13 °C Budapest
70s woman with glasses reading a book while lying in a hospital bed in her room

Egyre csak hosszabbodnak a várólisták a magyar kórházakban: sürgősen megoldásra van szükség

2021. szeptember 18. 12:02

Több mint másfél évet, 595 napot kell várni térdprotézisre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón ígéretet tett arra, hogy egy héten belül döntenek a várólisták megszüntetéséről. A Magyar Orvosi Kamara közölte: a várólisták csökkentésével kapcsolatos javaslataikat már júliusban megfogalmazták és eljuttatták az Emberi Erőforrások miniszterének.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján csípőprotézis műtétre átlagosan országosan több, mint egy évet, 491 napot kell várni. Jelenleg 7276-an vannak a várólistán. A legtöbbet erre a műtétre a Dél-Dunántúlon kell várakozni: 569 napot. Térdprotézisre is sok embernek szüksége lenne, jelenleg 8461-en várnak a beavatkozásra. Nekik országosan több mint másfél évet, 595 napot kell várniuk. A Nyugat-Dunántúlon erre a beavatkozásra még több a várakozás, több mint 2 év, egész pontosan 782 nap a tervezett várakozási idő.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Dr. Soós Adrianna az ATV Start című műsorában kiemelte, a szakemberhiány miatt ilyen hosszúak a várólisták.

Nagyon nagy a lemaradás az egyéb gyógyító beavatkozások tekintetében, nagyon sokat nőttek a várólisták is

- hangsúlyozta az elnök.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szerdai kormányinfón a Gulyás Gergely intézkedéseket ígért a várólisták hosszának csökkentése érdekében: "Napi szintű egyeztetéseink vannak az egészségügy ellátórendszer vezetőivel arról, hogy hogyan lehet a várólistákat a lehető leghamarabb megszüntetni, egy héten belül ebben lesz döntés" - ígérte a miniszter. 

 A Magyar Orvosi Kamara az ATV Híradójának megkeresésére elmondta, a várólisták csökkentésével kapcsolatban már júliusban megfogalmazták javaslataikat és ezt eljuttatták az emberi erőforrások miniszterének. Ebben kiemelték, a kórházak finanszírozásának kérdését, illetve javasolták az intézmények közti eltérő várakozási idők kiegyenlítését. Javaslataik közt szerepelt az is, hogy a betegeknek fel kell ajánlani a más intézményekben elérhető korábbi időpontokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?