12 °C Budapest
Budapest, 2021. július 22.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében Budapesten 2021. július 22-én.MTI/Bruzák Noémi

Rendkívüli kormányinfó: az országot nem kell lezárni, nincs ilyen szándéka a kormánynak

2021. augusztus 21. 11:34

Augusztus 20-án ülésezett a kormány, ennek egyik oka az afgán helyzet volt - mondta Gulyás Gergely. A miniszter emellett beszámol a járványügyi helyzetről is.

Augusztus 20-án ülésezett a kormány, ennek egyik oka az afgán helyzet volt - mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint kaoutikus állapotok uralkodnak az országban, nincs világos forgatókönyve a kivonulás utáni helyzetnek, az ellenőrzést az országban már most a tálibok gyakorolják. A fő cél, hogy a magyarokat ki tudják hozni Afganisztánból.

Ruszin Szendi Romulusz, a honvédség vezérkari főnöke arról beszélt, hogy Kabul mellett van egy műveleti terület, ahová az embereket viszik. Nincsen végső határideje a kimenekítési műveletnek, eddig 78 embert helyeztek biztonságba. Ez 10 családot jelent 30 gyermekkel, amint mindenki hazaért, akkor bővebben is tájékoztatnak.

A járványhelyzet kapcsán Gulyás elmondta, hogy jó hír, hogy Közép-Európában a legkedvezőbb az EU-n belül a járványhelyzet.

A negyedik hullám Nyugat-Európában megindult, erre utaló jelek nálunk is vannak - mondta.

Ez azonban el fog térni az első három hullámtól. 5,5 millió magyar kapott oltást, összesen nagyjából 6 millió védett lehet az országban. A negyedik hullám elleni védekezéshez szükséges intézkedések is el fognak térni - jelentette ki.

Az egyetlen hatékony védelem az oltás - mondta Gulyás. Az elmúlt hetekben a vakcinákkal szembeni bizalmatlanságkeltés volt, de erre semmi ok nincsen, minden vakcina megbízható, és védelmet biztosít. Akit beoltottak, annál a megbetegedés esélye 0,2 százalék, de nála is enyhébb a betegség lefolyása - sorolta a miniszter. hozzátette, az időseknek van a legnagyobb szükségük az oltásra, ők a legveszélyeztetettebbek.

Ezért fel fognak keresni minden 65 év felettit, aki nem oltatta be magát.

A harmadik oltást 185 ezren vették fel eddig, mindenhol van hely, lehet foglalni. Ha valahol elfogynak a helyek, újabb időpontokat nyitnak - néhol a napokban előfordult, hogy beteltek a helyek. Közel 8 millió vakcina áll rendelkezésre, de a legfontosabb az első két oltás - mondta a miniszter.

A fiatalok oltása is folytatódik, az iskolákban augusztus 30-án, 31-én, illetve szeptember 2-án és 3-án lesz tömeges oltási akció a 12-18 éveseknek az iskolákban. Mindenkiért aggódnunk kell, aki nem oltatta be magát.

Az országot nem kell lezárni, nincs ilyen szándéka a kormánynak

- jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint iskolai, munkahelyi korlátozások sincsenek tervben.Kérdésre válaszolva mégegyszer elmondta, hogy az a cél, hogy mindenki beoltassa magát, ha ez megtörténik, nem lesz szügség szigorításra. Kijlentette: az óvodáktól az egyetemekig rendes munkarendben kezdődik majd az oktatás szeptembertől. Mindenkire vonatkoztatva később elmondta:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Aki beoltatja magát, annak érdemben nem lesznek ősszel szigorítások. 

Az egészségügyben kötelező a védőoltás, de így is 90 százalék feletti az átoltottság. A pedagógusoknál nem hoztak ilyen döntést, náluk 70-80 százalékot is eléri az átoltottsági arány, így az iskolakezdés nincs veszélyben. A mutációk kapcsán elmondta, hogy aki be van oltva, annak nagyon kis esélye van a súlyos megbetegedésnek.

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy új oltáspárti kampányt indít a kormányt, hiszen ez az egyetlen fegyver, amivel felvehetjük a járvánnyal szemben a harcot.

Nem várt sikert ért el a magyar gazdaság azzal, hogy sikerült elérni a 2019-es teljesítményt - mondta Gulyás. A kormány bízik benne, hogy sikerül elérni a 5,5 százalékos bővülést, a hivatalos várakozás 6 százalékos. Kijelentette:

ennek köszönhetően soha nem látott nyugdíjprémiumot tudnak majd fizetni a nyugdíjasoknak. Ha 6 százalék lesz a növekedés, akkor akinek a nyugdíja eléri, vagy meghaladja a 80 wezer forintot, az 50 ezres prémiumot kaphat.

A kormány gazdaságélénkítő lépésekre készül, hogy tartható legyen a gazdasági növekedés üteme az országban. Ezek az elmúlt hónapokban beváltak, ezt az utat tervezik folytatni - húzta al.

Címlapkép: Bruzák Noémi, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem