13 °C Budapest
senior patioent doctor hospital old lady health

Újabb patikai termékek tb-támogatása szűnik meg: rengeteg idős beteget érinthet a változás

2022. augusztus 1. 13:03

Újabb gyártócég, ezúttal a Hartmann-Rico Hungária Kft. közölte partnereivel, hogy már nem tudja veszteség nélkül a NEAK támogatotti listán tartani az inkontinencia termékeit, ezért kérvényezték azok tb-támogatásból való törlését 2022- szeptember 1-től. A MoliCare inkontinencia és ápolási termékeket 2022. augusztus 1-től patikák, árusítóhelyek már drágábban tudják beszerezni.

Nem ez az első eset, hogy a főként idősek, betegek ápolásában használt termékek gyártója értesíti partnereit, hogy termékeiket már nem támogatja majd a társadalombiztosítás (tb). Nagyjából egy hónapja számolt be lapunk arról, hogy egyes TENA-termékek is lekerültek a támogatotti listáról. Ezúttal a MoliCare-termékeket érinti a változás, amely a vásárlók számára azt fogja jelenteni, hogy tb-támogatás nélkül, drágábban kapják majd ezeket a termékeket. Mivel már a második gyártó dönt így, még nehezebb helyzetbe kerülnek a betegek, időseket gondozók. A gyártókat viszont az kényszeríti erre a lépésre, hogy az érintett termékek ára két évtized óta változatlan, a támogatás nem emelkedett - az előállítás költsége viszont folyamatosan nőtt, NEAK-listán tartásuk tehát veszteséget termel.

A Hartmann-Rico Hungária Kft. a döntést azzal indokolta, hogy az elmúlt időszakban a nyersanyagárak, a gyártási és szállítási költségek drasztikusan növekedtek, aminek következtében termékeik beszerzési ára is jelentősen nőtt. A támogatott inkontinencia termékek ára két évtized óta változatlan, illetve csökkent - emelték ki. Így - bármennyire is szerették volna - pillanatnyilag már nem tudják veszteség nélkül a támogatotti listán tartani a MoliCare inkontinencia termékeket. A cég viszont folyamatosan keresi annak a lehetőségét, hogy termékeik ismét elérhetőek legyenek társadalombiztosítási támogatással és azt ígérték, amennyiben a gazdaságos forgalmazás feltételei teljesülnek úgy kezdeményezni fogják a termékek támogatásba való visszavételét.

Lapunk megkereste a Hartmann-Rico Hungária Kft-t, azonban a hírre nem kívántak reagálni.

A felnőtt pelenkák kategóriába eső 261 termék nagyjából 30 százalékban tb-támogatott ára (amelyet a beteg fizet a patikában) kevesebb, mint a nagykereskedelmi ára (amennyiért a patika megveszi) - ismertette a Pénzcentrum által megkérdezett gyógyszerész korábban, akinek elmondása szerint szintén problémát jelent az ilyen termékek esetében, hogy a nagykereskedelmi ár, ha alacsonyabb is, egy pelenkára vetítve csak néhány forint eltérés mutat. Vagyis

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

az árrés az ilyen termékek esetén nagyon alacsony, vagy negatív, mely a gyártók, nagykereskedők és patikák számára is egyre nagyobb kihívást jelent.

Nem újdonság, hogy az árrés gondot okoz a magyar gyógytermék- és gyógyszerellátásban. Erre több szakértő, az ellátási lánc több szereplője felhívta a figyelmet a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) által szervezett konferencián is. Akkor Dr. Zlinszky János ismertette a szövetség javaslatát az árrés-probléma megoldására. Elmondása szerint a jelenlegi rendszeren 10 éve, 2012 júliusa óta nem történt változtatás, amely nagy finanszírozási terhet ró a gyógyszertárakra, hiszen ezek a támogatott készítmények adják a patikák forgalmának 60 százalékát. Az akkor vázolt javaslat szerint a betegeknek sávosan többet kell majd fizetniük a támogatott készítményekért:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem