Budapest, 2021. augusztus 21.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én.MTI/Balogh Zoltán

Lezárásról hallani sem akar a kormány: milyen szigorításokra számíthatunk ősszel?

2021. augusztus 21. 16:53

A szombati kormányinfón Gulyás Gergely egyértelművé tette, hogy a kabinetnek nem áll szándékában lezárni az országot, az a cél, hogy az élet a normális mederben működjön, a negyedik hullám ellen gyökeresen eltérően terveznek védekezni, mint eddig. De akkor milyen korlátozásokra számíthatunk ősszel? Összegyűjtöttük a szóbajöhető intézkedéseket a korábbi gyakorlat, illetve a miniszter kormányinfón elejtett félmondatai alapján. Visszatérhet a kötelező maszkviselés, és újra nagyobb jelentősége lehet a védettségi kártyáknak.

Európában már elindult a negyedik hullám, és ennek jelei már Magyarországon is mutatkoznak - jelentette ki a szombati kormányinfón Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter többek között arról beszélt, hogy a negyedik hullám más lesz, mint az eddigiek, ennek megfelelően pedig a kormányzat védekezési lépései is merőben eltérőek lesznek az eddig alkalmazottaktól.

Többször is hangsúlyozta, hogy az oltás a leghatékonyabb védelem a járvány ellen, ezért a kabinet még tovább szeretné emelni a lakosság átoltottságát. Sőt, egyenesen kijelentette, hogy

nem lesznek lezárások, a kormánynak nincs ilyen szándéka. A tanév mindenhol rendesen el fog indulni, és a munkahelyeken sem lesznek korlátozások.

Tehát Gulyás Gergely szavaiból azt lehetett kivenni, hogy a kabinet elengedte a korábban alkalmazott szigorú lezárásokat, melyeket az előző járványhullámokban az emberi kontaktusok számának csökkentése érdekében vezettek be. A miniszter azt is többször hangsúlyozta, hogy az életnek a normális mederben kell mennie a kormányzati álláspont szerint, ebből következően jelen állás szerint olyan intézkedésekre sem számíthatunk ősszel, mint a kijárási korlátozás, a nyugdíjasok idősávja, vagy a bolti létszámlimit.

De akkor milyen eszközök maradtak a kabinet kezében. Alább ezeket szedtük össze a korábbi gyakorlat, illetve Gulyás Gergely elejtett félmondatai alapján.

Újra többletjogokat adhat a védettségi igazolvány

Magyarországon a védettségi igazolványoknak egészen július elejéig volt komolyabb jelentősége. Ugyanis amint elértük az 5,5 millió beoltottat, jócskán leszűkült azoknak a helyeknek a köre, ahová csak oltottak, vagy a betegségen nemrég átesettek léphettek be.

Konkrétan jelenleg csak a sportrendezvényekre, a zenés-táncos rendezvényekre, illetve az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényekre szükséges az igazolvány megléte. Július harmadika óta étterembe, szálláshelyekre, egyéb szabadidős létesítményekbe nem szükséges védettségi, bárki szabadon bemehet.

Ha a helyzet úgy adódik, ezen változtathat a kabinet, legalábbis Gulyás Gergely már a mai kormányinfón is elejtett egy olyan félmondatot, amely szerint

aki beoltatja magát, annak érdemben nem lesznek ősszel szigorítások.

Ezzel akár arra is utalhatott, hogy visszavezetik a védettségi igazolványok rendszerét, így ösztönözve a lakosságot a vakcina felvételére. Merthogy a magyar oltási hajlandóság az elmúlt hetek adatai szerint elérte a plafont. És ezen az sem segített, hogy már kártya sem kell a legtöbb helyre.

Fel kell pörgetni az oltást

Ahogyan Gulyás Gergely többször is hangsúlyozta, a kormány az oltásokkal tervezi felvenni a harcot a delta variáns ellen. A miniszter szombaton is elmondta, hogy minden itthon használt vakcina hatásos és biztonságos, jelentős százalékban védik meg az embereket a megbetegedéstől, a súlyosabb tünetek kialakulásától, illetve a haláltól.

Azonban a magyar oltakozási kedv igencsak alábbhagyott, a miniszter szavaiból ítélve pedig a kormány úgy gondolhatja, hogy erre megoldás lehet többek között a védettségi kártyák visszavezetése. Szemléltetésképp:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Our World in Data összesítésében is látszik, hogy a magyar oltási görbe június óta egyre laposodik, július közepére pedig már Ausztria meg is előzött minket, népességarányosan immár ott oltották be a legtöbb embert legalább egyszer a szomszédos országok közül.

Márpedig a vakcináknak nagy szerepe lesz ősszel. A Pénzcentrum is beszámolt a környező országok aktuális járványügyi helyzetéről, ahonnan többek között kiderült, hogy például Horvátországban döntő többségben az oltatlanok kerülnek kórházba, de Szlovákiában is hasonló a helyzet.

Így a magyar kormány is igyekszik újra felpörgetni az oltásokat, a kormányinfón azt is bejelentették, hogy újabb népszerűsítő kampány indul. Emellett felkeresik a beoltatlan időseket, a 12 év feletti iskolások pedig a tanévkezdéskor kaphatják meg a vakcinát az intézményekben.

Üdv újra, maszk?

Gulyás hangsúlyozta, hogy a kormánynak nincs szándékában egy újabb lezárás, de egy félmondatban azt is hozzátette, hogy más ügyekben a szakmai javaslatokat meg fogják fontolni, például a maszkviselés kapcsán. Az orrot, szájat eltakaró eszözöket is el lehetett tenni júliusban, 5,5 millió beoltottnál megszűnt a kötelező maszkviselés a közterületeken, tömegközlekedésen, üzletekben (az egészségügyben és a szociális ellátásban maradt a szabály) - ám a jelek szerint akár még vissza is térhetnek ezek az intézkedések.

Legalábbis szombat délután Merkely Béla Semmelweis-rektor is arra utalt, hogy lehet, hamarosan vissza fog térni a maszkviselés. A Magyar Orvosi Kamara ennél még konkrétabb álláspontot fogalmazott meg:

A kamara alelnöke, Álmos Péter pedig az RTL Híradónak azt mondta: negyedik hullám biztosan lesz, amire most kell felkészülni. Hozzátette: szerinte fel kell készülnie a magyaroknak, hogy a maszkokat közösségi helyeken újra elő kell majd venni.

Címlapkép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én. MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem