16 °C Budapest
70s woman with glasses reading a book while lying in a hospital bed in her room

Egyre csak hosszabbodnak a várólisták a magyar kórházakban: sürgősen megoldásra van szükség

2021. szeptember 18. 12:02

Több mint másfél évet, 595 napot kell várni térdprotézisre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón ígéretet tett arra, hogy egy héten belül döntenek a várólisták megszüntetéséről. A Magyar Orvosi Kamara közölte: a várólisták csökkentésével kapcsolatos javaslataikat már júliusban megfogalmazták és eljuttatták az Emberi Erőforrások miniszterének.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján csípőprotézis műtétre átlagosan országosan több, mint egy évet, 491 napot kell várni. Jelenleg 7276-an vannak a várólistán. A legtöbbet erre a műtétre a Dél-Dunántúlon kell várakozni: 569 napot. Térdprotézisre is sok embernek szüksége lenne, jelenleg 8461-en várnak a beavatkozásra. Nekik országosan több mint másfél évet, 595 napot kell várniuk. A Nyugat-Dunántúlon erre a beavatkozásra még több a várakozás, több mint 2 év, egész pontosan 782 nap a tervezett várakozási idő.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Dr. Soós Adrianna az ATV Start című műsorában kiemelte, a szakemberhiány miatt ilyen hosszúak a várólisták.

Nagyon nagy a lemaradás az egyéb gyógyító beavatkozások tekintetében, nagyon sokat nőttek a várólisták is

- hangsúlyozta az elnök.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szerdai kormányinfón a Gulyás Gergely intézkedéseket ígért a várólisták hosszának csökkentése érdekében: "Napi szintű egyeztetéseink vannak az egészségügy ellátórendszer vezetőivel arról, hogy hogyan lehet a várólistákat a lehető leghamarabb megszüntetni, egy héten belül ebben lesz döntés" - ígérte a miniszter. 

 A Magyar Orvosi Kamara az ATV Híradójának megkeresésére elmondta, a várólisták csökkentésével kapcsolatban már júliusban megfogalmazták javaslataikat és ezt eljuttatták az emberi erőforrások miniszterének. Ebben kiemelték, a kórházak finanszírozásának kérdését, illetve javasolták az intézmények közti eltérő várakozási idők kiegyenlítését. Javaslataik közt szerepelt az is, hogy a betegeknek fel kell ajánlani a más intézményekben elérhető korábbi időpontokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?