Woman hand is inserting card to atm machine to withdraw or transfer money

Fontos változás jön a magyar ATM-eknél: erről minden banki ügyfélnek tudnia kell

2023. január 18. 12:18

Készpénzfelvevő automaták (ATM) és pénztárral rendelkező bankfiókok tömegét szüntették meg a bankok az elmúlt években Magyarországon, az MNB-nek azonban szemmel láthatóan elege lett ebből a folyamatból - írja a Portfolio. A Magyar Közlönyben tegnap megjelent rendelet a kibocsátott bankkártyák számának arányában határozza meg, hogy hány ATM-mel kell rendelkezniük a bankoknak, és lefekteti, milyen új készpénzforgalmi, többek között pénzváltási szabályoknak kell megfelelniük ezentúl a bankoknak.

Az átfogó készpénzellátási-kezelési szabálycsomag egyik legfontosabb eleme, hogy a bankok többségének ezentúl kötelező saját ATM-hálózatot fenntartani - írja a lap. Sőt, azt is meghatározták, hogy hol és mekkora készpénzfelvételi infrastruktúrával kell rendelkezniük. A bankok által üzemeltetendő ATM-ek mennyisége az általuk kibocsátott, készpénzfelvételi funkcióval rendelkező bankkártyák mennyiségétől függ. Az új szabályok február 1-jétől lépnek életbe.

A rendelet szerint összesen 600 000-1 200 000 kibocsátott kártyával rendelkező bankok kötelesek a vármegyeszékhelyen kívüli városok legalább 65%-ában ATM-et üzemeltetni, míg az ennél több kártyával rendelkező bankok legalább e települések 80%-ában. Bár a pontos ügyfélszámok, kártyaszámok bankonként nem ismertek, 600 ezernél biztosan több ügyfele van a OTP-nek, a Bankholdingnak, a K&H-nak és az Erstének - írja a lap. Az MNB adatai szerint szeptember végén összesen közel 8,9 millió betéti és közel 1,15 millió hitelkártya volt a magyar piacon, a negyedév alatt közel 7 millió kártyát használtak az ügyfelek.

Amennyiben egy bank a rendelet miatt az ATM-hálózat bővítésére kényszerül, úgy a 25 ATM-nél kevesebb autómata pótlására 18 hónap áll rendelkezésükre, 25 ATM vagy több pótlására 2 év.  Ha pedig az előírt ATM-darabszám rendelkezésre áll, de a települések között mozgatni kell az ATM-eket, erre 9 hónapja van a bankoknak.

Újdonság az is, hogy amennyiben a hitelintézet egy fiókjában megszünteti a  pénztárat vagy pénztárakat, köteles legalább két befizetési és kifizetési funkcióval is rendelkező készpénzes automatával bővíteni a hálózatát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezek közül legalább egyet – amennyiben annak elhelyezése megoldható – az  adott pénztár nélküli fiókban, a többit az adott településen vagy fővárosi kerületen belül olyan infrastrukturális csomópontban köteles elhelyezni, ahol egyéb szolgáltatások (így például orvosi ellátás, kiskereskedelmi üzlet, postai szolgáltatás, közösségi közlekedés) is elérhetők.

Azt, hogy a bankoknak kell-e új ATM-eket telepíteni, vagy szükséges-e finomhangolni a meglévő hálózatot az új szabályok miatt, egyelőre nem tudhatjuk biztosan, vélhetőan a bankoknak időre lesz szüksége ahhoz is, hogy ezt saját szervezetükön belül feltérképezzék - írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05