33 °C Budapest
IQOS heat-not-burn tobacco product technology. Woman holding e-cigarette in his hand before smoking

Meredek dolgot közölt az IQOS gyártója: erről jó tudni, komoly teszt elé néz a kedvelt elektromos cigi

2024. április 29. 14:14

A Philip Morris International hamarosan az Egyesült Államok piacára lép a hazánkban is népszerű IQOS hevítőeszközével, amelynek célja, hogy a dohányipari vállalatot egy egészségesebb alternatívákat kínáló céggé alakítsa át. Eközben elemzők és befektetők jelentős potenciált látnak a termék amerikai sikerében, annak ellenére, hogy a riválisok kétségbe vonják ennek lehetőségét egy olyan piacon, ahol jelenleg a párologtatás dominál - írja cikkében a Reuters.

A Philip Morris International (PMI) új stratégiát tervez az Egyesült Államokban a hevített dohánytermékek piacának meghódítására. Elemzők és befektetők szerint a vállalat céljai elérhetőek, annak ellenére, hogy a riválisok szkeptikusak az amerikai piacon rejlő lehetőségeket illetően, ahol jelenleg a párologtatás dominál. A PMI, amely a világ legnagyobb dohányipari vállalata piaci érték alapján, az IQOS hevítőkészülékét fogja bevezetni az USA-ban a második negyedévben.

Az Egyesült Államokban a hevítős cigaretta még nem terjedt el széles körben. A PMI célja, hogy öt éven belül elérje az amerikai cigaretta- és hevítődohány-piac 10%-os részesedését az IQOS legújabb verziójának bevezetése után, ami várhatóan nem történik meg 2025 előtt. Ez körülbelül 2,8 millió amerikai dohányost jelentene, akik áttérnének az IQOS használatára.

A British American Tobacco (BAT) szerint viszont korlátozott a potenciál ezen a piacon. Ennek ellenére több elemző és befektető lát esélyt a PMI sikerére Amerikában. A PMI eddig több mint 12,5 milliárd dollárt fordított dohányzás alternatíváinak fejlesztésére, ennek nagy részét az IQOS-ra.

A hevítéssel működő dohánykészülékek célja, hogy csökkentsék az égés során keletkező káros vegyi anyagok mennyiségét. Az amerikai piacra való bevezetésük kulcsfontosságú lesz annak megértésében, hogy ezek a termékek mennyire lesznek vonzóak különböző piacokon. Sikeres amerikai bevezetés esetén jelentős új bevételi forrást jelenthetnek a PMI számára.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) engedélyezte az IQOS forgalmazását mint kevésbé kockázatos alternatívát hagyományos cigarettákhoz képest. Ez alacsonyabb adókat eredményezhet, ami segítheti a magas árú termék versenyképességét. Az Altria korábban már értékesítette az IQOS-t Amerikában korlátozott mértékben egészen 2021-ig. Az ár volt az egyik legnagyobb akadálya annak, hogy az emberek átváltsanak erre a termékre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A PMI nem tervezi az árcsökkentést mint ösztönző eszközt használni Amerikában - legalábbis elsőre. Ehelyett hasonló árkialakítást követ majd, mint más piacokon. Az Altria marketingstratégiáit - értékesítési munkatársak és pop-up üzletek használata - valószínűleg nem fogja jelentősen megváltoztatni a PMI sem. A sikeres amerikai bevezetést nehezíti majd a szigorú reklámjogszabályok mellett történő ismertség növelése és ennek költségessége is.

A PMI optimista az amerikai sikerrel kapcsolatban és arra számít, hogy hasonló sikereket ér el itt is mint más országokban. Az IQOS sikere jelentős profitforrást jelenthetne számukra egy olyan piacon, amelyen jelenleg nincs cigarettaüzletáguk miutta leválták az Altriától.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem