14 °C Budapest
Male hands with red and blue pills, closeup

Hatalmas kihívásokkal küzd a magyar gyógyszerellátás: kezdődnek az egyeztetések a megoldásokról

2022. július 14. 17:05

Három, a gyógyszerellátás szereplőit képviselő szakmai szervezet, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ), a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) és a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ) nyolc év szünet után ismét megalakította a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórumot. A szervezetek célja, hogy közös javaslataikkal támogassák az egészségügyi kormányzat munkáját, valamint, hogy meglátásaikkal erősítsék a gyógyszerellátás működését és a magas színvonalú betegellátást.

A három szervezet közös álláspontja szerint a gyógyszerellátás jelentős kihívásokkal néz szembe. A gyógyszertárak fenntarthatóságának nehézségei, a munkaerőhiány, a vidéki kispatikák bezárása, valamint egyes szakmai problémák megoldatlansága jelenleg is sújtják az ágazatot, és ezek hosszú távon komoly veszélyt jelentenek a szektor megfelelő működésére, a biztonságos és hozzáférhető gyógyszerellátásra.

Annak érdekében, hogy a betegek és a gyógyszertárba betérők a jövőben is megfelelő színvonalú szolgáltatást kapjanak, szükség van a gyógyszerellátás fenntartható gazdasági és szakmai működésének biztosítására, fejlődésének elősegítésére, az erőforrások áttekintésére és bővítésére. A megvalósítás egyik kulcsfontosságú eleme az ágazati szereplők konstruktív együttműködése és közös fellépése, ezért a MOSZ, a HGYSZ és a GYNSZ részvételével ismét megalakult a 2011 és 2014 között már működő Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum. A platform célja, hogy szakmai és szakmapolitikai javaslatokkal elősegítse a minőségi betegellátás és gyógyszerellátás megfelelő biztosítását, erősítse a gyógyszerellátásban dolgozók társadalmi elismertségét.

„Úgy gondolom, hogy az ágazat életében jelentős mérföldkő, hogy újra megalakult a Fórum, és büszkék vagyunk arra, hogy ismét a MOSZ kezdeményezésére indult el a közös munka. Célunk azonos, mindannyian tenni szeretnénk a gyógyszerellátás javításának érdekében, melynek végső nyertese a beteg lesz, aki magasabb színvonalú ellátást kap” – mondta Lukácsné dr. Fodor Enikő, a MOSZ elnöke. 

„A HGYSZ megalapítása óta hisz abban, hogy sikereket csak együttműködésben, összefogással lehet elérni, ezért nagy örömmel és bizakodóan tekintünk a közös munka elé.  A Fórum eredményes működése szempontjából nagyon fontosnak tartjuk, hogy a jövőben a hazai gyógyszerellátás valamennyi szereplője képviseltesse magát. Így reméljük, hamarosan további szakmai szervezetek és a gyártói oldal képviselői is csatlakoznak a Fórumhoz” – hangsúlyozta dr. Zlinszky János, a HGYSZ elnöke.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

„A gyógyszer-nagykereskedők szerves részét képezik a hazai gyógyszerellátásnak, így fontosnak tartom, hogy szervezetünk is részese legyen a közös munkának. Bízunk benne, hogy az erőfeszítések és az együttműködés eredményeképpen hozzá tudunk majd járulni a gyógyszerellátás erősítéséhez és hatékony párbeszédet tudunk kialakítani a szakmán belül és a döntéshozókkal” – mondta dr. Feller Antal, a GYNSZ elnöke.

Az újraalakuló ülésre meghívást kapott a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság is, de sajnálatos módon nem tudtak részt venni az egyeztetésen. A Fórum tagjai bíznak benne, hogy a jövőben e két szervezet is csatlakozik az együttműködéshez. A Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum megkezdte a közös munkát, és rendszeresen ülésezik a magas színvonalú beteg- és gyógyszerellátás megőrzése és továbbfejlesztése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17