20 °C Budapest
Manual workers brushing wall after plaster and before final painting

Ilyen költségekkel számolhatnak a felújítási támogatás igénylői: kiderült, ezt is el lehet számolni

2024. április 29. 16:44

Az új energiahatékonysági támogatás eddig megismert (de még nem végleges) részletszabályai minden tekintetben kiterjesztőnek mondhatók. A támogatás több és többféle ingatlanra, valamint több tulajdonos által is igénybe vehetőnek tűnik, mint eddig gondoltuk. Ez növelheti a lakossági keresletet, de építőanyag hiányra továbbra sem kell számítani. A kivitelezők megkeresése ugyanakkor szűk keresztmetszetté válhat – véli Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának Elnöke.

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta a júniusban induló energiahatékonysági támogatás részletes leírását, a támogatás mértékét, a jogosultak körét, a támogatás kifizetésének módját, és számos más részletet tartalmazó dokumentumot, amely május 6-ig véleményezhető. A tervezet arról tanúskodik, hogy a kormány a lehető legszélesebb körben kiterjesztené az igénybe vevők körét, a bevonató ingatlanok fajtáit, és olyan konstrukciót akar elindítani, ami messzemenőkig figyelembe veszi a támogatottak jövedelmi helyzetét. Fontos, hogy ez még csak egy tervezet, a végleges anyag június 3-ra várható, de a szakma arra számít, hogy a lényegi kérdésekben nem lesz változás.

Az eredetileg megismert verzióhoz képest nyitást jelent a bevonható ingatlanok körében, hogy a kabinet elengedte az a feltételt, hogy az ingatlannak csatlakoznia kelljen a vezetékes gázszolgáltatáshoz. Ez nagyon komolyan kitágítja a támogatható energiahatékonysági beruházások körét, egyúttal felveti annak lehetőségét, hogy a 108 milliárd forintos keret gyorsan kimerül, hiszen ez az összeg a támogatható ingatlanok mindössze 1-2 százalékára elegendő.

Egyértelmű lett az is, hogy a kamatmentes beruházási kölcsön, és vissza nem térítendő támogatás lesz a kölcsön típusa, tehát ha valakinek lenne elég önereje, és kizárólag a vissza nem térítendő támogatást szeretné igénybe venni, hitelre nincs szüksége, arra nem lesz lehetőség.  Ugyancsak a magasabb igénybevétel irányába hat, hogy a javaslat immár nemcsak az adott ingatlannak otthont adó járás jövedelmi helyzetét veszi figyelembe a támogatási összeg megállapításánál, hanem a tulajdonos jövedelmi helyzetét is. A rendelet szerint a tehetősebb járásban lakó, de alacsony jövedelmű háztartások is a legkedvezőbb 3,5 millió forintos vissza nem fizetendő támogatásban részesülhetnek abban az esetben ha a kölcsönigénylő, vagy a kölcsönigénylő és az adóstársa együttes havi bruttó jövedelmének átlaga nem éri el a 399 840 forintot, ugyanakkor a kevésbé jómódú régiókban lakó tehetősebb háztartásoknak is nagyobb hitelben, de kisebb (2,5 milliós) támogatásban részesülhetnek, amennyiben a kölcsönigénylő, vagy kölcsönigénylő és adóstársa együttes havi bruttó jövedelmének az átlaga meghaladja a 742 560 forintot.

Az alacsonyabb jövedelmű háztartások, vagy az idős koruk miatt kevésbé hitelképes ingatlan tulajdonosok felé tett fontos lépés, hogy a hitelkérelembe be lehet vonni adóstársat is. Az 1990 előtt épült, alacsony energia hatékonyságú ingatlanok igen jelentős részének nyugdíjas, vagy nyugdíjhoz közelítő tulajdonosai vannak, az ő számukra mindenképpen elérhetőbbé teszi az összes forrás lehívását, hogy például gyermekeiket adóstársként tüntethetik fel a hitelkérelemben.

További enyhítés, hogy a hitel felvétel nem jelzálog bejegyzéshez, hanem elidegenítési tilalomhoz lesz kötve. Az elidegenítési tilalom valójában nem nagyon korlátozza az ingatlanok forgalomképességét, hiszen a ház tervezett eladásakor a hitel tőkerészének előtörlesztésével bármikor feloldható. Amire számítani lehet, hogy a banki gyakorlat szerint az elidegenítési tilalmat közjegyzői okiratba kell foglalni.

Ugyancsak a lehető legtöbb családi otthonnak tekinthető épület bevonására irányul az megfogalmazás, amely szerint például a külterületi, vagy a zárt kerti lakóingatlanok tulajdonosai is jogosultak a támogatásra, és támogatható az ikerházak felújítása is amennyiben osztatlan közös tulajdonban vannak. Érintettek lesznek a sorházi ingatlanok is, de itt vélhetően nagyobb kihívás lesz a 30%-os energiamegtakarítás elérése, mint egy önálló családi ház esetében, amelynek minden oldalsó határoló szerkezetét fel lehet újítani.   

Fontos elem a tervezetnek, hogy – erős korlátok között – el lehet számolni a helyreállítási munkákat is. Ez különösen fontos például a lapostetős épületeknél, ahol a lapostető hőszigetelése nehezen megoldható a szerkezet meglévő vízszigetelésének megbolygatása nélkül, így ebben az esetben a vízszigetelés költsége is elszámolható. Hasonlóan kiterjesztő része a tervezetnek az is, hogy a támogatásból a lakóhelyiségek alatti nem fűtött területek (pince, nyitott tároló, ártér, stb.) felső födémszigetelése is megoldható.  Az is jó hír, hogy amennyiben a ferde tetősík hőszigetelése kerül kialakítása, praktikusan ezek a tetőterek, abban az esetben a hőszigetelés mellett a gipszakarton, valamint a glettelés és a festés anyag- és munkadíja is elszámolható.

A kevésbé tehetős tulajdonosok felé tett lépés az is, hogy a minősített beszállítók közvetlenül a banktól kaphatják meg a náluk elköltött pénzt előleg bekérő (pro forma számla) alapján. Ez azt jelenti, hogy támogatást igénybe vevőknek nem kell megfinanszírozniuk a beruházás elindításához szükséges anyagokat, a beszállítók, feltehetőleg itt az építőanyag kereskedőkre gondol a tervezet, az igénybevételre jogosító dokumentumok alapján a bank előfinanszírozásában adják ki az építőanyagot.

Az előfinanszírozásnak ez a módja felveti azt a problémát, hogy a rendelkezésre álló egy hónap alatt, a magyarországi építőanyag kereskedőnek át kellene esnie valamilyen minősítésen, ami nem könnyen kivitelezhető feladat, bár ennek a részletszabályai még nem ismertek.  Ugyanakkor nagy lesz a jelentősége, mert a minősített kereskedők nagyobb arányban (a támogatás 50 helyett 75 százaléka erejéig) adhatnak ki anyagokat előleg bekérő alapján a jogosultaknak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A korábbi otthonfelújítási támogatás remekül működött az egyszeri egy összegű utófinanszírozás szabályai szerint a mostani tervezetben azonban megjelenik a forrásarányos finanszírozás fogalma. Ez azt jelenti, hogy a támogatást az elvégzett munkákkal arányosan lépésenként folyósítják, ami nem jó hír sem az igénybe vevőknek, sem a finanszírozó bankoknak, hiszen ez megsokszorozza a szükséges adminisztrációs terhet.

Rejtett módon, de növeli az igénybe vehető támogatás összegét a javaslatnak az az eleme, amely 5 százalék támogatás növeléssel jutalmazza az elvártnál (30 százalék) nagyobb aranyú energiahatékonyság elérését. A legtöbb alacsony energiahatékonyságú családi házra igaz, hogy homlokzati és födém szigeteléssel, illetve a nyílászárók cseréjével elérhető az ehhez szükség 40 százalékos primer energia megtakarítás, ez tehát sokaknál növeli majd a támogatási keretet, amely így a példa kedvéért egy 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatás esetén, akár további 150 ezer forinttal növekedhet.  

Fontos felhívni a figyelmet, hogy a gázkazánok cseréje, vagy például fatüzelésű kályhák korszerű gázkazánra cserélésére kizárólag 2024 december végig van lehetőség, ha ehhez támogatást akarunk igénybe venni. Ez EU-s előírás, mert unió egész területén csak 2024 december végéig adható támogatás olyan projektre, amely fosszilis energia felhasználását célozza. 

A javaslat nagyon komoly felelősséget rak az energiahatékonysági tanúsítványokat kiállító szakemberek vállára azzal, hogy beruházásokat utólag is ellenőrizhetik a tényleges primer energia megtakarítás szempontjából. A rossz tervezés vagy a rossz kivitelezés súlyos következményeket von maga után, mert nemcsak arról van szó, hogy igénybe vevő elesik a jogosultságtól és a kamattámogatástól, de azt is, hogy a felvett támogatást vissza kell fizetni. A gyakorlatban ez úgy lesz kivitelezhető, hogy az első energetikai vizsgálat során, a tanúsítványt kiállító szakembernek már iránymutatást kell adnia arról, hogy a tervezett energetika felújítás a megvalósulás után mennyire lesz hatékony, vagyis hány százalékkal fog javulni az épület primer energia fogyasztása.

Jó hír, hogy a tanúsítványok költsége elszámolható lesz maximum nettó 50 ezer forint mértékig.

A tervezet méltányosnak mondható normadíj elvárásokat állapít meg elszámolható költségként a homlokzati nyílászárók cseréjére, vagy a homlokzati hőszigetelésre. A nyílászáró csere (a külső és belső párkányokkal, valamint a kávajavítási munkák) elszámolható anyagdíja 158 836 forint négyzetméterenként, az ehhez kapcsolódó munkadíj 51 336 forint ugyancsak négyzetméterenként, számításink szerint ennyiből a munka el is végezhető. A homlokzati hőszigetelés elszámolható anyagköltsége 27414 forint lehet négyzetméterenként, ennyiből a legjellemzőbb vastagságú 15 centiméteres EPS homlokzati hőszigetelő rendszer a szükséges kiegészítőkkel szintén beszerezhető. Ugyanennek a munkának a négyzetméterenkénti 25 220 forintos munkadíja is méltányosnak mondható.

Összességében az látszik, hogy a kormány a tulajdonosok és az ingatlanok lehető legszélesebb körre ki akarja terjeszteni ezt a támogatási formát. Ez ugyanakkor azzal a kockázattal jár, hogy a júniusi indulás után megindul a roham a támogatás igénybevételéért, ennek pedig lehetnek negatív mellékhatásai. A kereskedők már most is ürgetrappban töltik fel a készleteiket, és szervezik a logisztikai megoldásokat, hogy júniusban elegendő építőanyag – főleg szigetelőanyagok– álljanak rendelkezésre a lakossági igények kielégítésére. Bár a kiterjesztett igénybevételi lehetőségek és a keret kimerülésétől való félelem tovább növelheti a keresletet, építőanyagból kapacitás hiány mégsem várható. Ugyanakkor a programban érintett szakkivitelezők megtalálása szűk keresztmetszetté válhat - közölte Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának Elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem