27 °C Budapest
Budapest, Hungary - Mars 31, 2016: Pharmacy open for urgencies at night in the famous Andrassy Avenue in Budapest.

Péntektől megszűnik az ilyen patikai termékek tb-támogatása: rengeteg idős beteget érinthet

2022. június 29. 18:57

Arról értesítette a patikákat az Essity Hungary, hogy 2022. július 1-től a TENA Slip hagyományos nadrágpelenkák lekerülnek a NEAK támogatási listáról.

A vállalat azt is közölte, hogy továbbra is biztosítani fogja a prémium minőségű TENA termékeket valamennyi ISO csoportban és hogy a TENA Slip nadrágpelenkákat tartalmazó vények 2022. június 30-ig beválthatók, az e-vények eddig a napig kiszolgálhatók. A TENA Slip Plus XS, S, M, L, TENA Slip Super S, M, L, TENA Slip Maxi S, M, L termékek ezen időpont után csak teljes áron lesznek megvásárolhatók.

A lapunk által kérdezett gyógyszerész elmondása szerint mivel ezeknek a termékeknek létezik helyettesítő terméke, ezért aki nem váltja be a vényét június 30-ig, annak sem kell aggódnia. Július 1-je után viszont, aki kifejezetten azokhoz a termékekhez ragaszkodnak, amelyek lekerültek a NEAK támogatási listáról, azok ilyen árakra készülhetnek:

A Pénzcentrum által megkérdezett gyógyszerész arra is felhívta lapunk figyelmét, hogy a felnőtt pelenkák kategóriába eső 261 termék nagyjából 30 százalékban TB-támogatott ára - amelyet a beteg fizet a patikában - kevesebb, mint a nagykereskedelmi ára - amennyiért a patika megveszi. Az szintén probléma, hogy a nagykereskedelmi ár, ha alacsonyabb is, egy pelenkára vetítve csak néhány forint eltérés mutat. A legnagyobb árrés pelenkánként 12,6 forint.

Azt, hogy az ilyen TB-támogatott termékeket a magyar patikák biztosítani tudják a betegek számára, többnyire más, szabadáras termékek árából kell kigazdálkodniuk. Dr. Feller Antal, a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének elnöke korábban a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) által szervezett konferencián beszélt arról, hogy nemcsak a patikák számára kritikus kérdés az árrés, hanem a gyógyszer-nagykereskedelem is az árréstömegből gazdálkodik, amely folyamatos csökkenő tendenciát mutat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A konferencián Dr. Zlinszky János ismertette a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége javaslatát az árrés-probléma megoldására. Elmondása szerint a jelenlegi rendszeren 10 éve, 2012 júliusa óta nem történt változtatás, amely nagy finanszírozási terhet ró a gyógyszertárakra, hiszen ezek a támogatott készítmények adják a patikák forgalmának 60 százalékát. A vázolt változtatások szerint a betegeknek is többet kell majd fizetniük a támogatott készítményekért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08