25 °C Budapest
older woman sitting in her living room pensive and depressed

Ennyit az örök életről: kiderült, mi az a maximális kor, amíg élhet az ember

2024. április 28. 12:06

Venki Ramakrishnan Nobel-díjas molekuláris biológus szerint egy 120 éves kor feletti élettartam egy stagnáló társadalomhoz vezetne, és irreális az elképzelés, hogy szellemi képességeink megmaradnának halálunkig; ezért óvatosságra int az öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyek célja nem a lehető leghosszabb élet, hanem a minél hosszabb egészségben eltöltött idő elérése kellene legyen - számolt be a Portfolio.

Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus szerint egy 120 éves koron túli élettartam egy stagnáló társadalomhoz vezetne. A "Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése" című könyv szerzője kiemeli, hogy irreális az elképzelés, miszerint szellemi képességeink megmaradnának egészen halálunkig. Óvatosságra int az öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyek célja nem a lehető leghosszabb élet elérése, hanem a minél hosszabb egészségben eltöltött időszak biztosítása.

A világon jelenleg mintegy 700 vállalkozás foglalkozik az emberi élettartam kutatásával, több tízmilliárd dollár értékben. E kutatások finanszírozói között olyan nevek találhatók, mint Paul Allen, Peter Thiel és Jeff Bezos. Dmitrij Itskov orosz médiamágnás is jelentős összeget fektetett be egy projektbe, amelynek célja az emberi agy tartalmának egy szintetikus agyba való átvitele 2045-re.

Az anti-aging piac is jelentős növekedést mutat; a becslések szerint az étrendkiegészítők piaca 2021-ben körülbelül 62 milliárd dollár volt, és ez az összeg várhatóan 2027-re 93 milliárdra emelkedik. Az Eurostat adatai szerint az európai uniós állampolgárok születéskor várható átlagos élettartama 2022-ben fél évvel nőtt.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint az emberek legfeljebb 120-150 évig élhetnek. Egy másik tanulmány azt állapította meg, hogy nem valószínű, hogy az emberek életkora meghaladja a 125 évet. Az ENSZ előrejelzése szerint a 65 éves vagy annál idősebb emberek száma világszerte több mint kétszeresére nő majd.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ramakrishnan hangsúlyozza, hogy nem csak a milliárdosok félnek az öregedéstől. A genetika csupán körülbelül 25%-ban befolyásolja az élettartamot. A tudós úgy véli, hogy ha túlélhetnénk a 120 éves kort is, ez egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne. Kiemeli továbbá a kognitív hanyatlás és demencia problémáját, amelyek még modern eszközökkel is nehezen kezelhetőek. A klónozással és az emberi teszt lefagyasztásával kapcsolatos elképzeléseket pedig inkább a sci-fi kategóriájába sorolja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem