22 °C Budapest
A close up photo of a sawtooth grain beetle infestation

Szinte kiirthatatlan bogarak lepik el a hazai konyhákat, spájzokat: csak így lehet eltüntetni őket

2024. április 15. 14:44

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a konyhákban rejtőzködő apró bogarak, mint például a lisztkukacok és kekszbogarak, bár ártalmatlanok lehetnek, gyors intézkedést igényelnek az élelmiszer-szennyezés és további terjedésük megakadályozása érdekében.

Nem árt figyelni a konyháikban megbúvó apró bogarakra: ezek az élőlények, bár ártalmatlanok, gyors elterjedésükkel problémát jelenthetnek. Már a gondolat, hogy bogarak tanyáznak a szekrényekben és jutnak be az ételekbe, elég ahhoz, hogy a libabőrösek legyünk. Bár a legtöbb ártalmatlan, egy szakértő szerint gyorsan kell cselekedni, hogy megszüntessük a problémát, különben nehéz lesz szabadulni. A lisztkukacok és a sajtatkák például könnyen bekerülhetnek az élelmiszerekbe anélkül, hogy észrevennénk őket - írja a Mirror.

A konyhaszekrények tisztán tartása kulcsfontosságú a bogarak távoltartásához. Például gyakran előfordul a háztartásokban a kekszbogár, amely kenyérrel, fűszerekkel és liszttel táplálkozik, mintegy három milliméter hosszúságú és vörös-barna színű. Ezek elűzéséhez alapos területtisztítás szükséges, beleértve az ételmaradékok és rovarok eltávolítását is.

A közönséges lisztbogár háromszor nagyobb méretű és sötét színű, világos sávval a hátán. Ezeket gyakran találjuk a szegélylécek közelében vagy a tűzhely mögött. A lisztbogár gabonaalapú ételeken és tiszta liszten élősködik. Bár nem feltétlenül veszélyesek, de élelmiszer-szennyeződést okozhatnak.

A malomlepke vagy mediterrán lisztlepke elsősorban a boltokban fordul elő, de otthoni megjelenése esetén is léteznek megoldások.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A rizs zsizsiket ritkábban találjuk meg otthonainkban; ezek főleg gabonatároló üzemekben élnek. Ha mégis előfordulnak a lakásban, fontos a szekrények kitakarítása és minden lezáratlan élelmiszer eltávolítása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm