2021. február 25. csütörtök Géza

Orbán Viktor: néhány hét múlva lesz vakcina Magyarországon


Nem állunk messze a vakcinától, amely nem lesz kötelező, és az orvosok kapják meg elsőként - mondta Orbán Viktor az állami rádió reggeli műsorában. Hozzátette, hogy mindenki eldöntheti, melyik vakcinát adatja be magának. Beszélt arról is, hogy a kiszállított éttermi ételek ÁFA-ja öt százalékra csökken.

Nem tudtunk elszakadni Ausztriától, az ottani trendek érvényesülnek - mondta ma reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A kormányfő arról beszélt: eszközök vannak, de nem mindegy, egy orvosra vagy ápolóra mennyi beteg jut. Ennek érdekében hozták a kijárási tilalmat - tette hozzá. Elmondása szerint a 10-14. nap környékén nagyon nehéz lesz. Mint fogalmazott: meri vállalni,

99%-ban az egészségügyi rendszer ennyi emberrel, ápolóval és kisegítőkkel működni fog, mert senkiről sem akarnak lemondani.

Az operatív törzs üléséről érkezve beszélt arról, hogy hatezer fölötti embert ápolnak kórházban és ötezer feletti a lélegeztetőgépen lévők száma. A medikus hallgatók odavezénylése mellett a műszaki egyetem diákjai közül - mint fogalmazott - "pilótaként" 400 diák részt vesz a védekezésben, ők fuvarozzák a mintavételeket elvégzőket. Ők szállást kapnak és napi háromszori étkezést.

Az orvosok vezénylésére azt mondta Orbán: nagyon nehéz. Ám szerinte az orvosok el is fogadták, amin vita van, az a békeidőben való vezénylés, ám mint mondta, az inkább átirányítás. Felidézte, hogy 500 középiskola állt át digitális oktatásra, 208 óvodát bezártak és 239 általános iskolában vezették be ismét a távoktatást.

Orbán Viktor szerint egyelőre az oktatási rendszer is bírja a nyomást.

A vakcinák kapcsán elmondta, hogy van egy szakmai vita, hogy hol történjen a szétosztás. Mint mondta, itthon szigorúak a forgalmazási szabályok, amelyek nem rugalmasak, de a biztonságot garantálják. Ezeknek legfeljebb a határidejét lehet rövidíteni, de vizsgálatot kihagyni nem lehet. Hozzátette, hogy orvosok vannak az első helyen a vakcina beadatásában, őket kell elsőként beoltani.

A kormányfő úgy fogalmazott: azt szeretné, ha minél több vakcina állna rendelkezésre, amely nem lesz kötelező, mindenki eldönti, melyiket szeretné beadatni magának. Van az amerikai piaci logikát követő, az orosz állami vagy kínai még államibb - sorolta. Továbbra is azt ígérte,

nemsokára elérhető lesz az oltás, nem kell sokáig kibírnunk.

Riporteri kérdésre arról is beszélt: döntött az elviteles ételek ÁFA-kulcsának 5%-ra csökkentéséről és tervben van, hogy jövőre adócsökkentések történjenek akár a központi bevételek, akár az önkormányzatok terhére.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Lakásfelújítási támogatás: 10 gyakori élethelyzet, amikor bukhatod a milliókat
Nem mindig egyértelmű az elvárt Tb-jogviszony megléte.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked