21 °C Budapest
Male hands with red and blue pills, closeup

Hatalmas kihívásokkal küzd a magyar gyógyszerellátás: kezdődnek az egyeztetések a megoldásokról

2022. július 14. 17:05

Három, a gyógyszerellátás szereplőit képviselő szakmai szervezet, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ), a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) és a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ) nyolc év szünet után ismét megalakította a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórumot. A szervezetek célja, hogy közös javaslataikkal támogassák az egészségügyi kormányzat munkáját, valamint, hogy meglátásaikkal erősítsék a gyógyszerellátás működését és a magas színvonalú betegellátást.

A három szervezet közös álláspontja szerint a gyógyszerellátás jelentős kihívásokkal néz szembe. A gyógyszertárak fenntarthatóságának nehézségei, a munkaerőhiány, a vidéki kispatikák bezárása, valamint egyes szakmai problémák megoldatlansága jelenleg is sújtják az ágazatot, és ezek hosszú távon komoly veszélyt jelentenek a szektor megfelelő működésére, a biztonságos és hozzáférhető gyógyszerellátásra.

Annak érdekében, hogy a betegek és a gyógyszertárba betérők a jövőben is megfelelő színvonalú szolgáltatást kapjanak, szükség van a gyógyszerellátás fenntartható gazdasági és szakmai működésének biztosítására, fejlődésének elősegítésére, az erőforrások áttekintésére és bővítésére. A megvalósítás egyik kulcsfontosságú eleme az ágazati szereplők konstruktív együttműködése és közös fellépése, ezért a MOSZ, a HGYSZ és a GYNSZ részvételével ismét megalakult a 2011 és 2014 között már működő Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum. A platform célja, hogy szakmai és szakmapolitikai javaslatokkal elősegítse a minőségi betegellátás és gyógyszerellátás megfelelő biztosítását, erősítse a gyógyszerellátásban dolgozók társadalmi elismertségét.

„Úgy gondolom, hogy az ágazat életében jelentős mérföldkő, hogy újra megalakult a Fórum, és büszkék vagyunk arra, hogy ismét a MOSZ kezdeményezésére indult el a közös munka. Célunk azonos, mindannyian tenni szeretnénk a gyógyszerellátás javításának érdekében, melynek végső nyertese a beteg lesz, aki magasabb színvonalú ellátást kap” – mondta Lukácsné dr. Fodor Enikő, a MOSZ elnöke. 

„A HGYSZ megalapítása óta hisz abban, hogy sikereket csak együttműködésben, összefogással lehet elérni, ezért nagy örömmel és bizakodóan tekintünk a közös munka elé.  A Fórum eredményes működése szempontjából nagyon fontosnak tartjuk, hogy a jövőben a hazai gyógyszerellátás valamennyi szereplője képviseltesse magát. Így reméljük, hamarosan további szakmai szervezetek és a gyártói oldal képviselői is csatlakoznak a Fórumhoz” – hangsúlyozta dr. Zlinszky János, a HGYSZ elnöke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

„A gyógyszer-nagykereskedők szerves részét képezik a hazai gyógyszerellátásnak, így fontosnak tartom, hogy szervezetünk is részese legyen a közös munkának. Bízunk benne, hogy az erőfeszítések és az együttműködés eredményeképpen hozzá tudunk majd járulni a gyógyszerellátás erősítéséhez és hatékony párbeszédet tudunk kialakítani a szakmán belül és a döntéshozókkal” – mondta dr. Feller Antal, a GYNSZ elnöke.

Az újraalakuló ülésre meghívást kapott a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság is, de sajnálatos módon nem tudtak részt venni az egyeztetésen. A Fórum tagjai bíznak benne, hogy a jövőben e két szervezet is csatlakozik az együttműködéshez. A Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum megkezdte a közös munkát, és rendszeresen ülésezik a magas színvonalú beteg- és gyógyszerellátás megőrzése és továbbfejlesztése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem