordultak, hogy felülvizsgálják a Moderna számára kiadott szabadalmak érvényességét. A Pfizer és a BioNTech ugyanis úgy véli, hogy a gyógyszergyár két szabadalma is "túlságosan tág" megfogalmazású. A felülvizsgálat időtartama ugyanakkor akár 1-1,5 évet is igénybe vehet, ezért a Pfizer arra kérte a bíróságot, hogy az eljárás ideje alatt függessze fel a jogsértési ügyet. S Bár a Moderna ellenezte ez, végül Richard Stearns úgy ítélte meg, hogy a szabadalmi hivatal döntése egyszerűsítené az ügyet, mint ahogyan a Moderna bizonyítási eljárásai sem érintené hátrányosan.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm