14 °C Budapest
Corona virus under magnifying glass. Observation made by virologists in the laboratory with microscope.  Red heart shaped coronavirus being mutated through genome modification. 3D rendering.

Itt vannak a pécsi virológus tanácsai: így úszhatjuk meg a negyedik hullámot

2021. július 14. 12:01

Mi vár ránk a negyedik hullámban, mit tehetünk ellene? – teszi fel és adja meg rá a lehetséges válaszokat Kemenesi Gábor biológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa a Facebook-oldalán.

Röviden:

  • Minden valószínűség szerint az esetszámok növekedése várható
  • Bizonyosan a fiatalok és nem-oltottak körében súlypontozódva
  • Valószínűleg idővel a halálozások emelkedése követi
  • Nem zárható ki, hogy már nyáron ideér
  • Valószínűleg az ősz rásegít a hullámra
  • Van recept a győzelemre.

A negyedik hullám jól láthatóan körvonalazódik. A negyedik hullám érkezése várható volt, az új kórokozók felbukkanása és az ebből adódó járványok az esetek döntő többségében hullám-természetűek – a legtöbb járvány így működik a természetben.

Nagyon fontos a maradék lakosság átoltása, a védelem nélkül maradtak újraoltása és a megfelelő időben történő, fegyelmezett járványvédelmi intézkedések meghozatala és betartása.

Ha ez mind sikerül, akkor lepattinthatjuk a negyedik hullámot magunkról, Izrael egyelőre jó úton jár

- osztotta meg véleményét Kemenesi Gábor.

A jó hír, hogy minden jel szerint azok az oltottak, ahol tapasztalható valamiféle immunválasz (antitestek, sejtes komponensek, stb), jól védettek maradnak a fertőzés súlyos formája ellen. További jó hír, hogy a gyermekek érintettsége a covid-19 megbetegedés esetén továbbra is jóval enyhébb az idősebb korosztályhoz mérten, habár a fertőzés hosszútávú hatásáról még kevés adat van. Fontos azonban, hogy a krónikus megbetegedéssel rendelkező fiatalok veszélyeztetett csoportnak számítanak, az ő esetükben (és ő értük is) nagyon fontos a maszk-távolságtartás-higiénia hármasának gyakorlása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Be leszünk zárva? Csakis rajtunk múlik, a fegyelmezett védekezés képes az egészségügyi kapacitáson belül tartani a járványt, beszéljünk róla, tegyünk érte

- írja a szakértő. Ezután néhány "nagyon egyszerű érvet" sorol a vakcina mellett:

  • ingyenes
  • a vakcina oltási reakciói néhány nap alatt elmúlnak, a covid-19 hatásai néhány hónap után se
  • a vakcina erősebb és jobb védelmet ad a természetes fertőzésnél
  • a vakcina nem „fertőz”, ellenben a vírust továbbadhatjuk és másokat sodorhatunk bajba.

Árnyalja a képet, hogy azok az országok (pl: számos ázsiai ország) ahol alacsony az átoltottság, a pandémia következő gócpontjaivá válnak a delta-hullámban. Ez újabb variánsok melegágya lesz, nem véletlen, hogy a tudósok a harmonizált globális vakcinaelosztásra hívják fel a figyelmet - zárja gondolatait Kemenesi Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem