Calm peaceful mixed race young lady wearing sleeping mask, enjoying night dream, napping in comfortable bed at home. Top above view serene biracial millennial woman relaxing on pillow under blanket.

Ezért nem tud jól aludni 2-ből 1 magyar a nyáron: a 2022-es év különösen nehéz lesz

MTI
2022. június 13. 12:31

Az előrejelzések szerint hosszú és forró nyárra számíthatunk. Ez jelentősen befolyásolja az alvókánkat, a szélsőséges meleg kifejezetten nehezíti az alvást - írta közleményében a Magyar Alvás Szövetség. A megnövekedett világos órák hatnak a cirkadián ritmusra, vagyis a test belső órájának a közvetítésével az alvás-ébrenlétünk változásaira.

Minél tovább érzékeljük a fényt, a szabályozó belső "óránk" annál tovább jelzi, hogy még nem érkezett el az alvás ideje. Amint azonban sötétedik, a melatonin, az alvásunkért "felelős" hormonok jelzik: ideje aludni. Ez akkor is így van, ha mesterséges eszközökkel, a világítással igyekszünk az ébrenlét óráit meghosszabbítani.  

Nyáron a melatonin szekréciójának ideje rövidebb, ez csökkentheti a nappali fittséget, növelheti a fáradtságot, éjszaka gyakrabban felébredünk, az alvásunk töredezetté válhat. Mindezek mellett a mindennapi közösségi együttlétek intenzívebbé válásának is szerepe van abban, hogy kevesebbet, és nyugtalanabbul alszunk, mint a korábbi hónapokban.

A  megfelelő alváshigiénés szabályok, mindenekelőtt a lefekvési és ébredési idő következetes betartásával, az alvási körülmények  gondos kialakításával, és a napi pszichés terhek csökkentésével mi magunk is sokat tehetünk a jó alvásunkért

- hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. Az országos szervezet alvás orvosi rendelője nyári  készenlétben dolgozik, a Budapesti Alvásközpontban folyamatosan fogadják és kezelik a rászorulókat.

Mentális egészségünk is rámehet a rossz alvásra

Talán sosem volt olyan fontos az alvás mentális egészség szempontjából, mint napjainkban. Az utóbbi két év ugyanis rendkívül megterhelő volt mentálisan, a járvány és a háború miatt sok váratlan helyzet, stressz és szorongás nehezítette a mindennapokat, mely kihatott az alvásra is. Az alvászavarok pedig egyre gyakoribbak: hazai kutatások és nemzetközi tapasztalatok szerint minden vizsgált felnőtt korú emberből közel a fele szenved ettől.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az alvászavar leggyakrabban alvatlanságot jelent, magában foglalhatja az elalvási vagy átalvási nehézségeket, a korai vagy éjszakai felébredést, vagy a rossz alvásminőséget, a fáradt hajnali-reggeli ébredéseket. A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató pandémia alatti vizsgálatai, valamint az Alvásszövetség alvásorvosi rendelései arról számoltak be, ha romlik az alvás minősége, az mind a fizikai, mind a mentális egészségre negatív hatással van.

Az alvásszövetség elnöke, G. Németh György szerint a legjobb védekezés az álmatlanság ellen az alváshigiénia javítása és az ezekhez kapcsolódó tevékenységekben való részvétel. Az alvás és a mentális egészség közötti kapcsolat soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. Az alvás minőségének jelentős romlása a világjárvány egyik jellemző következménye. A hazai kutatások megerősítik a nemzetközi tapasztalatokat: nálunk minden vizsgált felnőtt korú emberből közel a fele szenved alvászavaroktól. Arról, hogy mit lehet tenni a könnyebb elalvás, ezáltal a pihentetőbb alvás érdekében, ebben a cikkben írtunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07