A young tattooed woman wearing an apron is working as a waitress in a bright café. She is happily smiling while grabbing something.

Tömegével keresnek felszolgálókat ezek a magyar éttermek: nettó 500 ezret is fizetnek, nem várnak sokat

2024. április 29. 16:04

A felszolgáló és pultos munkák az éttermek, szállodák és egyéb vendéglátóipari egységek egyik legfontosabb és szociálisan legmegterhelőbb feladatát látják el. A munkakörben az angol nyelvtudás és a tapasztalat a legtöbb helyen elvárás, de akadnak helyek, ahol ha már kommunikáció szinten boldogul valaki az angollal az elegendő. A felszolgáló munkákhoz a rutinos és gyakorlatias munkamorálon kívül más konkrét végzettség nem szükséges, és havonta akár nettó 300 000 és 500 000 forint között lehet vele keresni. De ha valakinek szerencséje van egy-egy elitebbnek számító hotelben vagy étteremben, ez akár 500 ezer forint felett is lehet. 

A felszolgáló és pultos munkák az éttermek, szállodák és egyéb vendéglátóipari egységek egyik legfontosabb és szociálisan legmegterhelőbb feladatát látják el. A felszolgálók és pultosok mondhatni, hogy a frontvonalban dolgoznak, a vendégekkel való munka sokszor rendkívül megterhelő és sok türelmet igényel.  

Ezek a munkák gyakran igényelnek gyors reakcióképességet, jó szervezőkészséget és csapatmunkára való képességet. A különböző feladatok széles körben elterjedtek és változatosak lehetnek, attól függően, hogy milyen típusú vendéglátóipari egységben kell ellátni.  Az alábbiakban részletesebben is áttekintjük ezeket a munkákat és azt, hogy milyen, jelenleg meghirdetett állások vannak ezekben a munkakörökben. A felszolgáló munkakör állás nagyon sok apró folyamatot fed le, sok láthatatlan munkát foglal magába. Az általunk vizsgált hirdetésekben megfogalmazott feladatok általában a/az

 • teríték kihelyezése
 • rendelések felvétele
 • vendégek kedves, szakszerű kiszolgálása
 • ételek ajánlása
 • a vendégek tájékoztatása, termékek ismertetése
 • italok, kávék elkészítése
 • aktív kommunikáció
 • pénztárgép kezelése
 • a vendégtér és a munkaterület folyamatos tisztán tartása
 • napi adminisztrációs (HACCP) feladatok.

Az elvárások között jellemzően szerepel a középszintű angol nyelvtudás (de előfordul olyan is, ahol nem feltétel magának a nyelvvizsga bizonyítványnak a megléte, de kommunikáció szintű angol nyelvtudás ugyanúgy elvárás). Ezen kívül kevésbé szerepelnek valóban valamilyen intézményben megszerezhető papírra vonatkozó elvárások, tehát például diploma nem szerepel a kritériumok között. Viszont a szakmában szerzett tapasztalatot a legtöbb helyen, ha nem is elvárják, de abszolút előnynek veszik. A jellemzően megfogalmazott elvárások: 

 • középfokú angol nyelvtudás
 • csapatmunkában való komfortosság
 • barátságos nyitott személyiség
 • releváns legalább 2-3 éves szakmai tapasztalat
 • önálló munkavégzés
 • pontosság, megbízhatóság
 • ápolt, tiszta megjelenés

amiket a hirdetésekben megfogalmaznak. A juttatásokat tekintve nagyon sokszínű a paletta, egyes éttermek esetenként munkába járást, egyszeri étkeztetési támogatást adnak a béren felül, illetve az ingyen munkahelyi kávé is mindenhol jár. A következő táblázatban összegyűjtöttünk néhány a napokban felkerülő álláshirdetést, feltüntettük a kerületet és a nettó bérezést, valamint azt, hogy milyen műszakot kell vállalni az adott étteremnél. 

A fizetések nagyjából nettó 300 ezer és 500 ezer között mozognak. A hirdetések között olyan is akad, ahol nem kell teljes munkaidőben dolgozni, csak a délelőtti- délutáni órákban, részmunkaidőben. A fizetés az adott vendéglátóhely presztízsétől erősen függ, az eleve jobban befutott, színvonalasabb helyeken jobb fizetést adnak, ugyanakkor ott az elvárások is magasabbak a munkavállalókkal szemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azonban a táblából azt látni, hogy összességeben igen jól fizetnek a szektorban, de ehhez az is hozzátartozik, hogy a felszolgálók és pultosok munkája nagyon megterhelő mind fizikailag mind szellemileg. Jellemzően műszakokban kell dolgozni, ami egy nagyon speciális életstílus igényel (sokszor éjszakba nyúló munka) és a testet is nagyon megterheli a 8-9 óra aktív fizikai és szellemi terhelés. 

Tehát nagyjából nettó 300 000 és 500 000 forint között alakulnak az átlagfizetések a vendéglátósok és pultosok esetén, ami a KSH 2024 januári átlagos bérekhez viszonyítva pont a kalkulált tartományba esik. Ugyanis a teljes munkaidőben alkalmazásban állók  bruttó átlagkeresete 605 100 forint volt, tehát nagyjából 416 600 forint nettó. 

Ha csak a vendéglátás szektorhoz viszonyítjuk ezt a bértartományt, akkor látható, hogy jóval magasabb értékeket jelöltek meg a hirdetésekben, mint a kiszámolt országos átlag. Ugyanis a 2024 januári vendéglátósszektor bruttó havi átlagos bér 398 100 forint volt, tehát nettó 264 737 forint körül mozgott. Ezek alapján elmondható, hogy a felszolgáló és pultos álláshirdetésekben megajánlott bérek alapján meghatározott intervallum kimagaslónak tekinthető a munkaerőpiacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
hrdoktor  |  2024.07.04 07:30
Sokan szeretik, de vannak, akik csak nehezen viselik el: a klíma használata évtizedek óta heves vitá...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 15. hétfő
Henrik, Roland
29. hét
Július 15.
Bíróságok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem