Vials of vaccine for Covid-19 to be administered by injection

Megszólaltak az oroszok: ennyire hatékony a Szputnyik a delta variáns ellen

2021. augusztus 11. 17:06

A korábban közöltekhez képest kevésbé hatékony az orosz Szputnyik V vakcina a koronavírus delta variánsa ellen - jelentette be az Orosz egészségügyi miniszter. Alekszandr Gincburg, a vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója továbbra is állítja, hogy a Szputnyik V biztonságos és hatékony a koronavírus minden törzse ellen.

A korábban közölt adatokhoz képest kevésbé, csak körülbelül, 83 százalékban hatékony az orosz Szputnyik V vakcina a koronavírus delta variánsa ellen. Ezt Mihail Murasko egészségügyi miniszter jelentette be szerdán, írja a Reuters. A vakcinát fejlesztő intézet júniusban még azt mondta, az orosz oltóanyag 90 százalékos hatékonysággal véd a delta variáns ellen.

Alekszandr Gincburg, a  Gamaleja Intézet igazgatója továbbra is azt mondja, hogy a Szputnyik V biztonságos és hatékony a koronavírus minden törzse ellen.

Oroszország egyébként január 29-én kérelmezte az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) a Szputnyik V európai uniós törzskönyvezését. Az oltóanyag felülvizsgálata március 4-én kezdődött meg. Az ügynökség azt vizsgálja, hogy a vakcina megfelel-e a hatékonyságra, biztonságra és minőségre vonatkozó uniós előírásoknak. A vakcina fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója pár napja azt írta a Telegramon, hogy a vakcina engedélyeztetése az Európai Gyógyszerügynökségnél „pozitív és professzionális módon zajlik”, és ők minden, ehhez szükséges adatot benyújtottak már. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezzel szemben múlt szerdán azt nyilatkozta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség számára még mindig nem áll rendelkezésre elegendő adat a Szputnyik V uniós alkalmazásának engedélyezéséhez. Kirill Dmitrijev, az RDIF vezérigazgatója ugyanakkor egy friss interjúban úgy nyilatkozott, szerinte a Szputnyik V uniós jóváhagyása őszre révbe érhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?