Red blood cells travel through a vessel or vein in this medical illustration of the biology of a human

Mennyi a normál véroxigén szint és hogyan történik az alacsony véroxigén szint növelése?

2021. szeptember 18. 20:11

A véroxigén szint mérése egy igazán egyszerű és hétköznapi rutinvizsgálat, amit akár otthon is elvégezhetünk egy saját véroxigén szint mérő eszköz használatával. Na de miért fontos a véroxigén szint mérése és miről árulkodik az, ha a véroxigén szint alacsony? Mire figyelmeztet az, ha a véroxigén szint nem megfelelő?

Cikkünkben a véroxigén szint mérés kapcsán nyújtunk tájékoztatást olvasóinknak: eláruljuk, hogy mennyi a normál véroxigén szint és miért alacsony a véroxigén szint különféle tüdő- és szívbetegségek esetén. Mikor forduljunk orvoshoz a véroxigén szint számai alapján? Mit mutat a véroxigén szint értéke és milyen számok adnak okot a félelemre? Hogyan történik a véroxigén szint emelése, vagyis a véroxigén szint növelése, és mik azok az eshetőségek, amik a véroxigén szint csökkenését okozhatják?

Szaturáció, más néven véroxigén szint

Szervezetünket több milliárd, szabad szemmel láthatatlan sejt alkotja, amelyek mind az oxigénből nyerik az energiát. Az oxigént a tüdő veszi fel és a vérben található vörösvérsejtek szállítják el a szerveinkhez, de a hemoglobin nevű fehérjének is kulcsfontosságú a szerepe, ugyanis ez az anyag a felelős azért, hogy a vörösvérsejt felvegye a friss oxigént. A véroxigén szintje, más néven a szaturáció nem más, mint a vér oxigénszállító teljesítményének a százalékos arányszámban megadott értéke. Ezt egy egyszerű elektronikai műszerrel mérjük: a véroxigén szint mérő eszköz neve pulzoximéter.

Mennyi a normál véroxigén szint?

A véroxigén szint egy százalékban kifejezett érték: ahány százalékot mutat a véroxigén szint mérő készülék, olyan teljesítményen működik a szervezetünk. Nézzük, mennyi a normál véroxigén szint és mikortól alacsony, azaz kóros a véroxigén szint állapota!

  • A véroxigén szint legmagasabb értéke 100%, ennél magasabb értékek esetén valószínűleg meghibásodott a pulzoximéter.
  • A normál véroxigén szint értéke 96-100% között mozog: ha a véroxigén szint értéke e közé a két szám közé esik, akkor minden rendben van, a szervezetünk megfelelőképpen működik.
  • Ha a véroxigén szint 90% és 95% közé esik, az azt jelenti, hogy a véroxigén szint már egy fokkal alacsonyabb az egészségesnél. Ez az állapot még nem életveszélyes, de mindenképpen javasoljuk a szervezetünk általános kivizsgálását.
  • Ha a véroxigén szint 88% alá esik, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulnunk, ugyanis a kisebb értékek nagy valószínűséggel valamilyen betegségre utalnak, amit minél hamarabb kiszűrünk, annál jobbak az esélyeink a gyógyulásra.

Mi történik, ha a véroxigén szint alacsony?

A véroxigén szint mérése során arról kapunk információt, hogy milyen állapotban vannak a vörösvérsejtjeink, milyen azoknak az oxigénszállító kapacitása. Ha a véroxigén szint alacsony, az rossz teljesítményt jelent, vagyis kevesebb oxigén jut el a sejtekbe, kevesebb energia termelődik, ettől pedig az egész szervezet állapota általánosságban leromlik. Ha a véroxigén szint alacsony, 90-88%-os értéket vagy az alatti számot mutat, akkor mindenképpen lépnünk kell, hogy megtaláljuk az alacsony véroxigén szint forrását.

Miért alacsony a véroxigén szint?

Az alacsony véroxigén szint értékek általában valamilyen tüdő, vagy szív- és érrendszeri megbetegedésre utalnak: vagy a tüdő nem tud elég oxigént felvenni, vagy a vörösvérsejtek nem tudnak elég oxigént megkötni és elszállítani, de az is előfordulhat, hogy a szív nem tudja megfelelően keringetni a vért, így ez okozza az alacsony szaturációt. Bármelyik eshetőség valósuljon is meg, annak súlyos következményei lehetnek, ugyanis, ha tartósan alacsony a véroxigén szint, akkor nem mennek végbe a sejtanyagcsere-folyamatok, amelyek az egészségesen működő szervezet alapját képezik.

A véroxigén szint emelése

A véroxigén szint növelése akkor hoz eredményt, ha az alacsony véroxigén valamilyen életmódbeli problémából fakad. Amennyiben valamilyen betegség okozza az alacsony véroxigén szintet, úgy a probléma forrását (például tüdő- vagy szívbetegséget) kell megkeresnünk és megszüntetnünk, de legalábbis kezelnünk, hogy a véroxigén szint is visszaállhasson a normál kerékvágásba.

A véroxigén szint növelése mindemellett történhet a hétköznapi szokásainkon való változtatással is: a véroxigén szint emelése történhet sportolással, különösen kardio gyakorlatok végzésével is. Mivel a sport időszakosan megnöveli a véroxigén szintet, a véroxigén szint mérés előtt nem javallott a normál életvitelünktől eltérő módon mozognunk (a pulzoximéter használata nyugalomban kell, hogy történjen). A véroxigén szint emelése mindemellett történhet egészséges életmóddal, gyakori mozgással és az olyan káros szokások elhagyásával, mint a dohányzás.

Mikor figyeljük a véroxigén szint állapotát?

Fontos, hogy ha a véroxigén szint alacsony, annak megtaláljuk az okát és elsőként a probléma forrását szüntessük meg. Mindenképpen ajánlott odafigyelni a véroxigén szint mérésére, ha asztmával, allergiával, vagy ismert tüdőbetegséggel küzdünk, illetve ha tudjuk, hogy vérkép-problémánk vagy szívproblémánk van. A véroxigén szint mérés megfázásos tünetek észlelése során is fontos lehet: amennyiben koronavírussal küzdünk, vagy frissen estünk át a fertőzésen, érdemes beszereznünk egy véroxigén szint mérő műszert, hogy kiszűrhessük a koronavírus szövődményeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?