0 °C Budapest
Itt a bejelentés: az orosz vakcina már jövő héten Magyarországon lesz

Itt a bejelentés: az orosz vakcina már jövő héten Magyarországon lesz

2020. november 13. 14:30

Egy engedély után hazánkba érkezhet az első minta az orosz koronavírus-elleni vakcináról. Ezt követően a magyar hatóságok ki tudják vizsgálni, közben a külügyminiszter szerint már a magyarországi gyártásról is tárgyalnak. Orbán reggel arról beszélt: mindenki eldöntheti, melyik vakcinát adatja be.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jövő héten első európai országként Magyarországra érkezhet az orosz oltóanyagminta - ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy Facebook-ra  feltöltött videójában. Arról beszélt, hogy lezajlott az egyeztetés vakcinaügyben az orosz kormány delegációjával.

Mivel az emberek életéről van szó, tilos átpolitizálni a vakcinabeszerzés kérdését

- mondta. Szerinte "aki politikát csinál a vakcinabeszerzésből, az a magyar emberek életével játszik". A járvány ugyanis nem ismer sem földrajzi irányultságot, sem politikai ideológiát - magyarázta. Hozzátette: ez a járvány emberek életét veszélyezteti, ezért egyértelműen az a kormány kötelessége, hogy a lehető legtöbb forrásból, a lehető leggyorsabban a lehető legtöbb oltóanyagot szerezze be. Közölte: ennek jegyében tárgyaltak most az orosz kormánnyal, és előrehaladást értek el. 

Már csak az utolsó orosz egészségügyi minisztériumi engedély hiányzik ahhoz, hogy a jövő héten tíz dózis vakcinamintát küldjön Oroszország, és az ígéretek szerint a jövő hét elején megkapják az engedélyt, így jöhet a jövő hét folyamán Magyarországra  az orosz oltóanyag - mondta. Megjegyezte: ezt a mintát a magyar hatóságok laboratóriumi vizsgálat alá vetik, hogy a legbiztosabb döntést hozhassák az oltóanyag magyarországi használhatóságáról. 

A külügyminiszter kitért rá: emellett folytatták a tárgyalásokat az oltóanyag esetleges magyarországi gyártásáról. Az a magyar vállalat, amely képes erre, megkapta az összes orosz előkészítő dokumentációt, és a jövő héten már világos menetrenddel fognak rendelkezni arról, hogy milyen ütemben, milyen kapacitást tudnak e cél szolgálatába állítani - mondta Szijjártó Péter. Közben az EU nagy mennyiségben vásárol a nyugati Pfizer-féle vakcinából, amely az eddigi kutatások szerint 90 százalékban hatásos. Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjújában arról beszélt, hogy nem lesz kötelező az oltásokat beadatni, így mindenki eldöntheti, melyik változatban bízik meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 21. péntek
Ágnes
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?