27 °C Budapest
Corona virus under magnifying glass. Observation made by virologists in the laboratory with microscope. Red heart shaped coronavirus being mutated through genome modification. 3D rendering.

Itt vannak a pécsi virológus tanácsai: így úszhatjuk meg a negyedik hullámot

2021. július 14. 12:01

Mi vár ránk a negyedik hullámban, mit tehetünk ellene? – teszi fel és adja meg rá a lehetséges válaszokat Kemenesi Gábor biológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa a Facebook-oldalán.

Röviden:

 • Minden valószínűség szerint az esetszámok növekedése várható
 • Bizonyosan a fiatalok és nem-oltottak körében súlypontozódva
 • Valószínűleg idővel a halálozások emelkedése követi
 • Nem zárható ki, hogy már nyáron ideér
 • Valószínűleg az ősz rásegít a hullámra
 • Van recept a győzelemre.

A negyedik hullám jól láthatóan körvonalazódik. A negyedik hullám érkezése várható volt, az új kórokozók felbukkanása és az ebből adódó járványok az esetek döntő többségében hullám-természetűek – a legtöbb járvány így működik a természetben.

Nagyon fontos a maradék lakosság átoltása, a védelem nélkül maradtak újraoltása és a megfelelő időben történő, fegyelmezett járványvédelmi intézkedések meghozatala és betartása.

Ha ez mind sikerül, akkor lepattinthatjuk a negyedik hullámot magunkról, Izrael egyelőre jó úton jár

- osztotta meg véleményét Kemenesi Gábor.

A jó hír, hogy minden jel szerint azok az oltottak, ahol tapasztalható valamiféle immunválasz (antitestek, sejtes komponensek, stb), jól védettek maradnak a fertőzés súlyos formája ellen. További jó hír, hogy a gyermekek érintettsége a covid-19 megbetegedés esetén továbbra is jóval enyhébb az idősebb korosztályhoz mérten, habár a fertőzés hosszútávú hatásáról még kevés adat van. Fontos azonban, hogy a krónikus megbetegedéssel rendelkező fiatalok veszélyeztetett csoportnak számítanak, az ő esetükben (és ő értük is) nagyon fontos a maszk-távolságtartás-higiénia hármasának gyakorlása.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Be leszünk zárva? Csakis rajtunk múlik, a fegyelmezett védekezés képes az egészségügyi kapacitáson belül tartani a járványt, beszéljünk róla, tegyünk érte

- írja a szakértő. Ezután néhány "nagyon egyszerű érvet" sorol a vakcina mellett:

 • ingyenes
 • a vakcina oltási reakciói néhány nap alatt elmúlnak, a covid-19 hatásai néhány hónap után se
 • a vakcina erősebb és jobb védelmet ad a természetes fertőzésnél
 • a vakcina nem „fertőz”, ellenben a vírust továbbadhatjuk és másokat sodorhatunk bajba.

Árnyalja a képet, hogy azok az országok (pl: számos ázsiai ország) ahol alacsony az átoltottság, a pandémia következő gócpontjaivá válnak a delta-hullámban. Ez újabb variánsok melegágya lesz, nem véletlen, hogy a tudósok a harmonizált globális vakcinaelosztásra hívják fel a figyelmet - zárja gondolatait Kemenesi Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 4. 13:54