Kiskunmajsa, 2021. augusztus 18.Kósa Éva orvos beolt egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztetõ adagjával a kiskunmajsai Menedékváros - Családok Átmeneti Otthona és Hajléktalanok Átmeneti Otthonában 2021. augusztus 18-án.MTI/Rosta Tibor

Aggódnak az iskolakezdés miatt a magyar szülők: sokan mégsem támogatják a gyerekek oltását

2021. augusztus 23. 11:03

Osztja a virológusok aggodalmait a Pénzcentrum kérdésére válaszoló olvasóink többsége az iskolakezdés kapcsán. A második legnagyobb csoport a teljesen érdekteleneké volt az eredmények szerint. Az is kiderült, hogy a gyerekek COVID-oltása eléggé megosztja a kitöltőket: nagyjából ugyanannyian támogatják, mint ahányan ellenzik - majdnem 17 százalék pedig egyelőre bizonytalan a kérdésben. A kormány az oltási program felpörgetését tervezi, a gyerekeken a tanévkezdésre tömeges oltást hirdettek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Osztják a virológusok aggodalmait a Pénzcentrum olvasói, legalábbis annak a több mint 5300 embernek a többsége biztosan, aki válaszolt az iskolakezdésre vonatkozó kérdésünkre. Ugyanis a szavazók csaknem 55 százaléka mondta azt, hogy járványügyi tekintetben aggódik az iskolakezés miatt.

A második legnagyobb csoport nem azoké, akik nyugodtan vágnak neki a tanévnek ebből a tekintetből, hanem azoké, akiket ez az egész már egyáltalán nem érdekel - ők a válaszadók majdnem harmadát teszik ki. És mindösszesen 16,8 százalé jelentette ki, hogy egyáltalán nem aggódik a közelgő tanév miatt.

Az iskolakezdésre nagyszabású oltási kampányt is tervez a kormányzat, augusztus utolsó, illetve szeptember első napjaiban kaphatják meg a vakcinát az intézményekben azok a 12 éven felüliek, akiknek a szülei erről nyilatkoznak. Fontos tudni, hogy

A gyermekek COVID-oltásáról is kikértk olvasóink véleményét, erre a kérdésre nagyjából 5000 válasz érkezett. És ebből kiderült, hogy nagyjából ugyanannyian bizonytalanok a kérdésben (16,72%), mint ahányan beoltatták már a gyermeküket (17,11%), vagy ha lenne gyermekük, akkor beadatnák neki a vakcinát (17,05%).

A támogatók csoportjához hozzáadhatjuk azt a 8,82 százaléknyi válaszadót is, akinek ugyan még nincs 12 éves a gyermeke, de ha lesz rá lehetőség, akkor be fogják neki adatni a koronavírus elleni oltást. A válaszadók 40,28 százaléka viszont teljes mértékben ellenzi a gyerekek COVID-oltását.

Lényegében csak az oltás maradt

Nem telt eseménytelenül a hosszú hétvége, hiszen nagyjából pontos képet kaphattunk arról, hogy miképpen képzeli el a kormány az őszi, negyedik hullám elleni védekezést. Előbb Gulyás Gergely a szombati kormányinfón jelentette ki, hogy

nem fogják lezárni az országot, a kormánynak nincs ilyen szándéka.

Délutáni gyorselemzésünkben ennek tudatában, illetve a miniszter utalásai alapján igyekeztünk körüljárni, hogy milyen eszközök maradtak a kabinet kezébe, ha a lezárásokat láthatóan elengedték. Gyakorlatilag a kötelező maszkviselés, illetve a védettségi igazolványok jogosultságainak kiterjesztése maradt a repertoárban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Előbbit Mergely Béla és a Magyar Orvosi Kamara is javasolta, Gulyás pedig arról beszélt, hogy megfontolnak minden szakmai javaslatot a védekezés tekintetében. Emellett a kancelláriaminiszter elejtett egy olyan félmondatot is a kormányinfón, hogy

aki beoltatja magát, annak érdemi korlátozások nem lesznek ősszel.

Ebből következtettünk arra, hogy vélhetően ősszel ismét több olyan hely lesz, ahová csak védettségi kártyával lehet majd belépni.

A kört Orbán Viktor vasárnap a Kossuth rádióban tovább szűkítette, hiszen a kötelező maszkviselést is hasztalannak titulálta:

A maszkviselés nem fog segíteni, ahogy az elszigetelés sem, nem érdemes a kevésbé hatékony módszerekkel próbálkozni. Mindenki legalább egy embert győzzön meg a környezetében, hogy oltassa be magát. 

A miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy csak az oltással lehet hatékonyan védekezni a negyedik hullám ellen. Így pedig, hogy a kötelező maszkviselést, és a lezárásokat is elengedte, nem maradt más eszköz a tarsolyban, mint a védettségi igazolvány.

Címlapkép: Rosta Tibor, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?