16 °C Budapest

Operatív törzs: sokan szegték meg a maszkviselési, kijárási szabályokat

MTI
2021. január 28. 15:58

A novemberben bevezetett korlátozó intézkedésekkel sikerült meggátolni a koronavírus-járvány terjedését - mondta a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón, ahol közölte: a kormány március 1-jéig meghosszabbítja a védelmi intézkedések hatályát.

Kiss Róbert alezredes úgy fogalmazott: a járvány elleni további védekezés és az intézkedések meghosszabbítása kettős célt szolgál. Egyrészt az eddigi eredmények megőrzését, másrészt a további járványhullámok elkerülését és a magyar emberek életének, egészségének védelmét - mondta. Ennek érdekében Kiss Róbert továbbra is a lakosság türelmét és együttműködését kérte.

Az alezredes tájékoztatása szerint a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt szerdán 180-szor intézkedtek a rendőrök. Hozzátette: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta 21 836 rendőri fellépés történt szabálytalan maszkviselés miatt.  A maszkviseléssel kapcsolatos szerdai intézkedések közül 180 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott kötelezettségek be nem tartása miatt történt: 72 embert figyelmeztettek, 34 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 52 szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök. Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és megállókban 5, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 17 ember ellen intézkedtek szerdán.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 799 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 205 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 594-ben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vagy a vendéglátóhelyeken tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be. Szerdán a fővárosban egy X. kerületi sörözőt zárattak be ideiglenesen a rendőrök 30 napra, mert bár kívülről zártnak tűnt, 4 vendég volt a vendéglátóhelyen és szeszes italt fogyasztott. A sörözőhöz lakossági bejelentésre mentek ki a rendőrök - mondta.

Közölte: szerdán a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 337 ember ellen intézkedtek a rendőrök. A november 4-től hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-től felváltó kijárási tilalom idején már 30 539 esetben kellett fellépniük szabályszegőkkel szemben.

Szerdán is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 66 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 536-szor intézkedtek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hatósági házi karanténban lévőket szerdán 8123 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök és 2927 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, ezzel jelenleg 19 131-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1834-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette az alezredes.

Beszámolt arról is, hogy tavaly március óta 521 büntetőeljárást rendeltek el a járvánnyal összefüggésben, ebből 163-at rémhírterjesztés, 31-et közveszéllyel fenyegetés, 146-ot csalás, 31-et járványügyi szabályszegés miatt. Az eljárásokkal összefüggésben 100 gyanúsítottat hallgattak ki eddig.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem