11 °C Budapest
Csak ennyit dolgoznak a luxusbérekért az osztrákok: bezzeg a magyarok többet melóznak kevesebbért

Csak ennyit dolgoznak a luxusbérekért az osztrákok: bezzeg a magyarok többet melóznak kevesebbért

2023. január 16. 13:02

A legfrissebb, elérhető EU-s adatok alapján Kelet-Európában átlagosan hosszabbak a munkahetek, mint Nyugat-Európában. Ehhez képest nyugaton, például Hollandiában, Franciaországban, Dániában vagy Ausztriában is sokszor többet fizetnek a dolgozóknak, mint például Magyarországon. További érdekesség, hogy a posztszovjet tagállamokban, mint ahogy hazánkban is, a nők átlagosan sokkal többet dolgoznak egy héten, mint nyugaton.

Országonként igencsak változó, hogy mennyit dolgoznak az emberek egy átlagos munkahéten. Sokan gondolhatják, hogy a 40 órás munkahét mindenhol bevett szokás, de azért ez egyáltalán nincs kőbe vésve. A legfrissebb EU-s adatok szerint a 27 tagállamban például átlagosan 37,2 órás munkahéttel számolhattak a különböző államok dolgozói – derült ki az Eurostat frissített statisztikáiból. Az EU-s átlagnál egyébként 19 országban volt magasabb az átlagos heti, főállásban eltöltött munkaórák száma, és 8-ban kevesebb.

A statisztikák szerint a legmagasabb átlagos heti munkaórával a görögök találkoznak, itt 41,3 óra volt 2021-ben egy átlagos munkahét, miközben a lista másik végén, Hollandiában csupán 31,5 óra. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos görög dolgozó a főállásában, legyen az teljes vagy részmunkaidős, majdnem 10 (!) órával többet dolgozik egy héten, mint egy holland. Érdekesség az is, hogy a lista hátsó végén, azaz ahol az EU-átlag alatt van az átlagosan ledolgozott heti munkaórák száma, a leggazdagabb országok állnak, olyanok mint:

  • Franciaország,
  • Belgium,
  • Írország,
  • Ausztria,
  • Finnország,
  • Németország,
  • Dánia,
  • és a már említett Hollandia.

Ha megnézzük a statisztikákat, akkor láthatjuk, hogy Görögország mögött Bulgária és Lengyelország végzett egyaránt 40,4-40,4 ledolgozott heti óraszámmal, majd a képzeletbeli dobogó harmadik fokán Románia van 40,2 munkaórával. Az összesített listán Magyarország a hetedik helyet foglalja el (előttünk összesen 3 holtverseny is van, ami 6 országot érint). Hazánkban ugyanis

az átlagos munkahét főállásban (teljes/részmunkaidő) 39,5 óra.

Ezzel az eredménnyel éppen Szlovákia mögött, és valamivel Málta előtt vagyunk. Közelebbről megnézve a számainkat kiderül az is, hogy akik főállásban, részmunkaidőben dolgoznak, azok hetente átlagosan 22,1 órát melóznak. Ez a 9. legtöbb az EU-ban, miközben ahol a legkevesebbet, Portugáliában csupán csak 18,8 óra. Ezzel szemben a teljes munkaidőben dolgozó magyar átlagosan hetente 40,4 órát güriznek, ami nem mellékesen az EU-27 átlaga alatt van, igaz csak 0,1 órával.

A teljes munkaidős listát is egyébként a görögök vezetik, ők átlagosan 43,2 órát dolgoznak egy héten, ami 2,8 órával magasabb, mint a magyar adat. Ehhez képest viszont egy átlagos finn dolgozó már csak 38,9 órát dolgozik egy munkahéten, teljes munkaidőben. De a dánok, hollandok, litvánok és franciák is 40 óra alatt maradnak, igaz, utóbbi két nemzet dolgozói csupán 0,1 órával.

Összegzés

Mindent egybevetve azt lehet mondani, hogy míg a teljes munkaidőben dolgozó, Európai Uniós lakosok heti munkaórája a legtöbb esetben tényleges a 40 óra körül cirkulál, addig azért a részmunkaidőben, de főállásban dolgozó alkalmazottak között azért már nagyobb különbségek mutatkoznak az Európai Unió 27 tagállama között. A magyar adatról pedig további érdekeség, hogy 2020-2021 között nem változott a mutató, viszont ötéves távlatban, 2017-ről például 0,4 órával csökkent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha pedig a nemek közötti különbségeket nézzük, akkor a magyar férfiak átlagos munkahete 40,1 órából állt, ami a 10. legtöbb volt az EU-ban. Ehhez képest a nők munkahete Magyarországon átlagosan 38,8 óra volt, ez viszont az 5. (!) legmagasabbnak számított az unióban. Érdekesség, hogy a top 10-ben ezen a téren, mármint a legtöbbet dolgozó nők tekintetében az élen csak posztszovjet tagállamok állnak. Míg például Hollandiában a nők mindössze heti 26,7 órát dolgoznak átlagosan, de Németországban is csupán 31,1, Ausztriában pedig 31,7 órát.

Munkaidő és bérköltség

Az átlagos heti munkaórák érdeme összehasonlítani azzal is, hogy a különböző EU-s országokban, hogyan alakul a munkaórák költsége a vállalatok számára az egyes tagállamokban. Ha megnézzük ezeket az adatsorokat, egyértelműen kiderül, hogy az átlagosan többet dolgozó országok alkalmazottai gyakorlatilag messze a legkevesebbet keresik az EU-ban. Így például a 2021-es adatok szerint Bulgáriában egy óra munka költsége mindössze 7 euró volt, Romániában 8,5, míg Magyarországon 10,4 óra.

Ehhez képest az átlagosan kevesebbet dolgozó dániai alkalmazottak esetében egy óra bérköltsége 46,9 euró volt, Belgiumban 41,6 euró, a messze legkevesebbet güriző hollandok esetében pedig 38,3 euró. De nem sokkal maradt el ettől az EU átlagtól szintén kevesebbet dolgozó francia, illetve osztrák dolgozók bérköltsége sem. Előbbi 37,9 euró, utóbbi 37,5 euróval számolandó ugyanis. A két adatsor összefésülésével tehát egyértelművé válik, hogy a ledolgozott munkaóráknak, és a bérköltségeknek vajmi kevés közük van egymáshoz.

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem