15 °C Budapest

Egymilliós bírság, egyéves boltbezárás: így változnak holnaptól a maszk-szabályok

2020. november 1. 18:01

Hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok Magyarországon. Immár a vendéglátó üzletekben, szórakozóhelyeken is kötelező lesz a maszkviselés. Ha a tulajdonos nem tartatja be a szabályokat, a milliós büntetés mellett akár egy évre is bezárhatják a boltját.

Holnaptól tovább szigorodnak a maszkviselési szabályok Magyarországon: az intézkedést operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentették be. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletből kiderültek a részletszabályok is: november 2-tól, hétfőtől a zenés, táncos rendezvény helyszínén, vendéglátóhelyeken az ott dolgozók mellett immár a vendégeknek is kötelező lesz orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

A maszkot a vendégek csak a megvásárolt étel és ital elfogyasztása idején nem kell magukon tartaniuk. Aki maszkot a vendéglátóhely üzemeltetőjének, illetve annak alkalmazottjának felszólítására sem viseli, azt az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a vendéglátó üzletet elhagyja.

A büntetési tételeket megemelték: az új jogszabály szerint, amennyiben a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján a maszkhasználati kötelezettség megszegéséről szerez tudomást,

  • figyelmeztetést alkalmazhat,
  • 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy
  • az üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

A kereskedelmi hatóság egyszerre alkalmazhatja a pénzbüntetés kiszabását és a hely bezáratását is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nincs változás abban, hogy a maszkot viselni kell a közösségi közlekedésben, mozikban, múzeumokban, színházakban, könyvtárakban, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélszolgálatokon, sport- és szabadtéri rendezvényeken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem