Megjelent a dél-afrikai mutáns Magyarországon: oltási stratégiát vált az Operatív Törzs

Megjelent a dél-afrikai mutáns Magyarországon: oltási stratégiát vált az Operatív Törzs

2021. február 26. 12:31

Magyarországon is kimutatták a dél-afrikai mutánst. Müller Cecília tisztifőorvos arról tájékoztatott: a romló adatok hátterében a különböző mutánsok megjelenése, gyorsabb terjedése áll. Az újrafertőződés esélye is magas, illetve az oltás a brit variáns ellen nyújt csak védelmet.

A miniszterelnök felkérésére az operatív törzs megkezdte az utazási szabályok és a határellenőrzések szigorításának előkészítését - mondja a sajtótájékoztató elején Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetője.

A világ, Európa és Magyarország is roppant nehéz helyzetben van, rendkívül dinamikusan emelkednek a járványadatok, a harmadik hullám felfutása felgyorsult

- mondja Müller Cecília országos tisztifőorvos. Napról napra egyre emelkedő mértékben kúszik fel a járványgörbe. Az elhunytak számának csökkentése miatt van óriási jelentősége a védőoltásoknak - mondja a tisztifőorvos. Kiemeli: rendkívüli mértékben nő a fertőzöttek száma, már 86 ezer felett van az aktív betegek száma, ez is a vírusmutációk nagyobb fertőzőképességének tudható be.

Tegnap egy dél-afrikai vírusmutánst sikerült kimutatnunk, ez ellenállóbb, az antitestek kevésbé tudnak megküzdeni vele, ezért a már korábban megfertőződött személy is könnyen újrafertőződhet

- mondja a tisztifőorvos.Tegnapig az NNK laborjában 418 főnél mutatták ki a brit mutánst, emellett 34 főnél különböző variánsokat, melyek nem eltérő viselkedésűek az ismert koronavírushoz képest, 9 főnél pedig a cseh mutánst azonosították - sorolja a tisztifőorvos. Kiemelte, hogy a behurcolások nem megakadályozhatók, egy-két esetből hamar közösségi terjedés alakul ki, vagyis már nem utazással összefüggők.

A brit mutáns esetében jobban elhúzódik a betegség, tovább tart a köhögés, többen számolnak be lázról. Emiatt tovább tart a vírus ürítése is, ez összefüggésben van a hosszabb fertőzőképességével is. Ezzel szemben azonban a jelenleg alkalmazott védőoltások hatásosak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontolgatjuk, hogy az AstraZeneca esetében módosítsuk a második oltás idejét. Oltási stratégiát váltunk annak érdekében, hogy minél több embert olthassunk be

- mondja Müller Cecília, és hozzátette: két hétnél tovább jelenleg nem lát senki, ezért maradnak március 15-ig a korlátozások.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 17. 19:27