15 °C Budapest
Coronavirus COVID-19 computer generated image.

Kínából indulhat ki egy újabb járványhullám: nem habozna az EU, tesztelnék a beutazókat

MTI
2023. január 5. 11:28

Az uniós tagországok egészségügyi minisztereit tömörítő testület a koronavírus-járvány újabb hullámát megelőző szabályok összehangolását javasolta, és arra bátorított, hogy a tagállamok rendeljék el a Kínából érkezők tesztelését - közölte az Európai Unió Tanácsa szerdán. Az egészségügyi miniszterek brüsszeli tanácskozásukon egyetértettek abban, hogy az új típusú koronavírus Kínában feljegyzett magas esetszáma miatt összehangolt óvintézkedésekre van szükség, különös tekintettel arra, hogy az ázsiai ország január 8-ától enyhíti utazási korlátozásait.

A szakminiszterek ajánlása szerint a tagállamoknak a Kínából érkező repülőgépek valamennyi utasának orvosi, vagy FFP2/N95/KN95 jelzésű, orrot és szájat eltakaró maszk viselését kell javasolniuk. Az uniós tanács továbbá arra ösztönözte a tagállamokat, hogy a Kínából érkező valamennyi utas számára tegyék kötelezővé az indulás előtt legalább 48 órával végzett, negatív eredményt mutató koronavírus-teszt bemutatását.

Az uniós egészségügyi tanács azt is szorgalmazta, hogy az illetékes nemzeti hatóságok végezzenek szúrópróbaszerű tesztelést a Kínából érkező utasok körében, valamint járványügyi szempontok szerint vizsgálják meg a kínai járatokat fogadó repülőterek szennyvizét. Indítványozták továbbá, hogy a tagállamok mozdítsák elő a koronavírus elleni oltások, köztük az emlékeztető oltások felvételét.

Megállapodtak továbbá abban, hogy javaslatokat adnak a Kínából érkező vagy oda tartó nemzetközi utasoknak, valamint a légi járművek és a repülőterek személyzetének a személyes higiéniai és egészségügyi intézkedésekről. A tagállamok január közepéig értékelik az európai és globális járványügyi helyzetet, és felülvizsgálják a bevezetett intézkedéseket - közölte az uniós tanács.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm