5 °C Budapest
Hands female using pulse oximeter device on finger, healthcare monitoring concept

Mi a szaturáció jelentése? Így derítsd ki, mennyi oxigén van a véredben!

2021. szeptember 16. 16:33

Az általános egészségügyi állapotunk felmérésének a legegyszerűbb útja, ha megvizsgáljuk a vérünket. A rutin vérvizsgálatok közé nem csak a vérképes laboreredmény tartozik, hanem a szaturáció mérése is, amit pillanatok alatt elvégezhetünk, akár már házilag is.

Mi a szaturáció jelentése és miért fontos a szaturáció mérése? Hogyan működik egy szaturáció mérő eszköz és mi a szaturáció mérő műszer neve? Mi az oxigén szaturáció és mi az a transzferrin szaturáció, mi ezek között a különbség? Mennyi a normális szaturáció a szaturáció mérő műszer adatai alapján, mikor veszélyesen alacsony a szaturáció? Cikkünkben eláruljuk, mi az a szaturáció és mi a szaturáció jelentősége a szervezetünkben, illetve minden fontos és gyakori kérdésre válaszolunk a szaturáció kapcsán.

Mi a szaturáció, avagy az oxigén szaturáció?

A szaturáció nem más, mint a vér oxigénszintjének az értéke, amelyet százalékban adunk meg. Egy egyszerű elektronikai műszerrel mérjük, ez a szaturáció mérő eszköz pedig a pulzoximéter. Szervezetünket több milliárd, szabad szemmel láthatatlan sejt alkotja, amelyeknek mindnek szüksége van az oxigénre. Az oxigént a tüdő veszi fel és a vérben található vörösvérsejtek szállítják el a szerveinkhez, de a hemoglobin nevű fehérjének is kulcsfontosságú a szerepe, ugyanis ez az anyag a felelős azért, hogy a vörösvérsejt felvegye a friss oxigént.

A szaturáció mérése során arról kapunk információt, hogy milyen állapotban vannak a vörösvérsejtjeink, milyen az oxigénszállító kapacitásuk – értelemszerűen minél alacsonyabb a szaturáció, annál rosszabbul teljesítenek a vérsejtek és annál kevesebb oxigén jut el a létfontosságú szerveinkbe. A szaturáció mérése egy egyszerű orvosi vagy otthoni rutinvizsgálat, amit érdemes elvégeznünk, ha valamilyen okból kifolyólag – például szédülés, rossz közérzet – nem érezzük jól magunkat.

A szaturáció mérő eszköz működése

A szaturáció mérő műszer, azaz a pulzoximéter működése nagyon egyszerű: ez egy kisméretű, ujjhegyre csíptethető eszköz (de létezik kézi és asztali verzió is), ami fájdalommentesen, vérvétel szükségessége nélkül megméri és kijelzi az aktuális véroxigén-szintet. A szaturáció mérő eszköz az artériás hemoglobin oxigéntelítettségét és a pulzusszám mérését végzi, ezek az adatok alapján számolja ki a szaturáció teljesítményét.

Fontos kiemelnünk, hogy a szaturáció mérése nyugalomban kell, hogy történjen, ugyanis a mozgás, különösen a kardio gyakorlatok végzése során a vér oxigénszintje megemelkedik és a szaturáció nem a valós értékeket tükrözi. A szaturáció mérést ülő helyzetben kell végezni, az asztalon pihentetett kézzel, különben a szaturáció mérő értékei ugrálni kezdenek. A szaturáció értékek feljegyzése is fontos lehet, ha valami miatt például csökken a szervezetünk szaturációs teljesítménye.

Mi az a transzferrin szaturáció?

A véráramunkban keringő anyagok között nem az oxigén az egyetlen létfontosságú molekula – itt jön a képbe a transzferrin. A transzferrin egy, a véráramban keringő glikoprotein, ami a vörösvértestek képzéséhez nélkülözhetetlen vas-ionokat szállítja a csontvelőbe. A transzferrin szaturáció tehát röviden és tömören az oxigén szaturáció vas-ionok szállítására vonatkozó megfelelője, azonban ezt az értéket nem mutatja meg a szaturáció mérő eszköz, vérvételre van szükség hozzá. Egy átlagos felnőtt ember esetében az egészséges transzferrinszint 200-340 g/dl.

A transzferrin szaturáció vizsgálata azért fontos, mert az alacsony transzferrinszint utalhat vérszegénységre, vese- vagy májbetegségre, fertőzésekre, illetve krónikus gyulladásos- és más betegségekre is. Minél inkább vashiányos állapot áll fenn a szervezetben, a transzferrinszint annál magasabb – ennek az az oka, hogy a vérsejtek próbálják a meglévő vasi-ionokat minél hatékonyabban megkötni. Az emelkedett transzferrin szaturáció oka lehet mindemellett a terhesség, illetve bizonyos fogamzásgátló szerek is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mennyi a normális szaturáció?

A szaturáció egy százalékban kifejezett érték: ahány százalékot mutat a szaturáció mérő, olyan teljesítményen működik a szervezetünk – nyilván a 100% a legmagasabb érték, ennél több a szaturáció értéke (pl. 110%) nem lehet. A normális oxigén szaturáció értéke 96-100% között mozog: ha a szaturáció értéke e közé a két szám közé esik, akkor minden rendben van a véroxigén-szintünkkel. Ha a szaturáció 90 és 95% közé esik, az azt jelenti, hogy a véroxigén-szintünk már alacsonyabb az egészségesnél, így szükség lehet egy általános szív-tüdő kivizsgálásra.

Ha a szaturáció ennél is alacsonyabb szinten van (hivatalosan akkor, ha 88% alá esik), akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulnunk, mert a kisebb értékek nagy valószínűséggel valamilyen betegségre utalnak, amit minél hamarabb kiszűrünk, annál jobbak az esélyeink a gyógyulásra.

Milyen betegségekre utal az alacsony szaturáció?

Az alacsony szaturáció értékek leggyakrabban valamilyen tüdő, vagy szív- és érrendszeri megbetegedésre utalnak: vagy a tüdőbe nem jut elég oxigén, vagy a vörösvérsejtek nem tudnak elég oxigént felvenni és szállítani, illetve az is előfordulhat, hogy a szív nem tudja megfelelően keringetni a vért. Ha a felsorolt esetek közül bármelyik megvalósul, annak súlyos következményei lehetnek: a tartósan alacsony szaturáció hatására nem mennek végbe a szervezetünkben a sejtanyagcsere-folyamatok és nem termelődik energia, vagyis az egész szervezet fokozatosan egyre rosszabbul teljesít.

A szaturáció mérése mikor javallott?

Fontos, hogy megtaláljuk az alacsony szaturáció okát és elsőként a probléma forrását szüntessük meg. Mindenképpen ajánlott odafigyelni a szaturáció mérésére, ha asztmával vagy allergiával küzdünk, tüdőbetegség gyanúja esetén, illetve megfázásos tünetek észlelése során is – ide tartozik a koronavírus is, ami szintén zavarhatja a szervezet oxigénfelvételét.

A szaturáció mérés szintén fontos feladat akkor is, ha bármilyen ismert tüdőbetegséggel vagy vérképproblémával küzdünk. Fontos tisztában lennünk vele, hogy a szaturáció mi az, mi a szaturáció jelentése, főleg, ha úgy érezzük, hogy akár a szívünkkel, akár a tüdőnkkel valami probléma van. Ilyen esetekben ne féljünk orvoshoz fordulni, ugyanis a súlyosabb betegségek nagy része a modern orvostudomány állása szerint már nagyon hatékonyan gyógyítható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?