21 °C Budapest
Boy getting a flu vaccine in the clinic. Small boy getting a vaccine on his arm by a pediatrician wearing gloves.

Életbevágó európai döntés született a Pfizer-oltásokról: erről mindenkinek tudnia kell, aki már kapott

2024. április 15. 10:12

Az Európai Gyógyszerügynökség javasolta a Pfizer-BioNTech által fejlesztett, az omicron BA.4 és BA.5 alváltozatai ellen is védelmet nyújtó módosított emlékeztető oltóanyag engedélyezését. Az új COVID-oltás hatékonyságát laboratóriumi vizsgálatok igazolták, biztonságosságát továbbra is monitorozzák.

Az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását adta egy frissített Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina engedélyezésére. Ez az oltás az omikron vírusvariáns két legújabb alváltozatával, a BA.4 és BA.5-tel szemben is védelmet nyújt. Az intézkedés célja, hogy az országok megerősíthessék immunizációs programjaikat a tél közeledtével - írja a YahooNews.

A hatóság közleménye szerint a laboratóriumi tesztek alapján a kombinált vakcina hatékony immunválaszt vált ki mind az eredeti COVID-19 vírus, mind az omicron BA.4 és BA.5 alváltozatai ellen. A vakcina biztonságosságát illetően várhatóan megfelel az eredeti változatnak, de a bevezetés globális nyomon követése folytatódik, mivel a rendelkezésre álló adatok még korlátozottak.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága már korábban jóváhagyta ezt a módosított oltást. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint az omicron BA.5 változata dominálja a COVID-19 globális terjedését, a legnagyobb nyilvános adatbázisban található vírusszekvenciák mintegy 87%-át képviseli.

Korábban az Európai Gyógyszerügynökség már engedélyezte a Pfizer-BioNTech és Moderna által fejlesztett két kombinált vakcinát is, amelyek az omicron BA.1 alváltozata ellen nyújtottak védelmet. Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy ezek a frissített emlékeztetők mennyire lesznek hatékonyak hosszú távon, mivel még zajlanak a kapcsolódó kutatások. Mindazonáltal bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy biztonságosak, így további tanulmányokra, eredményekre várni kockázatos lehet az újabb mutációk megjelenése miatt, amely ellen már lehet, nem védenek annyira.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tudományos körökben figyelmeztetnek arra, hogy a koronavírus hosszú távon velünk maradhat, részben azon képességei miatt, hogy átvészelje a védőoltásokból és korábbi fertőzésekből származó immunitást. Globálisan csökkenő tendenciát mutatnak a COVID-19 megbetegedések és halálesetek számadatai hetek óta, de előrejelzések szerint növekedhetnek ezek az értékek az északi féltekén beköszöntő tél során. A pandémia eddig több mint 6,5 millió ember életét követelte világszerte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem