Budapest, 2021. augusztus 21.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én.MTI/Balogh Zoltán

Lezárásról hallani sem akar a kormány: milyen szigorításokra számíthatunk ősszel?

2021. augusztus 21. 16:53

A szombati kormányinfón Gulyás Gergely egyértelművé tette, hogy a kabinetnek nem áll szándékában lezárni az országot, az a cél, hogy az élet a normális mederben működjön, a negyedik hullám ellen gyökeresen eltérően terveznek védekezni, mint eddig. De akkor milyen korlátozásokra számíthatunk ősszel? Összegyűjtöttük a szóbajöhető intézkedéseket a korábbi gyakorlat, illetve a miniszter kormányinfón elejtett félmondatai alapján. Visszatérhet a kötelező maszkviselés, és újra nagyobb jelentősége lehet a védettségi kártyáknak.

Európában már elindult a negyedik hullám, és ennek jelei már Magyarországon is mutatkoznak - jelentette ki a szombati kormányinfón Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter többek között arról beszélt, hogy a negyedik hullám más lesz, mint az eddigiek, ennek megfelelően pedig a kormányzat védekezési lépései is merőben eltérőek lesznek az eddig alkalmazottaktól.

Többször is hangsúlyozta, hogy az oltás a leghatékonyabb védelem a járvány ellen, ezért a kabinet még tovább szeretné emelni a lakosság átoltottságát. Sőt, egyenesen kijelentette, hogy

nem lesznek lezárások, a kormánynak nincs ilyen szándéka. A tanév mindenhol rendesen el fog indulni, és a munkahelyeken sem lesznek korlátozások.

Tehát Gulyás Gergely szavaiból azt lehetett kivenni, hogy a kabinet elengedte a korábban alkalmazott szigorú lezárásokat, melyeket az előző járványhullámokban az emberi kontaktusok számának csökkentése érdekében vezettek be. A miniszter azt is többször hangsúlyozta, hogy az életnek a normális mederben kell mennie a kormányzati álláspont szerint, ebből következően jelen állás szerint olyan intézkedésekre sem számíthatunk ősszel, mint a kijárási korlátozás, a nyugdíjasok idősávja, vagy a bolti létszámlimit.

De akkor milyen eszközök maradtak a kabinet kezében. Alább ezeket szedtük össze a korábbi gyakorlat, illetve Gulyás Gergely elejtett félmondatai alapján.

Újra többletjogokat adhat a védettségi igazolvány

Magyarországon a védettségi igazolványoknak egészen július elejéig volt komolyabb jelentősége. Ugyanis amint elértük az 5,5 millió beoltottat, jócskán leszűkült azoknak a helyeknek a köre, ahová csak oltottak, vagy a betegségen nemrég átesettek léphettek be.

Konkrétan jelenleg csak a sportrendezvényekre, a zenés-táncos rendezvényekre, illetve az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényekre szükséges az igazolvány megléte. Július harmadika óta étterembe, szálláshelyekre, egyéb szabadidős létesítményekbe nem szükséges védettségi, bárki szabadon bemehet.

Ha a helyzet úgy adódik, ezen változtathat a kabinet, legalábbis Gulyás Gergely már a mai kormányinfón is elejtett egy olyan félmondatot, amely szerint

aki beoltatja magát, annak érdemben nem lesznek ősszel szigorítások.

Ezzel akár arra is utalhatott, hogy visszavezetik a védettségi igazolványok rendszerét, így ösztönözve a lakosságot a vakcina felvételére. Merthogy a magyar oltási hajlandóság az elmúlt hetek adatai szerint elérte a plafont. És ezen az sem segített, hogy már kártya sem kell a legtöbb helyre.

Fel kell pörgetni az oltást

Ahogyan Gulyás Gergely többször is hangsúlyozta, a kormány az oltásokkal tervezi felvenni a harcot a delta variáns ellen. A miniszter szombaton is elmondta, hogy minden itthon használt vakcina hatásos és biztonságos, jelentős százalékban védik meg az embereket a megbetegedéstől, a súlyosabb tünetek kialakulásától, illetve a haláltól.

Azonban a magyar oltakozási kedv igencsak alábbhagyott, a miniszter szavaiból ítélve pedig a kormány úgy gondolhatja, hogy erre megoldás lehet többek között a védettségi kártyák visszavezetése. Szemléltetésképp:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Our World in Data összesítésében is látszik, hogy a magyar oltási görbe június óta egyre laposodik, július közepére pedig már Ausztria meg is előzött minket, népességarányosan immár ott oltották be a legtöbb embert legalább egyszer a szomszédos országok közül.

Márpedig a vakcináknak nagy szerepe lesz ősszel. A Pénzcentrum is beszámolt a környező országok aktuális járványügyi helyzetéről, ahonnan többek között kiderült, hogy például Horvátországban döntő többségben az oltatlanok kerülnek kórházba, de Szlovákiában is hasonló a helyzet.

Így a magyar kormány is igyekszik újra felpörgetni az oltásokat, a kormányinfón azt is bejelentették, hogy újabb népszerűsítő kampány indul. Emellett felkeresik a beoltatlan időseket, a 12 év feletti iskolások pedig a tanévkezdéskor kaphatják meg a vakcinát az intézményekben.

Üdv újra, maszk?

Gulyás hangsúlyozta, hogy a kormánynak nincs szándékában egy újabb lezárás, de egy félmondatban azt is hozzátette, hogy más ügyekben a szakmai javaslatokat meg fogják fontolni, például a maszkviselés kapcsán. Az orrot, szájat eltakaró eszözöket is el lehetett tenni júliusban, 5,5 millió beoltottnál megszűnt a kötelező maszkviselés a közterületeken, tömegközlekedésen, üzletekben (az egészségügyben és a szociális ellátásban maradt a szabály) - ám a jelek szerint akár még vissza is térhetnek ezek az intézkedések.

Legalábbis szombat délután Merkely Béla Semmelweis-rektor is arra utalt, hogy lehet, hamarosan vissza fog térni a maszkviselés. A Magyar Orvosi Kamara ennél még konkrétabb álláspontot fogalmazott meg:

A kamara alelnöke, Álmos Péter pedig az RTL Híradónak azt mondta: negyedik hullám biztosan lesz, amire most kell felkészülni. Hozzátette: szerinte fel kell készülnie a magyaroknak, hogy a maszkokat közösségi helyeken újra elő kell majd venni.

Címlapkép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én. MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?