Close-up of Dollar and Euro Bills - Money

Ide menekítik megspórolt forintjaikat a magyar családok: lehet még nyerni rajta?

2023. január 17. 16:03

A készpénzállomány 9 százalékát valutában tartjuk magunknál, évek óta nem vettek a magyarok annyi devizát, mint a tavalyi esztendő harmadik negyedévééig. Ennek biztosan nem csak az az oka, hogy a járványos évek után sokkal többen mentek el nyaralni: a Pénzcentrum által megkérdezett szakértők egybehangzóan állítják, hogy egyszerűen megrendült a saját pénzünkbe vetett bizalom.

Már többször is megírtuk, hogy gazdaságilag nem volt valami könnyű év a magyaroknak 2022. A háború kirobbanása, az emiatt bekövetkező energiaválság mellett még az egész évben száguldó inflációval is ádáz harcot kellett és kell vívni. Ebben a helyzetben egy olyan trend ütötte fel a fejét, ami ugyan már jelen van több éve a magyarok pénzügyi gondolkodásában, mégis most öltött komolyabb méreteket. Ez pedig az, hogy nagyon sokan például dollárba vagy euróba menekítik a pénzüket.

A jegybank legutóbbi, szeptember végi adatai alapján összesen 760 milliárd forint valuta van a nemzetgazdaság szereplőinél, ami 35 százalékkal magasabb a 2021-es aránynál. A készpénzállomány kilenc százaléka (!) immár valutában van ott a magyaroknál, ennél nagyibb mértéket utoljára csaknem egy évtizede, 2015-ben mérhettünk.

De mi okozza mindezt, miért ugrott meg hirtelen a magyarok valutavásárlási kedve? A háborútól félünk, vagy csak a saját pénzünkben nem bízunk? Szakértőket kérdeztünk a jelenség okairól, és arról is, hogy folytatódik-e a forint zuhanása 2023-ban.

Nem bízunk a forintban

A helyzet magyarázata érdekében megkérdeztünk szakértőket arról, miben látják a brutális valutafelhalmozás okait, és arról is, vajon tovább folytatódik-e a forint mélyrepülése ebben az esztendőben is?

Bizony ki lehet azt jelenteni, hogy az emberek bizalma megingott a forintban, és egyre többen választják a devizatartalékot otthonra is. Ugyanakkor jó hír, hogy a forint gyengülése az utóbbi hetekben megállt, és ha nem történik komolyabb baj a nemzetközi vagy a magyar gazdaságban, akkor az első negyedév végére akár a 380-as euró-árfolyam sem elképzelhetetlen. A gyengülés megálláshoz már így is kellett az, hogy decemberben pozitív hírek jöttek a Magyarország és az EU közötti tárgyalásokról, ez pedig alapot adhat a visszaerősödéshez

- fogalmazott a Pénzcentrumnak Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője.

Tőle függetlenül, de ugyanezt a helyzetet látja Virovácz Péter, az ING vezető elemzője is, aki hozzátette, hogy valutatartalékot képzeni egyáltalán nem oktalan gondolat, de persze nem kell túlzásba vinnünk.

A múlt év második felében folyamatosan romlott a forint, így ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy a magyarok igyekeznek tartalékot képzeni így is - lehet, hogy a folyamatos gyengülés miatt már nem bízunk eléggé a saját pénzünkben. Azt szintén érdemes megjegyezni, hogy valutatartalékról gondoskodni sosem volt rossz ötlet akár otthonunkban gondoskodni, és most sem az - persze ha nagyon sokan váltanának át nagyon sok forintot dollárra vagy euróra, akkor az bankpánikot okozna, ami nyilvánvalóan már az extrém példa. 2023-ra előretekintve fontos lehet észben tartani, hogy a dollár erősödése valószínűleg véget ér, sokat fog gyengülni, ami jót tesz mind az eurónak, mind a feltörekvő piacú országok devizáinak, így pedig a magyar forintnak is

- fogalmazott Virovácz Péter.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Beke Károly, a Portfolio elemzője is hasonlóan látja a helyzetet: szerinte 2022 egészében megfigyelhető volt, hogy az emberek azért teszik át valutába a pénzüket, hogy a reálértéke ne csökkenjen.

Nem az utóbbi napokban alakult ki ez a roham, tavaly széles sávot járt be az euró-forint árfolyam 350 és 430 között. Emiatt sok ember számára kiszámíthatatlanná vált az árfolyam, vagyis mondhatjuk, hogy megjelentek annak az első jelei, hogy kezd megrendülni a magyar devizába vetett bizalom

- mondta kérdésünkre Beke Károly.

De miért épp ez a kettő?

Megfigyelhetjük azt a trendet is, hogy a valutatartalék kapcsán szinte kizárólag euróban vagy amerikai dollárban gondolkoznak a magyarok, és nem például abban a svájci frankban, mely a magyar forinthoz képest szintén brutális erősödést mutat az elmúlt években. A pénznem ráadásul széles körben ismert, ha más nem, a devizahitelek bedőlése alaposan megtanította arra a magyarokat, hogy ez a pénz is létezik. Az elemző szerint azonban teljesen logikus okai vannak, hogy hazánkban a két legismertebb valutát szeretjük magunknál tartani.

Tagjai vagyunk az EU-nak csaknem húsz éve, mostanra pedig már három szomszédunknál is az euró a hivatalos fizetőeszköz. Az amerikai dollár pedig már előtte is ismert volt, így teljesen a pénzügyi tudatosság számlájára lehet írni, hogy az emberek ezt a két konvertibilis valutát ismerik és használják is leginkább. Bár az Egyesült Államokba ritkábban nyaralni megyünk, a világ számos országában sokkal könnyebben intézhetünk el dollárral dolgokat, mint a sokszor harmatgyenge helyi pénzzel - tehát aki pihenni, nyaralni indul, vagy eurót, vagy dollárt vételez, és ez a gondolkodás a hétköznapokra is megmaradt

- véli Virovácz Péter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 4. 16:37
A széria magyar szinkronos változatát a SkyShowtime már működő szolgáltatási területén lévő valamely...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?