Boy getting a flu vaccine in the clinic. Small boy getting a vaccine on his arm by a pediatrician wearing gloves.

Életbevágó európai döntés született a Pfizer-oltásokról: erről mindenkinek tudnia kell, aki már kapott

2024. április 15. 10:12

Az Európai Gyógyszerügynökség javasolta a Pfizer-BioNTech által fejlesztett, az omicron BA.4 és BA.5 alváltozatai ellen is védelmet nyújtó módosított emlékeztető oltóanyag engedélyezését. Az új COVID-oltás hatékonyságát laboratóriumi vizsgálatok igazolták, biztonságosságát továbbra is monitorozzák.

Az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását adta egy frissített Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina engedélyezésére. Ez az oltás az omikron vírusvariáns két legújabb alváltozatával, a BA.4 és BA.5-tel szemben is védelmet nyújt. Az intézkedés célja, hogy az országok megerősíthessék immunizációs programjaikat a tél közeledtével - írja a YahooNews.

A hatóság közleménye szerint a laboratóriumi tesztek alapján a kombinált vakcina hatékony immunválaszt vált ki mind az eredeti COVID-19 vírus, mind az omicron BA.4 és BA.5 alváltozatai ellen. A vakcina biztonságosságát illetően várhatóan megfelel az eredeti változatnak, de a bevezetés globális nyomon követése folytatódik, mivel a rendelkezésre álló adatok még korlátozottak.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága már korábban jóváhagyta ezt a módosított oltást. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint az omicron BA.5 változata dominálja a COVID-19 globális terjedését, a legnagyobb nyilvános adatbázisban található vírusszekvenciák mintegy 87%-át képviseli.

Korábban az Európai Gyógyszerügynökség már engedélyezte a Pfizer-BioNTech és Moderna által fejlesztett két kombinált vakcinát is, amelyek az omicron BA.1 alváltozata ellen nyújtottak védelmet. Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy ezek a frissített emlékeztetők mennyire lesznek hatékonyak hosszú távon, mivel még zajlanak a kapcsolódó kutatások. Mindazonáltal bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy biztonságosak, így további tanulmányokra, eredményekre várni kockázatos lehet az újabb mutációk megjelenése miatt, amely ellen már lehet, nem védenek annyira.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tudományos körökben figyelmeztetnek arra, hogy a koronavírus hosszú távon velünk maradhat, részben azon képességei miatt, hogy átvészelje a védőoltásokból és korábbi fertőzésekből származó immunitást. Globálisan csökkenő tendenciát mutatnak a COVID-19 megbetegedések és halálesetek számadatai hetek óta, de előrejelzések szerint növekedhetnek ezek az értékek az északi féltekén beköszöntő tél során. A pandémia eddig több mint 6,5 millió ember életét követelte világszerte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem