állampapír, Forrás: Magyar Állampapír Facebook

Tényleg nagyot lehet most kaszálni ezzel az állampapírral? Itt az igazság az EU-bajnok befektetésről

2023. január 19. 16:07

Ma vásárolhatunk először a Prémium Magyar Államkötvény, valamint annak euróban kibocsátott változataiból - a kamat és a hozam alapján úgy tűnik, hogy jelenleg nincs ennél jobb a befektetések piacán. A Pénzcentrumnak nyilatkozó egyik szakértő szerint óvatosan kell persze bánni megtakarított pénzünkkel, egy másik pedig arra intett, hogy figyeljen oda, aki az állampapírok rohama közepette továbbra is a tőzsdében látja a pénze fialtatásának legjobb módszerét. Azt is fontos észben tartani, hogy a hozamok függenek az inflációtól - tehát inkább rövid távon érdemes állampapírban gondolkodni.

Tegnap megkezdődött a Prémium Magyar Állampapír értékesítése, mely kamatát tekintve az egyik legjobb befektetésként szokott szerepelni az írott magyar sajtóban. Bár csökkent a hozam, a magyarok még mindig szívesen veszik, az Államadósság Kezelő Központ is folyamatosan növekvő érdeklődésről számolt be.

Mától érhetők el a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) legújabb sorozatai, a 2027/K, illetve 2030/I, amelyek jelenleg az egyik legjobb befektetésnek tekinthetők a hazai befektetési palettán, hiszen kamatbázisuk a 2022-es átlagos infláció mértéke, ami 14,5 százalék, ráadásul a papírok kamatprémiumot is fizetnek, ami a 2027-es lejáratú papíroknál 0,75, a 2030-as lejáratúaknál pedig további 1,5 százalék. Nem mindegy azonban az sem, hogy végül mekkora lesz a magyar infláció 2023-ban - ha valóban csökken december végére, és egy számjegyű lesz, akkor valóban most lehet érdemes a jelenleg kapható állampapírokat megvenni, ráadásul az EU-s inflációt is figyelni kell. Megkérdeztünk több szakértőt is arról, hogy valóban az állampapírok számítanak-e a legjobb befektetésnek.

Nincs ennél jobb

Tuli Péter, a HOLD Alapkezelő intézményi üzletágvezetője szerint érdemes először is kettébontani, kik vesznek inkább állampapírt. Szerinte az állampapír jó lehetőség, de a megtakarítás méretétől is függ jelenleg a népszerűsége.

Jó lehetőség most lakossági állampapírba fektetni, viszont mivel telítődés is van a piacon, érdemes kettébontanunk a vásárlói kört. A „nagyban játszó" befektetők mostanában kezdenek elpártolni, ők már inkább kötvényalapokba, a bátrabbak részvényalapokba fektetnek be. A kisbefektetői lakossági kör azonban egyre többet vesz belőle, hiszen ez része a pénzügyi tudatosságnak: önmagában persze jó és üdvözítő dolog, hogy a megtakarított pénzzel kezdünk valamit, nem áll csak lekötetlenül a bankszámlán vagy otthon a szekrényben

- fogalmazott a szakértő. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben szinte érthetetlen, hogy miért nem vesznek többen állampapírt, ugyanis ha nem kamatoztatjuk a pénzünket, akkor az év végére az infláció miatt kevesebbet fog érni.

Elképesztő mennyiségű készpénz van a háztartásoknál, és még mindig jól látszik az a tendencia, hogy sokan mintha nem is akarnának vele mit kezdeni. Érdekes kettősség, hogy sok más esetben alaposan utánanézünk azoknak a dolgoknak, amelyeket pénzért veszünk – ha mondjuk új autót vásárolunk, abba jellemzően beleássuk magunkat, megnézzük az állapotát, alaposan kikérdezzük az eladót a paraméterekről. Ez még sok más esetben is így van, de pont a megtakarításainknál nem, aminek nincs semmilyen ésszerű magyarázata. Természetesen van a lakosságban egy jelentős számú réteg, aki azért nem fekteti be a pénzét, mert megtakarítása sincs – egyre többen kénytelenek felélni azt a pénzt, ami rendelkezésre áll, és nem fér bele, hogy megtakarítást képezzenek

- mondta lapunknak Tuli Péter.

Túl magas az infláció?

Sokkal kevésbé van meggyőződve az állampapír bombabefektetésének mivoltáról Bence Balázs, a Portfolio befektetési szolgáltatásokért felelős igazgatója. Ő azt mondta, hogy szerinte bár az infláció miatt nem igazán hangzik jól a hozam, rövid távon nemigen találunk ennél jobb befektetést. Kitért arra is, hogy az állampapírokért induló roham más befektetési típus elől viszi el a hasznot.

24%-os infláció mellett kapunk 16% állampapír-hozamot. Ez nekem nem hangzik meggyőzőnek, igaz ugyanakkor, hogy rövid távon kockázatmentesen nem nagyon van ennél jobb. A magasabb állampapírhozam a kockázatosabb befektetésektől, például tőzsde elől szívja el a tőkét

- mondta lapunknak Bence Balázs. Hozzátette még, hogy mindezeken túl is ez tűnik most a legjobbnak - ám ha hosszabb távon nézzük, már más a helyzet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kockázatmentes befektetés az állampapír, itt teljesen biztosan megkapjuk a tőkét és a hozamot. Ha 16% helyett csak 6% lenne a hozam, akkor is ez lenne a legjobb kockázatmentes befektetés. Hogy ez-e a legjobb befektetés hosszú távra, 15-20 évre? Szinte biztosan nem: a tőzsdei piacok ezen idő alatt jellemzően magasabb hozamot adnak

- fogalmazott Bence Balázs.

Forintban vagy euróban?

Nagy Viktor, a Portfolio vezető elemzője is azzal ért egyet, hogy jelenleg nincs jobb befektetés az állampapírnál, ám érdemes megvizsgálni, hogy vajon forintban vagy euróban éri-e meg, ha befektetjük a megtakarításunkat.

A PMÁP alternatívájaként említhető az eurós kamatozású PEMÁP, amelynél a befektetőknek az infláció (itt az eurozóna inflációja) alakulásán túl az euró/forint kurzus várható alakulását is figyelembe kell venni. Általánosságban elmondható, hogy a PEMÁP-ot azoknak érdemes választani a PMÁP-pal szemben, akik a forint (jelentős) gyengülésére számítanak a következő években. A Portfolio számításai szerint 420-as kurzusig a forintos kamatozású papírok magasabb hozamot nyújtanak, mint az eurósak

- mondta Nagy Viktor lapunk kérdésére. Hozzátette azt is, hogy az állampapírok ezzel a hozamkörnyezettel jelentős kockázatot jelentenek más befektetési típusok, különösen a tőzsdei ügyletek számára.

Mivel jelenleg a magyar kockázatmentes hozam relatíve magas, ezért a befektetők által más befektetésektől elvárt hozam is magas, ez pedig kedvezőtlenül érinthet más befektetéseket, például a befektetési alapokat vagy a részvénybefektetéseket is, utóbbiak esetében számos kockázat (szabályozói környezet változása, gazdasági lassulással kapcsolatos kockázatok, ukrajnai háború, energiaválság stb.) nehezíti meg a buy and hold alapú befektetésre való ajánlást

- zárta gondolatait a Portfolio vezető elemzője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 13. 21:13
Perintfalvi Rita katolikus teológus, író, egyetemi oktató közösségi médiás bejegyzésében ír arról, h...
Holdblog  |  2024. április 13. 06:40
Az európai áramtermelés közel fele származott tavaly megújuló forrásból. Ez az arány az évtized végé...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 17:00
A napokban bejelentették az új lakásfelújítási támogatási programot, számos fontos részlet látott na...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm