senior patioent doctor hospital old lady health

Újabb patikai termékek tb-támogatása szűnik meg: rengeteg idős beteget érinthet a változás

2022. augusztus 1. 13:03

Újabb gyártócég, ezúttal a Hartmann-Rico Hungária Kft. közölte partnereivel, hogy már nem tudja veszteség nélkül a NEAK támogatotti listán tartani az inkontinencia termékeit, ezért kérvényezték azok tb-támogatásból való törlését 2022- szeptember 1-től. A MoliCare inkontinencia és ápolási termékeket 2022. augusztus 1-től patikák, árusítóhelyek már drágábban tudják beszerezni.

Nem ez az első eset, hogy a főként idősek, betegek ápolásában használt termékek gyártója értesíti partnereit, hogy termékeiket már nem támogatja majd a társadalombiztosítás (tb). Nagyjából egy hónapja számolt be lapunk arról, hogy egyes TENA-termékek is lekerültek a támogatotti listáról. Ezúttal a MoliCare-termékeket érinti a változás, amely a vásárlók számára azt fogja jelenteni, hogy tb-támogatás nélkül, drágábban kapják majd ezeket a termékeket. Mivel már a második gyártó dönt így, még nehezebb helyzetbe kerülnek a betegek, időseket gondozók. A gyártókat viszont az kényszeríti erre a lépésre, hogy az érintett termékek ára két évtized óta változatlan, a támogatás nem emelkedett - az előállítás költsége viszont folyamatosan nőtt, NEAK-listán tartásuk tehát veszteséget termel.

A Hartmann-Rico Hungária Kft. a döntést azzal indokolta, hogy az elmúlt időszakban a nyersanyagárak, a gyártási és szállítási költségek drasztikusan növekedtek, aminek következtében termékeik beszerzési ára is jelentősen nőtt. A támogatott inkontinencia termékek ára két évtized óta változatlan, illetve csökkent - emelték ki. Így - bármennyire is szerették volna - pillanatnyilag már nem tudják veszteség nélkül a támogatotti listán tartani a MoliCare inkontinencia termékeket. A cég viszont folyamatosan keresi annak a lehetőségét, hogy termékeik ismét elérhetőek legyenek társadalombiztosítási támogatással és azt ígérték, amennyiben a gazdaságos forgalmazás feltételei teljesülnek úgy kezdeményezni fogják a termékek támogatásba való visszavételét.

Lapunk megkereste a Hartmann-Rico Hungária Kft-t, azonban a hírre nem kívántak reagálni.

A felnőtt pelenkák kategóriába eső 261 termék nagyjából 30 százalékban tb-támogatott ára (amelyet a beteg fizet a patikában) kevesebb, mint a nagykereskedelmi ára (amennyiért a patika megveszi) - ismertette a Pénzcentrum által megkérdezett gyógyszerész korábban, akinek elmondása szerint szintén problémát jelent az ilyen termékek esetében, hogy a nagykereskedelmi ár, ha alacsonyabb is, egy pelenkára vetítve csak néhány forint eltérés mutat. Vagyis

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

az árrés az ilyen termékek esetén nagyon alacsony, vagy negatív, mely a gyártók, nagykereskedők és patikák számára is egyre nagyobb kihívást jelent.

Nem újdonság, hogy az árrés gondot okoz a magyar gyógytermék- és gyógyszerellátásban. Erre több szakértő, az ellátási lánc több szereplője felhívta a figyelmet a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) által szervezett konferencián is. Akkor Dr. Zlinszky János ismertette a szövetség javaslatát az árrés-probléma megoldására. Elmondása szerint a jelenlegi rendszeren 10 éve, 2012 júliusa óta nem történt változtatás, amely nagy finanszírozási terhet ró a gyógyszertárakra, hiszen ezek a támogatott készítmények adják a patikák forgalmának 60 százalékát. Az akkor vázolt javaslat szerint a betegeknek sávosan többet kell majd fizetniük a támogatott készítményekért:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?