Nem csak a vizeinket veszélyezteti a szárazság: súlyos betegségek is érkezhetnek Magyarországra

Nem csak a vizeinket veszélyezteti a szárazság: súlyos betegségek is érkezhetnek Magyarországra

2022. augusztus 24. 15:02

Az éghajlatváltozással új, a szervezet számára eddig ismeretlen allergének és kórokozók jelentek meg, amik károsíthatják az egészséges légző- és keringési rendszert, ráadásul a magasabb porkoncentráció hosszútávon önmagában is káros – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem.

Idén nyáron mindannyian küzdöttünk a szárazsággal, ami elképesztő mennyiségű porral járt mindenütt. A megnövekedett porkoncentráció már önmagában is károsítja az egészségünket, de az éghajlatváltozással párhuzamosan eddig ismeretlen allergének és kórokozók jelentek meg.

Az egészséges emberek esetében rendszerint torokkaparás, köhögés formájában jelentkezik, míg az allergiában szenvedők a már meglévő panaszaikról számolnak be. Dr. Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója szerint a legjobb, hogy ha ilyenkor kerüljük a szabadtéren végzett tevékenységeket, üzemeltessünk a zárt térben légtisztító berendezést és hordjunk maszkot.

A tüdő sokat kibír, a légzőrendszer a 2,5 mikronnál nagyobb méretű részecskék zömét kiszűri. Azonban huzamosabb kitettség és a 2,5 mikron alatti (PM2,5) koncentráció növekedése, amit a Magyarországon is már több alkalommal megjelenő, szaharai porvihar hatására tapasztalhattunk, hosszú távon krónikus tüdőbetegség kialakulásához vezethet

– mondta el a szakértő, aki azt is elárulta, hogy az erdőtüzek hatására is megemelkedett a PM2,5 részecske-koncentráció, ami szintén rontja az asztmás betegek tüneteit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ilyenkor javasolt a déli órákban kerülni a szabadban tartózkodást. Ha ez nem megoldható, a megfelelő folyadékbevitel és a tüdőbetegek számára előírt inhalációs terápia rendszeres alkalmazása elengedhetetlen

 – hangsúlyozta dr. Erdélyi Tamás tüdőgyógyász szakorvosjelölt, aeroszolokkal foglalkozó PhD-hallgató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem