Close up picture of modern family house in Budapest, Hungary - luxurious neighborhood

Ezek a legdrágább irányítószámok a vidéki, pesti ingatlanpiacon: aranyáron vannak itt lakások

2023. január 17. 05:50

A Budapest V. kerületében található 1051-es irányítószám a legdrágább a magyar lakáspiacon, míg vidéken a Zamárdiban található 8621-es postai címen mérik a legborsosabb áron a lakóingatlanokat. A legfrissebb, hivatalos tranzakciós adatok alapján mutatjuk, melyek Magyarország, illetve Budapest legdrágább irányítószámai.

A lakáspiaci elemzések jellemzően város, kerület, esetleg városrész bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat, irányítószámok szerinti mélységben - bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is - viszont nem nagyon készül felmérés. Mivel Magyarországon több ezer postai irányítószámot használunk (a Posta hivatalos listája itt érhető el), így meglepően részletes képet kaphatunk a vizsgálattal.

A Pénzcentrum ezúttal arra volt kíváncsi, melyek Magyarország, illetve a főváros legdrágább irányítószámai. Megkeresésünkre - a KSH-nál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján - az ELTINGA állította össze az adatsort. Azt azonban már itt az elején érdemes leszögezni, hogy irányítószámonként jelentős eltérést mutat a rendelkezésre álló adatmennyiség (összesítésünk valós lakáspiaci tranzakciók alapján készült), ami torzíthatja a képet. És akkor nézzük a legeket.

A vidéki lakáspiac legdrágább irányítószámai

A 2022 II. negyedévére vonatkozó adatok alapján a Pest megyei, illetve balatoni irányítószámok uralják a legdrágább vidéki irányítószámok mezőnyét. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára  a 8621-es, Zamárdiban található irányítószám fért fel, itt a lakóingatlanok átlagos négyzetméerára 1 195 470 forint. Érdekesség, hogy az országos listát tekintve ez az egyetlen olyan vidéki irányítószám, amely felfért a top 25-ös élmezőnybe. Irányítószám szerinti bontásban amúgy a vidéki lakáspiacon jóval nagyobb a fajlagos átlagárak leszakadása, a 25-ös vidéki toplista utolsó helyén ugyanis már "mindössze" 685 326 forint lett az átlagos fajlagos ár.

Alaposabban is szemügyre véve a vidéki toplistát amúgy kettős a kép: egyrészt, mint azt fentebb is említettük, a fajlagos átlagárak tekintetében egyértelműen nyomon követhető a lakáspiaci centralizáció, azaz a legdrágább vidéki irányítószámok többsége Pest megyében (a 25-ből 10); illetve a Balatonnál található (11 irányítószámból áll a balatoni "különítményt"). Másrészt sokat mondó tény az is, hogy egyetlen Kelet-Magyarországon található irányítószám sem tudott ezúttal bekerülni a top 25-ös összesítésbe.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A budapesti lakáspiac legdrágább irányítószámai

A vidéki toplista után nézzük a fővárosi felhozatalt. Nos, mint említettük, Budapest előnye megdöbbentő: országos viszonylatban egyetlen vidéki irányítószám (8621, Zamárdi) fért csak be az átlagos négyzetméterárak alapján kalkulált fővárosi top 25-be. Mint az alább látható, az ország, és egyben Budapest legdrágább irányítószáma a 1051-es (V. kerület) lett, átlagosan 1 384 319 forintot kellett fizetni a belvárosban egyetlen négyzetméterért.

Ahogy az a budapesti top 25-ös listán is látható, az V. kerületi irányítószámok uralják a mezőnyt - 6 belvárosi irányítószám végzett az élen. Ugyanakkor Pest és Buda viszonylatában már beelőznek a Duna nyugati partján fekvő irányítószámok, a top 25-ből 16 Budapest I., II., III., XI., és XII. kerületében található. Érdekesség továbbá, hogy a 2022 II. negyedéves fajlagos átlagárak alapján a fővárosban bő 360 ezer forintos eltérés van a dobogó tetején, illetve a toplista 25. helyén szereplő irányítószámok között. Azaz egy 70 négyzetméteres lakást átlagosan 96,9 millióért mérnek a 1051-ben, míg a 1112-ben már 71,6 millióért is meg lehet vásárolni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53