21 °C Budapest
Calm peaceful mixed race young lady wearing sleeping mask, enjoying night dream, napping in comfortable bed at home. Top above view serene biracial millennial woman relaxing on pillow under blanket.

Ezért nem tud jól aludni 2-ből 1 magyar a nyáron: a 2022-es év különösen nehéz lesz

MTI
2022. június 13. 12:31

Az előrejelzések szerint hosszú és forró nyárra számíthatunk. Ez jelentősen befolyásolja az alvókánkat, a szélsőséges meleg kifejezetten nehezíti az alvást - írta közleményében a Magyar Alvás Szövetség. A megnövekedett világos órák hatnak a cirkadián ritmusra, vagyis a test belső órájának a közvetítésével az alvás-ébrenlétünk változásaira.

Minél tovább érzékeljük a fényt, a szabályozó belső "óránk" annál tovább jelzi, hogy még nem érkezett el az alvás ideje. Amint azonban sötétedik, a melatonin, az alvásunkért "felelős" hormonok jelzik: ideje aludni. Ez akkor is így van, ha mesterséges eszközökkel, a világítással igyekszünk az ébrenlét óráit meghosszabbítani.  

Nyáron a melatonin szekréciójának ideje rövidebb, ez csökkentheti a nappali fittséget, növelheti a fáradtságot, éjszaka gyakrabban felébredünk, az alvásunk töredezetté válhat. Mindezek mellett a mindennapi közösségi együttlétek intenzívebbé válásának is szerepe van abban, hogy kevesebbet, és nyugtalanabbul alszunk, mint a korábbi hónapokban.

A  megfelelő alváshigiénés szabályok, mindenekelőtt a lefekvési és ébredési idő következetes betartásával, az alvási körülmények  gondos kialakításával, és a napi pszichés terhek csökkentésével mi magunk is sokat tehetünk a jó alvásunkért

- hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. Az országos szervezet alvás orvosi rendelője nyári  készenlétben dolgozik, a Budapesti Alvásközpontban folyamatosan fogadják és kezelik a rászorulókat.

Mentális egészségünk is rámehet a rossz alvásra

Talán sosem volt olyan fontos az alvás mentális egészség szempontjából, mint napjainkban. Az utóbbi két év ugyanis rendkívül megterhelő volt mentálisan, a járvány és a háború miatt sok váratlan helyzet, stressz és szorongás nehezítette a mindennapokat, mely kihatott az alvásra is. Az alvászavarok pedig egyre gyakoribbak: hazai kutatások és nemzetközi tapasztalatok szerint minden vizsgált felnőtt korú emberből közel a fele szenved ettől.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az alvászavar leggyakrabban alvatlanságot jelent, magában foglalhatja az elalvási vagy átalvási nehézségeket, a korai vagy éjszakai felébredést, vagy a rossz alvásminőséget, a fáradt hajnali-reggeli ébredéseket. A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató pandémia alatti vizsgálatai, valamint az Alvásszövetség alvásorvosi rendelései arról számoltak be, ha romlik az alvás minősége, az mind a fizikai, mind a mentális egészségre negatív hatással van.

Az alvásszövetség elnöke, G. Németh György szerint a legjobb védekezés az álmatlanság ellen az alváshigiénia javítása és az ezekhez kapcsolódó tevékenységekben való részvétel. Az alvás és a mentális egészség közötti kapcsolat soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. Az alvás minőségének jelentős romlása a világjárvány egyik jellemző következménye. A hazai kutatások megerősítik a nemzetközi tapasztalatokat: nálunk minden vizsgált felnőtt korú emberből közel a fele szenved alvászavaroktól. Arról, hogy mit lehet tenni a könnyebb elalvás, ezáltal a pihentetőbb alvás érdekében, ebben a cikkben írtunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem