18 °C Budapest
Gulyás Gergely: A számokból látni, hogy nincs itt az ideje a lazításnak

Gulyás Gergely: A számokból látni, hogy nincs itt az ideje a lazításnak

2021. március 18. 10:26

A tegnapi kormányülés döbntéseit ismertett Gulyás Gergely a kormányinfón. Mint mondta, nincs itt az ideje a nyitásnak. A lazításokat a beoltottak számához fogják kötni: a pontos tervet Orbán Viktor jelenti majd be holnap reggel a Kossuth rádión.

Tegnap ülésezett a kormány, áttekintették a járványhelyzetet. Közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához, a számok rendkívül rosszak, ezt a szakértők is előrejelezték - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. A napi adatok ismertetése után a miniszter erról beszélt a szabad kapacitások rendelkezésre állnak az egészségügyben, további 1700 szabad lélegeztetőgéppel felszerelt ágy áll rendelkezésre és 11 ezer szabad kórházi ágy és a személyi állomány is bővült. Kapacitásprobléma nincs - tette hozzá.

A számokból látni, hogy nincs itt az ideje a lazításnak

- mondta Gulyás. A jelen helyzetben fontos a szabályok betartása, ha kellően gyorsan tudunk oltani, akkor negyedik hullám már nem lesz. Már csak hetekben kell számolni a lazításig - tette hozzá.

A nyitás érdekében indították el a konzultációt, az eredményeket a hétvégén közlik. Közel vagyunk ahhoz, hogy nyitni lehessen. A lépésekről és a védettésgi igazolványokról a későbbiekben döntenek. Többlépcsős újraindításban gondolkodik a kormány, objektív számokkal kell meghatárotni, hogy mikor lehet nyitni

a nyitást az oltottak számához fogják igazítani. A további intézkedéseket, a következő hetek terveit Orbán Viktor fogja bejelenteni péntek reggel a Kossuth rádióban az operatív törzs ülése után.

A következő időszakot mindenki próbálja elvisleni, mert megfelelő mennyiségű oltottság esetén nem lesz szükség újabb zárásra - mondta Gulyás. A szakértők szerint a harmadik hullám csúcsközelében járunk, a legpesszimistább előrejelzések szerint március végén lehet a tetőpont. A teljes átoltottságot júniusra érhetjük el.

Folyik a védettségi igazolások postázása is, jelenleg 1,2 millió van úton, az oltás után egy héten belül mindenki megkapja. A vakcinákról a miniszter elmondta, az AstraZenecával kapcsolatos bizonytalanságokról ma nyilatkozik az Európai Gyógyszerügynökség, de a magyar álláspont az, hogy a mellékhatások mértéke szerény, és nem lehet azt feltételezni, hogy összefüggés lenne az oltás és a komplikációk között.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kérdésre válaszolva közölte: nehéz megjósolni, mikor lehet fellélegzés, jelentős enyhítő intézkedések néhány héten belűl lehetnek. Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy országosan egységes védelmi intézkedések lesznek lesznek, nem lesznek megyénkénti, regionális korlátozások.

Az érettségi időszakára elegendő vakcina lesz ahhoz, hogy a pedagógusokat is beoltsák. A bírák és az ügyészek is kaptak már oltást, mert vannak olyan funkciói a bíróságoknak, amelyek nem állhatnak le - összesen 4500 ügyész és bíró van Magyarországon.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?