26 °C Budapest
Megteltek az orvosi várók: a koronavírus mellett most már az influenza is fertőz

Megteltek az orvosi várók: a koronavírus mellett most már az influenza is fertőz

2020. november 10. 11:01

Megjelentek az első influenza adatok a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, amely szerint 2020. október 26. - november 6. között az országban 8 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A 44. héten - múlt hét előtt - orvoshoz fordult betegek 11,2 százaléka 14 éven aluli, és 12,5 százaléka 60 éven felüli volt. Legtöbben a 15-34 éves korosztályból fordultak orvoshoz, az ő arányuk 39,4 százalék volt.

Ahogy azzal a Pénzcentrum már korábban foglalkozott, hagyományosan Magyarországon október első hetében, azaz a 40. naptári héten szokta megkezdeni működését az influenza figyelőszolgálat, az Európai Influenza Surveillance Hálózathoz tartozó országokhoz hasonlóan. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján a 40. héttől kezdődően szoktak nyilvánosak lenni az adatok. Azonban idén a járvány miatt időbe telt, mire ezek az adatok megjelentek: a csúszás 4 hét.

Az NNK honlapja a csúszás magyarázataként azt írja: a COVID-19 világjárvány nagy kihívást jelent az influenza sentinel surveillance működtetésében a világ számos országában, köztük hazánkban is. Az okok között kiemelhető egyrészt a légúti tünetekkel járó új koronavírus okozta megbetegedések és az influenzaszerű tüneteket mutató fertőzések elkülönítésének nehézsége, másrészt az egészségügyi alapellátás működésének olyan változásai, amelyek jelentősen megnehezítik a korábbi években megszokott adatgyűjtést.

Hazánkban hagyományosan a háziorvosok és házi gyermekorvosok vesznek részt az influenza figyelőszolgálatban. A 2020/2021. évi influenza szezonban 1 309 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozók megbetegedési adatai alapján történik az influenzaszerű megbetegedések előfordulásának monitorozása - írják. Ez nem sokkal kevesebb, mint a 2019/2020. évi szezonban, amikor 1332 praxisban történt az adatgyűjtés.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2020. október 26. - november 6. között az országban 8 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 2019-ben a becslések szerint október 28. és november 3. között mindössze 2 100 fő!

2020-ban a 44. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult: a betegek 11,2%-a 0-14 éves gyermek, 39,4%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 36,9%-uk a 35-59 évesek, 12,5%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Ebben sincs érdemi változás a tavalyi adatokhoz képest (A betegek 13,8%-a 0-14 éves gyermek, 40,8%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 32,1%-a, 13,3%-a 60 éven felüliek közül került ki.)

2020. 44. hetében nem jelentették influenzaszerű megbetegedések halmozódását. Az alábbi grafikonon is látható viszont, hogy a jelentett esetek száma jóval magasabb, mint tavaly. Az infuenzás esetek meredekebb emelkedése januárban szokott kezdődni és februárban tetőzik, viszont tavaly pl. már decemberben megugrottak az esetszámok. Jelenleg már novemberben ott tartunk, ahol tavaly decemberben:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ilyen "magasan" akkor sem voltak, amikor sokkal erőteljesebben érintette hazánkat az influenza, mint a 2019/2020. szezonban. A 2018/2019-es 40. héttől a következő év 20. hetéig tartó időszakban sokkal több infulenzaszerű megbetegedést jelentettek, de nem a 44. héten:

Azt is hozzá kell tenni, hogy az NNK közlése szerint a 44. héten a hagyományos beküldés keretén belül érkezett mintákból egy bizonyult influenza B vírus pozitívnak a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban. A fekvőbeteg-ellátó intézmények is hetente jelenik az általuk ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat során influenza pozitívnak bizonyult eredményeket. A héten influenza pozitív eredményről nem érkezett jelentés.

Tavaly ebben az időszakban a klinikai vizsgálatok nem igazoltak egy pozitív esetet sem, viszont idén jóval több volt az orvoshoz fordulók száma. Bár annak tükrében, hogy tegnap 5162 volt, ma pedig 4140 az igazoltan COVID-19 fertőzött esetek száma, az, hogy az elmúlt két hétben az országban 8 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel nem is tűnik soknak, ha azt feltételezzük, hogy az "influenzaszerű" tünetek a koronavírus tüneteit is jelenthetik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?