19 °C Budapest
Help, healthcare and a doctor with a patient in surgery for pulse, holding hands or support. Hospital, medicine and closeup of a surgeon in theater with a person for consultation or medical nursing

Egyre aggasztóbbak a modern népbetegség tünetei: sok magyarban ott lappanghat, így tudod észrevenni

2024. április 30. 06:35

A chicagói járványügyi szakemberek aggasztónak találják a szokatlan tünetekkel, mint például a látás- és hallásproblémák, fejfájás vagy szédülés jelentkezését szifiliszes betegeknél, amely tünetek a fertőzés korai szakaszában is megfigyelhetők, ellentétben a hagyományosan ismert kiütésekkel vagy sebekkel - írta a CNN.

Chicagói járványügyi szakértők aggodalmat fejeztek ki egy új jelenség kapcsán, amelyben a szifilisz-fertőzöttek szokatlan tüneteket mutatnak, mint például látás- és szemproblémák, fejfájás, halláskárosodás vagy szédülés. Ezek a tünetek általában hosszú ideig kezeletlen fertőzések esetén jelentkeznek. Egy 2024-es atlantai konferencián bemutatott tanulmány szerint Chicagóban az elmúlt év során több mint két tucat betegnél figyeltek meg ilyen tüneteket, és ezek az esetek gyakran a fertőzés korai szakaszában fordultak elő.

A kutatás rámutatott arra is, hogy a betegek többségénél (68%) nem jelentkeztek a szifiliszre jellemző tipikus tünetek, mint például kiütések vagy csuklós sebek. Dr. Amy Nham, a tanulmány vezető szerzője és az Epidemic Intelligence Service elsőéves tisztje hangsúlyozta az egészségügyi ellátók részéről a fokozott szűrés fontosságát.

Az Egyesült Államokban a szifiliszes megbetegedések száma drasztikusan növekedett; 2022-ben több mint 207 000 esetet regisztráltak, ami az 1950-es évektől kezdve a legmagasabb éves adat. A fertőzés demográfiai összetétele is változik:

míg korábban főleg férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak voltak érintettek, mostanra a heteroszexuális férfiak és nők körében is megduplázódott a fertőzöttek száma.

Nham munkája során chicagói orvosi feljegyzéseket vizsgált meg és 28 olyan beteget talált, akiknél neuroszifiliszre, szemszifiliszre vagy fülszifiliszre utaló jelek voltak. A betegek többsége férfi (75%) és afroamerikai (71%) volt, életkoruk pedig 23 és 82 év között mozgott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Treponema pallidum baktérium által okozott szifilisz fertőzés stádiumonként fejlődik. Az elsődleges stádiumban megjelenhet egy csanak nevű seb, amely lehet láthatatlan vagy nehezen észrevehető. A fertőzés másodlagos stádiuma kiütéseket és általános rosszullétet okozhat. Ha nem kezelik, akár végzetes harmadik stádiumba is átmehet.

A penicillin hiány miatt problémák merültek fel a kezelésben; terhes nőknél ez az egyetlen hatékony kezelés. Alternatívaként doxiciklin antibiotikumot javasolnak más betegeknek, de annak befejezetlen kúrája tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Nham tanulmányán túlmenően országosan is hasonló esetekről érkeznek jelentések, ami arra utalhat, hogy nem csak Chicagóban tapasztalható ez a tendencia. Az atipikus tünetek megjelenése mögött álló okok pontos elemzése még várat magára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem